Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jihlava udržela neporazitelnost, Baník přehrála 3:2

Jihlava - Jihlava byla před dnešním utkáním jediným neporaženým týmem Gambrinus ligy a přesto, že Ostrava šla rychle do vedení, podařilo se Vysočině tento unikátní status udržet. Nováčkovi mezi elitou se ani naposedmé nepodařilo udržet čisté konto, tři vstřelené góly ale na tři body Jihlavě nakonec stačily. Hlavní zásluhu na výhře domácích 3:2 měl střední záložník Václav Koloušek, který byl u všech gólů Vysočiny. Jihlava se tak propracovala na páté místo, Baník zůstává u dna tabulky. 

Radující se jihlavští hráči
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Na Vysočině se hrál na poměry Gambrinus ligy nebývale atraktivní fotbal. Nováček soutěže z Jihlavy pod taktovkou trenéra Komňackého vyznává útočnou hru a ani ostravský celek nezůstával pozadu. Hlavní postavou utkání byl bez diskuze dirigent hry Vysočiny Václav Koloušek, který se podílel na všech gólech Jihlavských. Navíc se podepsal i pod první gól Baníku.

Oba týmy se na hřišti teprve rozkoukávali, když Koloušek ztratil míč uprostřed hřiště. Baník se okamžitě vydal do přečíslení, ze kterého vytěžil rohový kop. Jeho exekuce se ujal kapitán Lukeš a poněkud laxně bránící kapitán domácích Tecl neuhlídal uvnitř malého pokutového území hlavičkujícího Krauta a Vysočina už v 7. minutě prohrávala.

Tecl odčinil zaváhání

Jihlava se poté vrhla do útoku, ve dvou šancích se ocitl právě Tecl. Jeho rány z voleje ale shodně zablokovali obránci. Oba hlavní jihlavští viníci záhy přeci jen napravili své zaváhání při prvním gólu. Koloušek v šestadvacáté minutě nádhernou kolmicí vyslal do úniku Stanislava Tecla a ten tváří v tvář gólmanu Bučkovi nezaváhal. S přehledem poslal míč nad nohy padajícího brankáře a šestým gólem v sezoně se osamostatnil na čele tabulky střelců.

Netrvalo dlouho a vytrvale útočící Jihlava šla do vedení. Koloušek rozehrál rohový kop, ostravský gólman Buček zaváhal, a namísto aby centr vyrazil mimo nebezpečí, poslal ho nechtě vysokým obloukem nad sebe. K odraženému míči se nejrychleji dostal jihlavský obránce Šourek, s balonem na noze se probil před brankáře a osamocen s přehledem vystřelil podél Bučkových nohou.

Jihlava držela míč na svých kopačkách a rychlou kombinací se dostávala do blízkosti pokutového území ostravských. Ani Baník ale nebyl v ofenzivě úplně bezzubý a vyrážel do nebezpečných protiútoků. Hrál se atraktivní fotbal, oba týmy se nebály zakončovat a šance na obou stranách přibývaly. Po další krásné kombinaci Jihlavy se dostal k hlavičce Tecl, nedokázal ale usměrnit míč na bránu ostravských.

Baník se nakonec dočkal

Jihlavští sice s vervou útočili, občas se ale nestačili vracet při rychlých protiútocích Baníku. Před koncem poločasu opět chyboval ve středu hřiště Koloušek a do sóla vyslal ostravského Milosavljeva. Ten ale svého kolegu v jihlavském dresu Tecla nenapodobil. Jaromír Blažek vystihl jeho pokus mezi nohy a ani dorážející Kraut míč do sítě nedotlačil.

František Komňacký, trenér Vysočiny Jihlava: "My jsme dneska odehráli typický náš zápas s řadou dobrých momentů i řadou chyb. Hráčům nemám až tak moc co vytknout. Oni prostě hráli to, co umí. Hráli s nasazením. Hráli bojovně. Vypracovali jsme si ty tři góly. Na druhou stranu jsme po vlastních chybách inkasovali a to utkání tak bylo dramatické až do konce."

Radoslav Látal, trenér Baníku Ostrava: "My jsme začali dobře, vedli jsme 1:0, měli jsme nějaké náznaky šancí. Bohužel jsme udělali chyby. Jednou ztratil míč na půlce Milosavljev, při druhém gólu jsme nepokryli při rohu Šourka. Naštěstí se nám podařilo u konce prvního poločasu vyrovnat, ale pak jsme nezvládli jednu standardní situaci – to už se nám stává delší dobu – a prohráli jsme. Myslím si, že tady se dal uhrát lepší výsledek."

Nakonec se ale Baník přeci jen dočkal. Kapitán Lukeš poslal nádherný centr do pokutového území, Ostravští měli před brankářem Blažkem převahu a k hlavičce se nakonec probil Fantiš. Jemnou hlavičkou usměrnil míč mezi tři tyče. A neutekla ani minuta druhého poločasu a byla tu nová gólová příležitost. Po dalším centru přišla Krautova hlavička, kterou zastavila až tyč. A Baník ani v dalších minutách neslevil z tempa a dostával se k dalším dalším příležitostem. Z otočky nedokázal protlačit míč až na branku Mach.

V 58. minutě pronikal do pokutového území Koloušek, těsně před vápnem nezbylo Droppovi než ho faulovat. Sám Koloušek se postavil k rozehrávce přímého kopu. Míč poslat nádhernou ranou nad zdí přímo do pravého růžku ostravské branky a mohl se se spoluhráči radovat z vedení. Ke dvěma asistencím tak Václav Koloušek přidal i gól.

Závěr už byl v klidu

Po třetí brance v síti Baníku se hra trochu uklidnila a její těžiště se přesunulo do středu hřiště. Oba týmy začaly pečlivěji bránit, některým hráčům asi i docházely síly a tempo bylo ve srovnání s prvním poločasem přeci jen pomalejší. Hráči na obou stranách se sice čas od času objevili v náznaku šance, vyložené příležitosti ale už nepřicházely. Nedostavil se ani závěrečný tlak Ostravy a Jihlavští tak bez větší problémů získali své druhé ligové vítězství v tomto ročníku.

Neporažený nováček z Jihlavy se tak i díky sebevědomé útočné hře propracoval na průběžné páté místo, Ostravští naopak zůstávají s pěti body na třinácté příčce.

Vysočina Jihlava - Baník Ostrava 3:2 (2:2)Branky: 26. Tecl, 28. Šourek, 60. Koloušek - 8. Kraut, 44. Fantiš. ŽK: Karlík, Rada - Buček, Droppa, Vomáčka, Lukeš. Rozhodčí: Ardeleánu - Štěrba, Kovařík. Diváci: 4075.

Jihlava: Blažek - Karlík, Tlustý, Šourek, Josl - Masopust (81. Mešanovič), Koloušek, Rada (76. Kučera), Jungr, Vaculík (90. Sedláček) - Tecl. Trenér: Komňacký.

Ostrava: Buček - Frydrych, Vomáčka, Kaprálik, Mach - Milosavljev, Droppa, Lukeš, Vašenda (73. Vrťo), Kraut (90.+3 Onuchukwu) - Fantiš. Trenér: Látal. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články