Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Jediná střela na branku stačila Anderlechtu k cenné remíze s United

Brusel – Svěřenci kouče Josého Mourinha většinu utkání s Anderlechtem potvrzovali roli největšího favorita Evropské ligy. Další krok k vytouženému triumfu, který by zaručil vstupenku do příštího ročníku LM, měli v úvodním čtvrtfinále v Bruselu nadosah. Skóre otevřel arménský záložník Henrik Mchitarjan a dlouho byl jediným střelcem utkání. Čtyři minuty před koncem však stanovil konečný výsledek 1:1 Dendoncker. 

Manchester United touží druhou nejprestižnější soutěž starého kontinentu vyhrát a získat tak poslední chybějící evropskou trofej do sbírky. O postup do semifinále bude nicméně muset ještě zabojovat v domácí odvetě na Old Trafford.  

Od úvodu byli fotbalisté anglického velkoklubu aktivnější. Ibrahimovic sice brankáře Rubena nepřekonal, ale Mchitarjan pohotovou dorážkou střely agilního Rashforda ano. Po změně stran přenechali inicativu soupeři, za což byli těsně před závěrečným hvizdem potrestáni. Milimetrově přesný centr Obradoviče přistál na hlavě Dendonckera, který vyrovnal.   

Ajax Amsterdam si poradil 2:0 se Schalke a prodloužil sérii pohárové neporazitelnosti před vlastními fanoušky na dvanáct zápasů.

O výhře domácího celku, v jehož sestavě chyběl český záložník Václav Černý, rozhodl dvěma góly kapitán Davy Klaassen. První gól dal z penalty, při druhém využil přesný pas sedmnáctiletého Justina Kluiverta, syna bývalé hvězdy Patricka Kluiverta.

Genk se sice na stadionu Celty Vigo ujal vedení, ale Španělé ještě do přestávky skóre otočili. V 15. minutě vyrovnal Sisto, vzápětí přidal druhou branku Aspás a chvíli před poločasem rozvlnil síť také Guidetti. Ve druhé půli ovšem hostujícímu mužstvu vykřesal naději pro odvetu Buffel. 

Duel Lyonu s Besiktasem začal kvůli řádění tureckých fanoušků se zpožděním 45 minut. Hostující chuligáni házeli předměty a pyrotechniku a přinutili diváky z okolních sektorů utéct na trávník. Podle agentury AFP dorazilo do Francie asi 15 tisíc příznivců istanbulského týmu a problémy dělali už před utkáním, když se dostali do potyčky s policií.

Olympique nakonec po obratu ve druhé půli vyhrál 2:1. Besiktas vedl zásluhou Babela od 15. minuty, ale domácí během závěrečné desetiminutovky strhli vítězství na svou stranu. Brankáře Fabriho totiž překonali Tolisso s Morelem.

Úvodní utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:

Anderlecht Brusel - Manchester United 1:1 (0:1)

Branky: 86. Dendoncker - 37. Mchitarjan.

Celta Vigo - Genk 3:2 (3:1)

Branky: 15. Sisto, 18. Aspas, 38. Guidetti - 10. Boëtius, 67. Buffel. 

Ajax Amsterdam - Schalke 2:0 (1:0)

Branky: 23. z pen. a 52. Klaassen. 

Lyon - Besiktas Istanbul 2:1 (0:1)

Branky: 83. Tolisso, 85. Morel - 15. Babel. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články