Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Jednadvacítka bude při losu ME v druhém koši. Suchopárek doufá ve schůdné soupeře

Už ve čtvrtek se dozví čeští fotbalisté do 21 let soupeře pro kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2025, které bude hostit Slovensko. Mladí reprezentanti jsou ve druhém výkonnostním koši z šesti a mají jistotu, že se vyhnou Chorvatsku, Švýcarsku, Belgii, Polsku, Ukrajině, Švédsku, Rakousku a Irsku.

Současná jednadvacítka se chystá na červnové mistrovství Evropy. Další kvalifikační cyklus, do něhož už zasáhne nově složený tým s hráči narozenými v roce 2002 a mladšími, začne pro český celek až na podzim, zatímco některé země do něj vstoupí už na konci března.

Los rozdělí 52 účastníků do devíti skupin. Sedm z nich bude mít šestičlenné obsazení, zbývající dvě vytvoří pět týmů. Na šampionát přímo postoupí vítězové skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři volná místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na mistrovství jistou.

UEFA rozdělila týmy do šesti losovacích košů podle koeficientu v letech 2019 až 2023. České mužstvo figuruje celkově na 13. pozici, což ho zařadilo do druhého koše společně s dalšími osmi zeměmi, na které nemůže narazit. V prvním koši jsou převážně giganti, tvoří ho Španělsko, Portugalsko, Německo, Francie, Nizozemsko, Anglie, Dánsko, Itálie, Rumunsko.

"Pokud jde o první losovací koš, je to podobné jako před samotným mistrovstvím Evropy. Jde o týmy, které se zařadí k favoritům také v další kvalifikaci. Zrádný může být pátý koš, kde se nacházejí soupeři v komplikovanějších destinacích jako třeba Kazachstán, Ázerbájdžán či Faerské ostrovy. Obecně bychom si přáli spíše soupeře, kteří jsou nám z hlediska cestování a celkové logistiky blíž. Věřím, že los k nám celkově bude příznivý," uvedl pro web FAČR český trenér Jan Suchopárek.

"Chtěli bychom takovou skupinu, abychom až do jejího konce bojovali o přímý postup. Bude záležet na momentální síle naší i našich soupeřů. Nyní je těžké posoudit, v jakém složení a formě budou jednotlivé týmy v nové kvalifikaci hrát. V podstatě je tedy jedno, proti komu nastoupíte. I když samozřejmě může být rozdíl, zda z prvního koše dostanete například Anglii, nebo Rumunsko," přemítal bývalý český reprezentant.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články