Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jednoho kousl, druhého rasisticky urážel. Suárez potká staré známé

Luis Suárez se v posledních týdnech dostal do fantastické formy, kterou nahání strach obranám nejvěhlasnějších celků. V sobotním finále Ligy mistrů však nebude sledováno jen to, zda se útočník Barcelony blýskne i proti Juventusu, ale také zda nepředvede opět některý ze svých zkratů. Na hřišti se totiž potká s dvěma starými známými, Giorgiem Chiellinim a Patricem Evrou, a právě po excesech s nimi si odpykal dva pořádně dlouhé tresty. Finálový duel sledujte v sobotu od 20:00 na ČT sport nebo na našem webu.

Není v současnosti ve fotbalovém světě lepšího útočného tria, než které řádí v dresu Barcelony. Lionel Messi, Neymar a Luis Suárez v letošní sezoně nasázeli v soutěžních duelech 120 gólů, čímž o dva zásahy překonali i španělský rekord, jejž doposud drželo trio z Realu Madrid Cristiano Ronaldo, Karim Benzema a Gonzalo Higuaín.

Jejich bilance mohla být ještě daleko lepší. To by však Suárez, střelec 24 soutěžních branek, nesměl loni v červnu ukázat, že kromě pověsti jednoho z nejlepších útočníků světa patří i k těm nejkontroverznějším. Ze světového šampionátu si totiž odvezl čtyřměsíční zákaz činnosti, který skončil až na konci října.

Co se tehdy vlastně stalo? Uruguayský útočník se v posledním střetnutí základní skupiny na šampionátu zahryzl do ramena Itala Chielliniho, a ač prvně vinu odmítal, po pár dnech se přiznal. A očekávaně přišel tvrdý trest. V případě Suáreze totiž nešlo o první podobný prohřešek. Ještě v dresu Ajaxu se v zápase proti PSV zahryzl do Otmana Bakkala a v Liverpoolu zase pokousal obránce Chelsea Branislava Ivanoviče.

Kousání protihráčů ovšem nebylo jediným prohřeškem, který má Suárez ve svém "trestním rejstříku." V roce 2011 se zase dostal do konfliktu s tehdejším obráncem Manchesteru United Evrou, jehož měl rasisticky urážet. Anglická fotbalová asociace ho tehdy za konflikt potrestala osmizápasovým distancem a finanční pokutou. Suárez ale vinu nikdy nepřiznal a francouzskému bekovi v následujícím duelu odmítl podat ruku.

A právě dvě ze zmíněných obětí Suárezova řádění, Evra a Chiellini, budou hrát proti Barceloně v berlínském finále milionářské soutěže. Oba totiž patří k základním kamenům obrany Juventusu, a tak je jasné, že s osmadvacetiletým útočníkem se dostanou často do kontaktu.

Stoper "staré dámy" Chiellini si však nepřipouští, že by na hřišti mělo dojít k nějakému oplácení či dalším vzájemným problémům. V jeho případě to není ani tak překvapivá informace, jelikož právě italský reprezentant už v létě bojoval za snížení Suárezova trestu.

"V klidu si potřeseme rukama. Já ho i bez problémů obejmu. Nemám s ním žádný problém a myslím, že ani on se mnou. Jediné, nad čím budu ve finále přemýšlet, jsou jeho fotbalové schopnosti, jeho pohyby, nic víc," prozradil Chiellini.

Větší otazník visí nad vztahem Suárez-Evra. Uruguayec totiž nikdy nepřiznal, že by francouzskému obránci něco rasistického řekl. "Byl jsem obviněn bez důkazů, což mě mrzí nejvíce. V ostatních případech jsem udělal něco špatně. Trest jsem přijal a prosil za odpuštění. Ale obvinění z rasismu mě velmi štve," nechal se ještě loni na podzim slyšet.

Evra před finále prohlásil, že se Suárezem nemá problém, ale na hřišti ho nehodlá šetřit. "Hodně lidí se mě na to ptá. Já jsem hrdý na svou barvu, ale nemám problém mu podat ruku. Ve finále to bude tvrdý souboj, Suárezovi určitě nic nedaruju a může si být jistý tím, že ho to bude hodně bolet," řekl.

Bude tak zajímavé sledovat, zda právě některý z případných ostrých soubojů mezi oběma kohouty nezažehne jiskru případného vážnějšího konfliktu, jelikož psychická odolnost vůči atakům soupeřů nikdy nebyla Suárezovou silnou zbraní. V letošní sezoně se ale až na časté teatrální pády zatím drží, k čemuž mu pomáhá i sportovní psycholog Joaquin Valdes, jehož si do Barcelony na začátku sezony přivedl trenér Luis Enrique.

A fanoušci katalánského celku věří, že se mu povede ukočírovat útočnou hvězdu i ve finále Ligy mistrů, jelikož Barcelona má šanci se stát prvním klubem, který získá treble (vítězství v lize, poháru a Lize mistrů) podruhé v historii. A Suárez musí doufat v uhlídání svých emocí rovněž. V opačném případě by mu utekl sen o zisku velké trofeje a zároveň by mu hrozil velice tvrdý trest.

Zdroj
ESPN, Sky Sports, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články