Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je to jen velký útok na klub. Žádné korupce se Barcelona nedopustila, řekl prezident Katalánců

Jeden z největších útoků na klub v historii. Tak popsal prezident fotbalové Barcelony Joan Laporta současnou aféru kolem údajného ovlivňování rozhodčích ze strany Katalánců. Dle šéfa lídra španělské ligy jsou obvinění z korupce vymyšlená a neexistují důkazy.

 

Prezident klubu FC Barcelona Joan Laporta
zdroj: Profimedia

Státní zastupitelství před měsícem obvinilo Barcelonu z korupce, zpronevěry a falšování dokumentů. Podle Laporty klub zadal v minulých dnech externí firmě audit, který žádné pochybení neprokázal.

Podle žaloby Barcelona převedla v letech 2001 až 2018 téměř 7,3 milionu eur na účet společnosti patřící tehdejšímu viceprezidentovi výboru rozhodčích Josému Maríovi Enríquezovi. Katalánský celek kvůli podezření z korupce čeká soud, obviněni byli i někdejší předsedové Josep Maria Bartomeu a Sandro Rosell. Mezi obviněnými je i Enríquez, který stejně jako zástupci Barcelony platby přiznali, popřeli ale, že by se jednalo o úplatky.

"Šlo o konzultace technického rázu, které jsou ve velkých klubech zcela běžné. Rozhodně se nejedná o něco nelegálního. Vše bylo prováděno transparentně," zdůraznil Laporta, podle kterého audit našel 629 technických zpráv týkajících se rozhodčích a 43 CD. Není to ale kompletní seznam, některé dokumenty z let 2001 až 2018 se podle něj nedochovaly.

Laporta uvedl, že vyšetřování uvnitř klubu neodhalilo pochybení u žádného z tehdejších prezidentů FC Barcelona ani jakékoliv korupční nebo jiné protiprávní jednání. Znovu zopakoval, že peníze v žádném případě nesloužily k ovlivnění sudích, ale pouze ke konzultacím, a to za běžnou "tržní cenu". Zastal se i Enríqueze, jenž podle něj nebyl v pozici, ze které by měl na ligové rozhodčí přímý vliv. Zprávy pro Barcelonu navíc psal především jeho syn.

"Jsem přesvědčený o tom, že se Barcelona žádné korupce nedopustila. Věřím, že se to prokáže co nejdříve. Na usvědčení ze zločinu musí být důkazy. Žijeme ve světě, ve kterém platí zákony, ale také presumpce neviny," řekl Laporta.

Šedesátiletý funkcionář bere celou kauzu jako útok na klub, který momentálně vévodí španělské lize před věčným rivalem Realem Madrid. "Je to jeden z největších útoků na náš klub, který má za cíl Barcelonu zdiskreditovat. Jen ať někdo dodá důkaz, že tyhle platby někdy vedly k jakékoliv výhodě v zápase FC Barcelona," vyzval Laporta s tím, že podle něj naopak jsou rozhodčí historicky hlavně na straně Realu.

Barcelona v minulých dnech podala v souvislosti s aférou dvě desítky žalob, především na novináře, kteří o kauze informovali. Klub rovněž vyzval k rezignaci předsedu španělské fotbalové ligy Javiera Tebase. Laporta ujistil, že se Katalánci budou nařčení nadále bránit.

Od vedení španělského fotbalu ale Barceloně trest nehrozí. I kdyby se prokázala vina, případy starší tří let jsou podle směrnic promlčené. Formální vyšetřování zahájila i UEFA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články