Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Jihlavu čeká vražedný los, ale těší se na ligu

Jihlava se po šesti letech chystá na nejvyšší fotbalovou soutěž. Nováček z Vysočiny ale musí mít kompletně vybavený stadion i zázemí pro sportovce, diváky a novináře. Nová soutěž znamená i zdražení vstupného a klubu se také zvýší roční náklady na současných 55 milionů korun. 

Příprava jihlavských fotbalistů
zdroj: ČT24

V Jihlavě věří, že je tým připraven na to, aby se stal trvalou součástí první ligy a aby tato sezona nebyla jen epizodou. "Už když jsme před šesti lety spadli, tak jsem říkal, že jsme museli sestoupit, abychom pak postoupili natrvalo," míní ředitel klubu Zdeněk Tulis.

Vysočina to však rozhodně nebude mít jednoduché. U nováčků hodně záleží na startu sezony, a ten pro jihlavské rozhodně nebude nic jednoduchého. Ze čtyř úvodních zápasů jich tři budou hrát venku a v jediném domácím mači pak přivítají Plzeň.

"Los máme vražedný," připustil nový kouč František Komňacký, který do Jihlavy zamířil z Jablonce. "Nebudeme vyhlašovat, že chceme hrát o titul nebo o poháry. Chtěli bychom hrát v klidu uprostřed tabulky," dodal.

Názor experta

Mark Smith: "Nováčci často překvapí zavedené prvoligové týmy a Jihlava má potenciál na to, aby dokázala totéž. Blažkovy zkušenosti budou neocenitelné, až se Vysočina bude zabydlovat v nejvyšší soutěži."
Opora a vycházející hvězda: "Stanislav Tecl dokázal dvakrát po sobě dosáhnout dvojciferného počtu vstřelených gólů. Jedenadvacetiletý útočník tak bude hrát důležitou roli při návratu Jihlavy do ligy."
Tip na umístění: 12.

Jestli existuje důvod, proč věřit Jihlavě v bojích o záchranu i po odchodu talentovaného trenéra Pivarníka do Olomouce, je jím právě Komňacký. Respektovaný kouč, který preferuje atraktivní fotbal a má za sebou tituly v Ostravě či Ružomberku, naposledy dokázal Jablonec etablovat mezi elitní české kluby.

Mužstvo přes léto posílilo deset fotbalistů včetně zkušených Václava Kolouška, Ondřeje Šourka nebo brankáře Jana Hanuše. Již v zimě pak posílila kádr sparťanská legenda Jaromír Blažek. "Nechci říkat, že podoba kádru je konečná. Možná ještě někdo přijde. Potřebujeme posílit hlavně ve středové a obranné řadě," řekl Komňacký.

Toho potěšil příchod nejnovější posily Tomáše Rady ze Sivassporu. "Je to hráč, kterého jsem jako soupeř nikdy neměl rád. Vždycky mé hráče dokopal, nás na lavičce seřval, i proto jsem rád, že ho v Jihlavě máme. Jsme totiž hrozně hodné mužstvo a on je přesně tím typem fotbalisty, který dokáže spoluhráče strhnout," řekl na Radovu adresu Komňacký. Novým kapitánem si hráči zvolili jedenadvacetiletého útočníka Stanislava Tecla.

Jihlavu pak kromě nových posil doslova hřeje nový trávník na renovovaném stadionu. I díky dvacetimilionové investici funkcionáři očekávají rekordní počet diváků v ochozech. Jihlava se tak bude moct spolehnout na velkou domácí podporu. "Letos jsme zlomili rekord v počtu prodaných permanentek," chlubí se tiskový mluvčí Vysočiny Miroslav Fuks. Těch bylo před týdnem prodáno na 700.

První dva zápasy jihlavských fotbalistů v nejvyšší soutěži bude vysílat ČT4. Poprvé 30. července z pražského Edenu a pak 5. srpna, kdy na jihlavský stadion zavítá Viktoria Plzeň.

Přestupy

Příchody:
Ondřej Šourek (Bielsko-Biala), Jan Hanuš (Slavia, na hostování), Václav Koloušek (Brno), Jan Kosak (Vlašim, z hostování).

Odchody:
Petr Kolařík (Slavia ZH), Jan Halama (České Budějovice ZH), Martin Komárek (Olomouc ZH), Stanislav Velický (hledá si angažmá), Michal Veselý (konec kariéry), Maksims Uvarenko (FK Ventspils), David Helísek (Znojmo NH).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články