Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Jednadvacítka se při losu ME vyhne Anglii

Praha – Los mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let se uskuteční 6. listopadu, ale už teď je jasné, že česká reprezentace nenarazí v základní skupině na Anglii a jednoho z dvojice Itálie a Německo. Vyplývá to z rozřazení do losovacích košů podle koeficientu.

zdroj: ČT4

Podle výpočtu byla se ziskem 36,252 bodu nejlepší z postupujících Anglie, proto bude nasazena do skupiny B v Olomouci a v Uherském Hradišti. Domácí reprezentace je nasazena do pozice A1 v Praze. Šampionát proběhne od 17. do 30. června příštího roku.

Další účastníci jsou rozděleni do dvou košů. V jednom koši se ocitnou Itálie a Německo, země s druhým a třetím nejlepším koeficientem. Budou vylosovány do pozic A2 a B2. V dalším koši jsou všichni ostatní. To rovněž znamená, že česká lvíčata v základní skupině dostanou dva z těchto celků: Portugalsko, Dánsko, Švédsko a Srbsko.

Ve dvou základních skupinách se bude hrát systémem každý s každým a do semifinále postoupí dva nejlepší celky z každé skupiny. Následně se utkají "křížem" s týmem z druhé skupiny o postup do finále. Poražení semifinalisté mají bronz, o třetí místo se v soutěžích UEFA nehraje.

Jak vznikl koeficient určující nasazení:

To, čeho jednotlivé země dosáhly ze zápasů kvalifikace a baráže o postup na letošní šampionát (váha 40 %), z kvalifikace, baráže a účasti na závěrečném turnaji v roce 2013 (váha 40 %) a z kvalifikace, baráže a účasti na závěrečném turnaji v roce 2011 (váha 20 %).

Turnaj je zároveň kvalifikací na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro, kam postoupí čtyři nejúspěšnější týmy. Pokud by se však do semifinále dostala Anglie, která na olympiádě nestartuje samostatně, ale pod hlavičkou Velké Británie, na Hry by místo ní postoupil lepší tým z třetích míst v základních skupinách.

Losování se uskuteční 6. listopadu od 18:00 v pražském hotelu Clarion ve Vysočanech za účasti předních představitelů UEFA v čele s prezidentem Michelem Platinim.

Nasazení a rozdělení do košů

A1: Česko

B1: Anglie

Koš 1: Itálie, Německo

Koš 2: Portugalsko, Dánsko, Švédsko, Srbsko

Zdroj
ČTK, fotbal.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články