Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jedna z klíčových bitev už ve třetím duelu. Češi potřebují Ázerbájdžán porazit

Ostrava – Po dvou odehraných duelech kvalifikace mistrovství světa není jejich situace příliš růžová. Čeští fotbalisté mají na kontě zatím jen bod, a pokud se nechtějí dostat do velkých problémů, musí zabrat. Jedno z klíčových utkání se tak odehraje už v Ostravě, kde přivítají ve třetím střetnutí skupiny Ázerbájdžán, který je zatím stoprocentní. Svěřenci trenéra Karla Jarolíma však chtějí jeho náskok snížit. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 20:15.

"Samozřejmě se cítíme pod tlakem. Ázerbájdžán už má šest bodů, my jeden. Takže pro ně by byla dobrá i remíza. Zatímco my už si domácí ztrátu se Severním Irskem vybrali. Musíme to zvládnout a vyhrát," prohlásil stoper Tomáš Sivok.

Češi se vzpamatovávají z prohry 0:3 v Německu, na které vůbec nestačili. Uvědomují si však, že musí bojovat zejména o druhé místo ve skupině znamenající baráž a v tom jsou klíčové zápasy s Norskem, Severním Irskem a právě Ázerbájdžánem. "Jestliže chceme pomýšlet na to, abychom skončili druzí, musíme zápas s Ázerbájdžánem zvládnout za každou cenu," řekl Jarolím.

Ázerbájdžán však už není fotbalovým trpaslíkem jako v minulosti. Tamní kluby pravidelně bojují o evropské poháry a Karabach se dokonce potřetí za sebou dostal do základní skupiny Evropské ligy. Letos sehrál tři zápasy proti Plzni a Liberci a ve všech remizoval.

"Z těch zápasů s Karabachem si toho ale pro reprezentaci moc vzít nemůžeme, protože Ázerbájdžánci tam hrají hlavně v obraně. Vepředu mají spíše zahraniční hráče, takže je to jiný styl," řekl reprezentační záložník Jan Sýkora z Liberce.

Podcenit soupeře nechce ani Jarolím, který ale nad ničím jiným než výhrou neuvažuje. "Já mám ve zvyku nepodceňovat nikoho, výhrou s Norskem si ale získali Ázerbájdžánci ještě větší respekt, abychom je brali s plnou vážností. Možnou ztrátu si ale nemohu ani připustit. Věřím, že nám přijdou pomoct lidi, budeme se je snažit od první minuty vtáhnout do hry, aby nám svým fanděním pomohli," řekl.

Základním stavebním kamenem Ázerbájdžánců by měla být stoperská dvojice Karabachu Rašat Sadygov a Maxim Medveděv. Oba řídí pevnou defenzivu a jsou nebezpeční i při standardních situacích. Medveděv rozhodl poslední zápas s Norskem.

Ofenzivu nemá Ázerbájdžán tak silnou, proto trenér Robert Prosinečki spoléhá především na obranu, po které jeho hráči přecházejí do protiútoků anebo se snaží těžit právě ze standardních situací.

Češi tak zřejmě budou muset dobývat pevnou obranu soupeře. "Bude záležet na nás, jak se s tím dokážeme srovnat a jak budeme hrát dopředu. Proti Německu jsme byli v podstatě 90 minut pod tlakem soupeře, teď budeme muset víc hrát a tvořit. Budou to zcela odlišné zápasy," míní Sivok.

Trenér Jarolím se musí vypořádat s rozsáhlou marodkou. Kromě hráčů, kteří kvůli zranění přišli už o nominaci, je navíc nejistý start Jiřího Skaláka, jenž má z utkání s Německem bolestivě naražené koleno a v neděli netrénoval. Karetní trest vyřadil ze hry Davida Pavelku. Tým alespoň doplnil útočník Milan Škoda, který doléčil zranění, kvůli němuž přišel o duel s Německem.

Kouč Jarolím se proto možná rozhodne nasadit hned dva útočníky. "Nemohu odkrývat karty, ale je možné, že k nějakým změnám dojde," dodal.

Předpokládané sestavy:

ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Suchý, Sivok, Novák - Dočkal, Droppa, Hořava, Krejčí - V. Kadlec, Schick.

Ázerbájdžán: K. Agajev - Mirzabekov, Medveděv, Sadygov, Dašdemirov - Israfilov, Garajev, Amirgulijev, Gurbanov - Ramazanov, Nazarov.

Absence: Darida, Rada, Pokorný, Kalas, Frýdek, Drobný, Rosický, Pudil, Šural (všichni zranění), Skalák (nejistý start), Pavelka (2 ŽK) - Ismajilov, Mammadov (oba zranění). 

Nejlepší střelci v kvalifikaci: nikdo - Gurbanov, Medveděv (oba 1).

Zajímavosti:

- Češi v úvodních zápasech skupiny remizovali se Severním Irskem 0:0 a prohráli v Německu 0:3

- Ázerbájdžán vyhrál oba dosavadní zápasy kvalifikace se San Marinem a Norskem 1:0

- na MS v roce 2018 do Ruska postoupí přímo jen vítězové skupin, 8 nejlepších celků z druhých příček čeká baráž o zbylá 4 místa

- samostatná česká reprezentace postoupila jen na MS 2006, Ázerbájdžán nikdy

- Češi nevyhráli 5 soutěžních utkání po sobě a z posledních 7 zvítězili v jediném

- Češi ve 4 z posledních 5 soutěžních utkání nedali gól

- Češi skórovali jen ve 2 z posledních 6 zápasů

- Češi v kvalifikaci o MS nevyhráli posledních 5 domácích zápasů

- dosud jediný vzájemný souboj vyhrál Ázerbájdžán na neutrálním hřišti 2:0

- Ázerbájdžán v posledních 9 zápasech dal jen jednou více než gól

- Ázerbájdžán v posledních 7 soutěžních zápasech udržel 4x nulu

- Garajev (Ázerbájdžán) slaví den po utkání 23. narozeniny

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články