Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jednadvacítka vybojovala s Německem remízu 1:1, v kvalifikaci na ME zůstává první

Mladá Boleslav - První body v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy dnes ztratila česká fotbalová reprezentace do 21 let. Tým "lvíčat" v Mladé Boleslavi po předchozích šesti výhrách remizoval 1:1 s Německem, když na trefu Marečka z první půle odpověděl po změně stran Kirchhoff. Češi nad remízou netruchlili, ale v úterý s Islandem musí předvést víc, pokud chtějí uhájit první místo ve skupině. Záznam utkání můžete sledovat zde.

Německý kouč Rainer Adrion do Česka přivezl nově se tvořící výběr, ve kterém nebyl nikdo z pamětníků loňské prohry 1:2 s českou jednadvacítkou ve Wiesbadenu. Německo však dnes ani v nejmenším nepřipomínalo nezkušený tým, s nímž měli Češi hladce získat sedmou kvalifikační výhru. Většinu zápasu naopak dominovali oni, předvedli se výkonem plným dynamiky, pohybu a bleskových kombinací a jen vinou špatné koncovky nezískali rychlé vedení. "Byl to dobrý začátek nové éry, protože jsme nastoupili proti staršímu a zkušenějšímu týmu, kterému jsme se ale dokázali vyrovnat," uvedl po zápase spokojený trenér Adrion.

Jan Suchopárek, asistent trenéra

"Remíza není spravedlivá, protože soupeř byl lepší a měl víc šancí. Byl na tom lépe pohybově, kombinačně, naopak my jsme se dopouštěli mnoha nevynucených ztrát, které nás stály hodně sil. Musíme přidat, jinak na mistrovství nepostoupíme. Hráčům říkáme, že kvalifikaci a baráž nerozlišujeme. Když nezvládneme baráž, je šest výher z kvalifikace k ničemu."

Povedený gól k výhře nestačil

Svěřenci trenéra Dovalila, který si dnes na tribuně odpykal poslední část disciplinárního trestu, se dostávali do hry pomalu. Hodně je vystrašily i další akce aktivitou hýřícího kapitána Hermmanna. Čechům z krize pomohla až standardní situace sedm minut před poločasem: po centru se míč odrazil k záložníkovi Marečkovi a záložník bruselského Anderlechtu, který dnes jako jeden z mála domácích reprezentantů obstál, se levačkou krásně trefil ke vzdálenější tyči.

Gól inkasovaný z ojedinělé akce německé sebevědomí nenahlodal, fyzicky výborně vybavený soupeř si dění na hřišti dál podmiňoval rychlou a přesnou hrou. Po přízemním centru Mlapy z pravé strany měl hodně práce český brankář Vaclík, kterého zaměstnávala i řada standardních situací.

Ke gólu ale paradoxně měli znovu blíž Češi, po dalším rohovém kopu a závaru před brankou chyběl jen kousek, aby míč po střele stopera Čelůstky zapadl za tyč. Německo se však vzápětí zaslouženého vyrovnání přece jen dočkalo. Přetížená česká defenziva dobře nezareagovala na rohový kop, míč vrácený z hloubi pole lehce tečoval obránce Kirchhoff a Vaclík na jeho chytrý pokus nestačil reagovat.

Čeští reprezentanti se svým výkonem příliš spokojeni nebyli. "Dneska jsme viděli, jak se hrát nesmí. Z naší strany prostě není co hodnotit, bylo to strašné," komentoval utkání útočník Tomáš Pekhart. Také střelec české branky Lukáš Mareček byl z výkonu celého mužstva rozpačitý. "Dostali jsme lekci, i když jsme nic nepodcenili. Nepodařil se nám vstup do zápasu, Němci nás pořád přehrávali. Musíme být rádi i za ten bod," dodal záložník Anderlechtu Brusel.

Češi si mohou první místo udržet

Češi přesto před posledním zápasem ve skupině, kterým bude úterní souboj v Jablonci s Islandem, jsou dál první v tabulce právě před Seveřany. "Musí to být úplně o něčem jiném, snad jsme si ten špatný výkon vybrali dnes," sliboval Mareček. Čechům k udržení vedení postačí i remíza. To by jim mělo zaručit, že před losem říjnové baráže budou mezi sedmi nasazenými týmy. Šampionát s osmi nejlepšími celky se koná příští rok v Dánsku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články