Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jednadvacítka prohrála boj o olympiádu

Aalborg (Dánsko) - Fotbalová reprezentace do 21 let se nedostala na olympijské hry v Londýně v příštím roce. Rozhodla o tom její dnešní prohra v závěrečném utkání na mistrovství Evropy s Běloruskem 0:1. V duelu poražených semifinalistů o poslední volné místo pro evropský tým na OH posunul Bělorusko na hry obránce Filipenko trefou v 87. minutě. Češi inkasovali v oslabení, když se v 75. minutě nechal zbytečně vyloučit Lukáš Vácha. Olympijský půst českých fotbalistů tak trvá od jejich poslední účasti na OH v Sydney v roce 2000.

Fotbalová jednadvacítka si přála opakování scénáře z březnového přípravného utkání, kdy v Uherském Hradišti Bělorusko lehce přehrála 2:0, ale i dnes na týmu kouče Jakuba Dovalila ležel stín a tíha z předchozích nepřesvědčivých výkonů na malém Euru. Český trenér proti středečnímu prohranému semifinále se Švýcarskem obměnil zahajovací sestavu na čtyřech postech, změny však také dlouho nepřinášely efekt.

Mladým Čechům nepřidalo ani to, že si už v 11. minutě ošklivě zlomil ruku nad zápěstím levý bek Lecjaks, a jeho odjezd do nemocnice jako by poznamenal i zbytek týmu. "Lvíčata" sice byla častěji u míče, dvakrát se připomněl pokusy ze střední vzdálenosti Hloušek, ale pak hra jednadvacítky znovu sklouzla do průměru. A ospalý zápas ještě nechtěně dokreslily poloprázdné tribuny stadionu v Aalborgu.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Bělorusko

Bělorusové začali víc touhy a odhodlání ukazovat až po poločase

Brankář Vaclík byl dlouho bez práce a v permanenci se ocitl až poté, co jej prověřil Nechajčik a po něm nebezpečně hlavičkoval i Drahun. Češi odpověděli hlavičkou střídajícího Kozáka, který přišel na druhý poločas. Pokus hráče římského Lazia musel brankář Hutor krotit až na brankové čáře a zdálo se, že Dovalilův tým nabírá síly k závěrečné zteči.

České plány však nechtěně narušil záložník Vácha. Čtvrt hodiny před koncem na útočné polovině zbytečně zahrál rukou a jeho strnulý výraz ve tváři při odchodu ze hřiště výmluvně doložil, do jakých problémů spoluhráče dostal. Sedm minut před koncem mohli Bělorusové přesilovku využít a Baga si dlouho vyčítal, jak zkazil střelu z pravé strany. Česká zkáza přesto přišla: stoper Filipenko si tři minuty před koncem naběhl na centr a povedenou ranou poslal Bělorusy na olympiádu.

Češi marně doufali, že se na hry podívají poprvé od roku 2000. Ještě ve třetí minutě nastavení je mohl spasit Kozák, po zaváhání běloruských stoperů však zamířil těsně vedle a dokonal zmar českých mladíků.

Česká republika - Bělorusko 0:1 (0:0)

Branka: 87. Filipenko. Rozhodčí: Mažič (Srb.) - Borsch (Něm.), Borkowski (Pol.). ŽK: Vácha, Gecov - Veretilo, Voronkov. Skavyš. ČK: 75. Vácha. Diváci: 1 000.

Česko "21" - Bělorusko "21"
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články