Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jeden bude chodit kanály, druhý slavit dlouhé roky. Obětujeme i život, zní před Superclásicem

Pokud se ve světě fotbalu mluví o největší rivalitě mezi dvěma kluby, nejčastěji se skloňuje duo z Buenos Aires, Boca Juniors vs. River Plate. K nespočtu vzájemných střetnutí známých jako "Superclásico" se váže celá řada příběhů od těch humorných až po násilné. Největší vzájemný zápas se však teprve odehraje. V sobotu nesmiřitelní sokové změří síly v odvetě finále Poháru osvoboditelů a je jisté, že výsledek poznamená oba na hodně dlouho.

Hrát před vyprodaným stadionem, na němž se tísní 50 tisíc fanoušků a svými chorály vytváří výbornou atmosféru, je zážitek, o kterém fotbalisté dokážou mluvit ještě dlouhé týdny, měsíce, mnohdy i celou kariéru.

A co takto podobně našlapaný trénink v neuvěřitelné atmosféře? Nemožné? Téměř po celém světě ano, ne však v Buenos Aires.

Čtvrteční trénink Bocy Juniors se přesně v takových podmínkách odehrával. Zatímco hráči na trávníku hráli bago a pilovali střelbu, tribuny na legendárním stánku La Bonbonera bouřily a praskaly ve švech. Dokonce tak moc, že kapacita byla překročena o více než 10 tísíc a další davy se dovnitř vůbec nedostaly, za což si klub od města vysloužil "odměnu" v podobě uzavření stadionu na další zápasy. 

Ne že by toto byla úplná tradice. Jenže důležitost blížícího se sobotního utkání je extrémní. Dalo by se dokonce označit za zápas století v Argentině. Poprvé v 58leté historii Poháru osvoboditelů, v originále také Copa Libertadores, se totiž dva celky z této jihoamerické země utkávají ve finále a hned se jedná o rivaly na život a na smrt.

Atmosféra na tréninku Bocy:

"Jsou zde finále, o kterých se stále mluví, ale to, co je mezi Bocou a River Plate, to je největší derby světa, pro lidi a kulturu. Bude to velké finále," prohlásila o odvetě finálového střetnutí argentinská legenda, která s národním týmem vyhrála mistrovství světa v roce 1978, Daniel Bertoni.

Radši titul v Libertadores než titul na mistrovství světa nad Brazílií

Souboje rivalů z hlavního města Argentiny Bocy Juniors a River Plate, jejichž stadiony dělí 10 kilometrů, jsou vypjaté vždy. Toto "Superclásico" je však důležitostí převyšuje. Co na tom, že první vzájemné střetnutí se odehrálo už před 105 lety v roce 1913. Tentokrát jde o velkolepé finále, které rozhodne o novém vládci Poháru osvoboditelů.

Celé Buenos Aires je z vyvrcholení jihoamerické obdoby Ligy mistrů dlouhé dny na nohou a už nyní je jasné, že konečný výsledek po sobotě bude mít dlouhodobé následky. Vítěz se bude ještě x let svému rivalovi vysmívat a sám slavit, poražený naopak bude chtít raději chodit kanály.

"Radši bych viděl Bocu porazit ve finále River a ovládnout Copa Libertadores než Argentinu triumfovat na mistrovství světa poté, co v rozhodujícím zápase zdolala Brazílii," prohlásil jeden z fanoušků. Ano, až tak silně je odveta, v níž půjde o vše, vnímána.

Už první střetnutí finále hrané na půdě Bocy nabídlo dramatickou podívanou, které nechyběla skvělá atmosféra, emoce a ani góly. Modrožlutí, tedy Boca, která je nazývána také jako tým dělníků nad River, jinak celek bohatých, po první půlce vedla 2:1, jenže Carlos Izquierdoz si v druhém poločase vstřelil vlastence a utkání nakonec skončilo 2:2.

Nic na výsledku nezměnila ani velká šance domácího Daria Benedetta, jehož v tutovce vychytal brankář River Franco Armani, a střelec jedné z branek sklopil hlavu. To se ale nelíbilo jeho hvězdnému střídajícímu spoluhráči Carlosi Tévezovi, znamému z Manchesteru United či Juventusu, který na něj okamžitě zařval: "Zvedni hlavu, deb**e! Ještě nejsme mrtví!"

Velezkušený hráč měl pravdu, River sice dalo venku dva góly, jenže tato výhoda se ve finále Poháru osvoboditelů nepočítá. Odveta tak bude v podstatě zápasem, ve kterém oba týmy budou mít stejnou startovací pozici a vítěz bere vše.

Létající prase a pepřový sprej do očí

Sám Tévez má se zápasy s odvěkým rivalem velké zkušnosti a ví, jak dokážou být vyhrocené. Hvězdný útočník se ve vzájemných střetnutích postaral i o jeden známý skandál, když v semifinále Copy 2004 slavil vstřelený gól bez dresu a tancem, při nemž máchal rukama jako kuře. Byla to narážka na posměšnou přezdívku, kterou fanoušci Bocy dali fandům River Plate. A nyní čtyřiatřicetiletý hráč byl za tento exces okamžitě vyloučen.

S derby obou rivalů je spjata i celá řada dalších potíží. Jednou fanoušci River vypustili před sektor Bocy obří nafukovací prase v modrožlutých barvách, které vyvolaly násilnosti v ochozech. Jindy zase příznivci Bocy nastříkali pepřový sprej v poločase do tunelu proti hráčům rivala a zápas byl kontumovaný pro River Plate.

Rvačky a násilné střety v těchto zápasech dlouhé roky nebyly ničím neobvyklým, což mělo za následek zákaz vstupu hostujících fanoušků na utkání, který platí už od roku 2013. Před finále se sice chvíli zvažovalo, že by se protentokrát od pravidla ustoupilo. Kluby se ale nakonec dohodly, že to riskovat nebudou, a sobotní odvetu tak na stadionu Monumental uvidí pouze příznivci River Plate.

Pro výhru položíme klidně život

Oba týmy do zápasu nejdou v žádné oslnivé formě. River je v tabulce argentinské ligy až jedenáctý, Boca šestá. Finále je ovšem finále a to z hráčů vždy dostává maximum.

Mírným favoritem je River, od kterého se čeká, že bude daleko více na míči, jenže Boca už v prvním zápase jasně naznačila, že vítěze určí skutečně až velká bitva a lepší psychika. Tlak je totiž na hráče enormní, což zažila i francouzská legenda David Trezeguet. Obávaný střelec hrál na konci kariéry za River. "Superclásico" tak zažil a přirovnal přípravu k finále mistrovství světa.

"Je to strašně emocionální zápas s obrovským očekáváním. Snažíte se proto před utkáním od toho všeho oprostit," zavzpomínal.

Velké odhodlání je cítit i z táboru obou soupeřů. "Pro náš dres a vítězství uděláme vše. Klidně za ně položíme i život," prohlásil odhodlaně trenér Bocy Guillermo Barros Schelotto, který derby několikrát zažil i jako hráč a přesně ví, co takový zápas potřebuje.

Jeho protějšek Marcelo Gallardo sledoval první zápas pouze z tribun kvůli trestu. I on však věří, že jeho svěřenci budou na tom lépe. "Já a mí hráči to dlužíme fanouškům. Věříme, že náš stadion a publikum budou hrát v druhém v zápase v náš prospěch," řekl trenér River Plate.

Oba týmy mají navíc další motivaci, kterou jsou historické tabulky. Boca usiluje o sedmý titul, čímž by se dotáhla na rekord jiného argentinského klubu Independiente. Naposledy triumfovala v roce 2007. River tuto radost nechce rivalovi za žádnou cenu dopřát. Navíc určitě ne na vlastním stadionu. Sám pak touží získat čtvrtou trofej, když naposledy slavil před třemi lety.

Na sobotní utkání tak bude směřovat zrak nejenom fanoušků obou celků, ale celého fotbalového světa. O tom svědčí i zájem o lístky. Na černém trhu se cena vstupenek vyšplhala až k částce v přepočtu 4800 eur (zhruba 120 tisíc korun) a na bezpečnost bude dohlížet 2100 policistů.

Jak vše dopadne? To se uvidí na hřišti. Jisté však je, že oslavy nového krále budou trvat hodně dlouho a výsledek se zapíše tučně do historie.

Zdroj
ČT sport, ESPN, Independent

Hlavní zprávy

Nejčtenější články