Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Jednu velkou chybu překryly dvě trefy. Češi profesorsky dokráčeli k výhře na Kypru

Jednou o vedení po velké chybě přišli, podruhé už nikoliv. Čeští fotbalisté zvládli přátelské utkání na Kypru a v zápase, který zejména v druhém poločase nenabídl příliš atraktivní podívanou, vyhráli 2:1. O branky se postarali Tomáš Holeš a z penalty Vladimír Darida. Premiérový start v národním týmu si připsali stopeři David Hovorka a Tomáš Petrášek.

Čeští fotbalisté se radují z gólu v síti Kypru
zdroj: ČTK/AP/ autor: Petros Karadjias

Kvůli koronavirové pandemii nemohli v Larnace do hlediště diváci. Samostatná reprezentace zvítězila i ve čtvrtém vzájemném zápase s Kyprem. Národní tým odehrál v součtu s Československem jubilejní 800. utkání.

"Mohli a měli jsme to dohrát úplně v klidu a vést aspoň o dvě branky. Ale jsem rád, že jsme vyhráli. I když je to přípravný zápas, každé vítězství je důležité. Jsme rádi, že jsme zvládli první zápas před samotnou Ligou národů a budeme mít větší klid připravit se na další utkání," řekl v České televizi reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý.

Jeho svěřenci v neděli nastoupí v Lize národů v Izraeli a příští středu je čeká zápas ve Skotsku. Český celek kvůli dlouhé koronavirové pauze zatím odehrál letos jen tři utkání. V září nejprve reprezentanti zvítězili v Lize národů 3:1 na Slovensku, následně muselo mužstvo kvůli pozitivnímu testu na covid-19 u dvou členů realizačního týmu do izolace a narychlo složený nový výběr podlehl doma 1:2 Skotsku.

Koronavirové problémy se reprezentaci nevyhnuly ani tentokrát. Kvůli jednomu nakaženému hráči z Plzně musela ještě před odletem na Kypr opustit mužstvo kompletní trojice z Viktorie Ondrášek, Kalvach, Kopic.

První reprezentační starty si v Larnace připsali stopeři Hovorka s nováčkem Petráškem. V útoku dostal šanci Vydra podobně jako v záloze další navrátilec Barák, poprvé pod Šilhavým chytal brankář Koubek. Ani Kypr nenasadil v úvodu své nejlepší hráče a hosté od začátku dominovali.

Ve 13. minutě si po slávistické spolupráci naskočil na Provodův roh Holeš a při druhém startu za reprezentaci si připsal první gól. Poté Vydra pokazil brejk zbytečnou přihrávkou za sebe a v 28. minutě znovu po rohovém kopu zastavil Holešovu dorážku těsně před brankovou čárou Kosti.

Čtyři minuty nato Kypřané, kteří ještě nikdy nestartovali na velké akci, lacino vyrovnali. Gólman Koubek zbytečně vyběhl mimo vápno za dlouhým nákopem, teprve sedmnáctiletý Loizu vyhrál souboj s Novákem a poslal míč z dálky do prázdné brány.

Odpovědět mohl Provod, hlavičkoval ale jen do břevna. Po dalším centru si hlavičkující čeští hráči překáželi a tak si favorit vzal vedení zpět až díky penaltě za faul na Vydru. Darida z pokutového kopu poslal gólmana na opačnou stranu, než kam zamířil. "Byl jsem určený, kromě mě také Matěj Vydra. Podívali jsme se na sebe, já se cítil dobře, tak jsem si balon vzal," podotkl Darida.

V 51. minutě vypálil Vydra, k dorážce se z úhlu dostal Darida, ale trefil vracejícího se beka. Šilhavý postupně prostřídal a jeden z čerstvých hráčů Hložek, který se při minulém srazu stal historicky nejmladším českým reprezentantem, následně prováhal dvě možnosti. Hostům po pauze nešla finální fáze a útočné akce několikrát překombinovali.

V 79. minutě pak po rohu minul hlavičkující debutant Petrášek. "To byla stoprocentní situace. Jsem zvyklý, že tohle normálně dávám. Tak možná příště," zalitoval Petrášek. "Z celkem jasného zápasu jsme udělali drama, nakonec jsme se ještě strachovali o vítězství. Částečně na nás bylo vidět, že sestava přece jen doznala změn. Hlavně v koncovce jsme to buď uspěchali, nebo zase překombinovali," dodal Šilhavý.

Kypr - ČR 1:2 (1:2)

Branky: 32. Loizu - 13. Holeš, 43. Darida z pen. Rozhodčí: Tschudi - Josipovic, Sbrissa (všichni Švýc.). Bez karet. Bez diváků.

Kypr: Kyriakidis - Antoniu, Karo (64. Spoljaric), Sielis, T. Ioannu - Kastanos (46. Katelaris), Gogic (46. Charalambos Kyriaku), Kosti (46. Artymatas) - Zachariu (73. Christofi), Kakullis (73. Pittas), Loizu. Trenér: Walem.

ČR: Koubek - Kadeřábek, Petrášek, Hovorka, Novák (62. Matějů) - Holeš (62. Král), Barák - Ševčík (70. Masopust), Darida (71. Dočkal), Provod - Vydra (62. Hložek). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články