Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jednadvacítka může výhrou nad Němci potvrdit prvenství ve skupině

Praha - Prvenství v páté kvalifikační skupině a také téměř definitivní jistota, že do říjnové baráže o postup na mistrovství Evropy půjde tým z nasazené pozice. Fotbalové reprezentaci do 21 let se tyto lákavé vyhlídky naplní, pokud v pátek v předposledním utkání skupiny zdolá Německo. Tým kouče Jakuba Dovalila chce zároveň v Mladé Boleslavi prodloužit svoji stoprocentní sérii šesti výher, bez zaváhání v kvalifikaci zůstává vedle Čechů už jen Nizozemsko. Přímý přenos vysílá od 18:30 ČT4 a web SportŽivě.cz.

Tým "lvíčat" ještě příští úterý čeká závěrečný duel s Islandem, posledním konkurentem v boji o vítězství ve skupině. Konečná první pozice může být před baráží velmi důležitá: pokud Češi porazí Německo, úřadujícího mistra Evropy do 21 let, které ale v současném cyklu už přišlo o možnost postupu na další šampionát do Dánska v roce 2011, celkový triumf i pozici nasazeného týmu do baráže budou mít téměř jistou.

Do říjnové baráže postoupí vítězové deseti kvalifikačních skupin a čtyři výběry s nejlepší bilancí na druhých místech. Mezi nasazené týmy se dostanou ty s nejlepší bilancí z posledních dvou kvalifikačních cyklů a Češi mají velkou šanci. Stačit by jim k tomu měly i tři body z posledního dvojzápasu proti Německu a Islandu. Island je překvapivě druhý ve skupině, ztrácí dva body na Čechy, ale má o jeden odehraný zápas navíc.

Dovalil: Nehodláme kalkulovat

Nasazený celek bude mít výhodu, že baráž začne na soupeřově hřišti a odvetu odehraje doma. I když hrozí, že mezi potenciálními protivníky českého týmu můžou být nebezpečné celky Itálie, Španělska, Francie nebo Anglie, které se v současné kvalifikaci trápí. "To samozřejmě registrujeme, ale nehodláme nijak kalkulovat. Staráme se jen o to, jak dobře zvládnout poslední dva zápasy a pojistit si první místo v tabulce. Chceme uspět už s Němci a mít klid před zápasem s Islandem," zdůraznil Dovalil.

Jakub Dovalil, trenér:

"Rádi bychom se udrželi na vítězné vlně a získali patřičné sebevědomí před baráží."

V pátek proti Německu ještě nemůže koučovat tým z lavičky, protože si odpykává poslední díl svého trestu za vykázání na tribunu na loňském světovém šampionátu dvacítek. Poprvé si Dovalil netradiční roli vyzkoušel už při jednoznačném utkání proti San Marinu v Praze na Julisce. I nyní místo něj bude koučovat asistent Jan Suchopárek.

Dovalil bude v posledním kvalifikačním dvojzápase postrádat zraněné opory Ondřeje Mazucha a Jana Morávka. Na pozoru se musejí mít záložníci Bořek Dočkal, Lukáš Vácha, Milan Černý a útočníci Michael Rabušic a Jan Vošahlík. Pokud budou napomínáni žlutou kartou, přijdou automaticky o další zápas. Především trest v příštím utkání s Islandem, který by je vyřadil z prvního utkání baráže, by pro ně byl zvlášť nepříjemný.

Německo se v Mladé Boleslavi představí jako jedno z největších kvalifikačních zklamání. Zatímco loni výběr kolem hvězd Mesuta Özila a Samiho Khediry ve Švédsku získal titul, nyní je už ze hry o postup na mistrovství a přijde tudíž i o olympijský turnaj v Londýně. Proto trenér Rainer Adrion na závěrečné dvojutkání už postavil mužstvo, v němž dostanou šanci i mladíci, kteří mají šanci hrát další kvalifikaci. "Zápasy proti silnému Česku a Severnímu Irsku jsou dobrou možností, jak začít budovat nový tým," prohlásil Adrion.

Předpokládaná sestava ČR "21":

Vaclík - Řezník, Čelůstka, Hošek, Lecjaks (Fabián) - Dočkal, Černý, Hořava, Kovařík - Chramosta (Kozák), Pekhart.

Radost fotbalistů Německa do 21 let
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články