Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Jihoafričanům se po prohře s Uruguayí vzdálil postup

Pretoria - Fotbalisté Uruguaye vykročili směrem k osmifinále mistrovství světa. Ve druhém duelu ve skupině A porazili domácí Jihoafrickou republiku 3:0 po dvou přesných trefách Forlána, třetí gól přidal v nastavení Álvaro Pereira. Forlán druhou branku vstřelil v 80. minutě z penalty za faul domácího gólmana Khuneho, který byl vyloučen. Jihoafrický výběr přišel o neporazitelnost po 13 utkáních a hrozí mu, že se stane prvním týmem pořádající země v historii, který nepostoupí ze skupiny. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Dlouho to vypadalo, že se na trávníku bude opět odehrávat fotbalová nuda jako dosud. Jihoamerický celek sice působil nebezpečněji před soupeřovou brankou, ale domácí výběr zase lépe kombinoval a držel míč na svých kopačkách. Další průběh výrazně ovlivnila 24. minuta, kdy se konečně prosadil kanonýr Forlán. Dvacet metrů od branky se opřel do míče, který s přispěním teče jednoho z obránců nabral výšku a zapadl pod břevno.

Pro Jihoafričany to byl pořádný šok. Dokonce i jekot vuvuzel na chvíli částečně zeslábl, ale za chvíli už Afričané znovu byli na nohou a snažili se o vyrovnání. Jenže hosté byli aktivnější v počtu střel a v podobné hře pokračovali i po pauze, jejich obrana byla neprostupná. Jen jednou nedokázali uhlídat Mphelu, ale jeho střela hlavou šla mimo.

Reportáž z utkání Uruguay - Jihoafrická republika sledujte zde.

Domácí se snažili přelstít soupeře zrychlením přechodové fáze, ale příliš jim to nevycházelo, protože Uruguay hrála velmi pozorně v defenzivě. Čtrnáct minut před koncem domácí sen o výhře a přiblížení osmifinále definitivně skončil: k odraženému míči se dostal Suárez, kterého fauloval gólman Khune a africké neštěstí bylo dokonáno.

Brankář byl vyloučen a Forlán přidal z penalty druhý gól, který domácí poslal do kolen. A hluční fanoušci začali houfně opouštět stadion, svým barvám přestali věřit. Domácím už ve zbytku utkání chyběly síly i morálka, aby zápas ještě zdramatizovali. Naopak několik protiútoků vítěze do otevřené obrany si říkalo o další gól, v nastaveném čase mohl dokonce uzavřít hattrick Forlán. V páté minutě nastaveného času však přece jen přidal třetí gól do domácí sítě Álvaro Pereira.

Podle trenéra fotbalistů Jihoafrické republiky Carlose Alberta Parreiry k porážce 0:3 s Uruguayí výrazně přispěl švýcarský rozhodčí Massimo Busacca. Brazilskému kouči se nelíbila zejména penalta, z které Diego Forlán v 80. minutě zvýšil na 2:0. "Sice jsem to pořádně neviděl, protože jsem měl zakrytý výhled, ale hráči jsou naštvaní a zklamaní," řekl Parreira. "Každý říká, že to je nejhorší sudí na šampionátu. Rozdával karty za fauly, které nebyly. Nezaslouží si být tady," dodal. Uruguayským hrdinou zápasu byl autor dvou branek Forlán. "Jako útočník rád dávám góly, ale důležitější je vítězství," prohlásil. "Už proti Francii jsme hráli dobře. Máme tady dobrý tým," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články