Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jihoafrické faux pas skončilo omluvou

Johannesburg - Jihoafrický fotbalový svaz se omluvil za školáckou chybu, kterou uvedl ve zmatek fanoušky i vlastní hráče, když si důkladně neprostudoval pravidla kvalifikace na africký šampionát. Kouč Pits Mosimane se domníval, že k postupu stačí bezbranková remíza se Sierra Leone, protože pak bude mít tým Bafana Bafana nejlepší skóre. Proto také hráči bezprostředně po zápase obíhali čestné kolečko a tančili před nadšenými fanoušky na tribunách. Brzy se však ukázalo, že místo nich se na lednový Pohár afrických národů kvalifikoval podceňovaný Niger, jenž měl z tria týmů v čele nejlepší bilanci vzájemných zápasů.

Jihoafričtí fotbaloví fanoušci
zdroj: ISIFA/EPA

"Hluboce litujeme, že jsme zklamali národ," uvedl prezident národního svazu Kirsten Nematandani na tiskové konferenci deset dní poté, co pořadatelé loňského mistrovství světa přišli o účast na kontinentálním šampionátu.

Poté, co se jihoafrický svaz dozvěděl, že na šampionát postupuje Niger, odvolal se k africké konfederaci s tvrzením, že pravidla byla špatně zformulována. Tento týden však svůj protest, s nímž neměl šanci na úspěch, stáhl. "Naší hlavní snahou bude zajistit, aby se už nic takového neopakovalo," uvedl Nematandani ve svém prvním veřejném prohlášení od minulé soboty, kdy v televizi gratuloval hráčům k postupu na šampionát.

Nešťastný trenér Mosimane od té doby s médii nekomunikuje, nicméně své místo si udržel. "Přijali jsme jeho omluvu a vyjádřili mu podporu, kterou potřebuje, aby udělal z Bafana Bafana vítězný tým," dodal výkonný šéf jihoafrického svazu Robin Petersen, podle nějž bylo špatné nastudování pravidel chybou celé reprezentace.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články