Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Je hlavní favorit na šéfa FAČR Malík? Kandidátovi má pomoci údajná dohoda Berbra s Křetínským

Praha – Už za dva týdny se Martin Malík může stát novým předsedou Fotbalové asociace České republiky. Dosavadní šéf obchodní společnosti STES, která spadá právě pod FAČR, je podle zákulisních informací Aktuálně.cz hlavním kandidátem na šéfa českého fotbalu. Co je Malík zač a kde spočívá jeho podpora?

Martin Malík
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Z trojice kandidátů má podle Aktuálně.cz Martin Malík největší šanci stát se novým šéfem českého fotbalu. K jeho zvolení, které musí odhlasovat valná hromada Fotbalové asociace 2. června, potřebuje většinu hlasů přítomných delegátů z české i moravské komory.

Přestože profesionální kluby jako takové nemají na hlasování vliv, mohou alespoň navrhnout kandidáta. A právě to učinily v případě Martina Malíka, aby nedošlo k zablokování volby předsedy, a tudíž i k prodloužení vlády místopředsedů Romana Berbra a Zdeňka Zlámala.

Nyní se ale kluby musejí dohodnout s výkonnostní větví českého fotbalu, kde má velký vliv druhý muž fotbalové asociace Berbr. Jednáním s ním byl kluby pověřen šéf Sparty Daniel Křetínský, který se s Berbrem již setkal.

"Nejprve jsme se bavili v rámci fotbalové asociace, bylo potřeba zaujmout rychlé stanovisko," vysvětluje Malík počátky své kandidatury. "Pak jsem mluvil i se zástupci ligových klubů, v první fázi s Dušanem Svobodou, který mě přivedl na STES. Přemýšleli jsme třeba o Rudolfu Řepkovi, což je logický kandidát, nicméně jsme usoudili, že jeho síla spočívá v kontaktech a vazbách na UEFA. To je směr, který budeme chtít využívat," vytyčuje svůj cíl Malík.

Nový Fotbal fokus podcast i o tom, kdo by mohl být ideálním kandidátem na šéfa FAČR

Šestačtyřicetiletý funkcionář tak usiluje i o hlasy, na které má podle zákulisních informací vliv Roman Berbr. Právě jeho vliv na výkonný výbor, klíčovou instituci, která schvaluje či odmítá veškeré návrhy, by po valné hromadě měl stoupnout.

A co se týče řízení fotbalu, Malík se tomu nebrání. "Jeho mediální obraz je skutečně velmi kontroverzní. Já jsem toho názoru, že s panem Berbrem se dá spolupracovat," soudí Malík. "Předseda je sice ta známá a vystrčená figura, fotbal však řídí výkonný výbor a já spoléhám na to, že v těch čistě fotbalových oblastech je dostatek velmi fundovaných odborníků, kteří přispějí svým pohledem," říká Malík.

Svou potenciální roli v čele fotbalové asociace vidí především v tom, aby dokázal opět obnovit finanční toky. "Moje pozice spočívá v obchodních marketingových aktivitách, nikoli v samotném řízení fotbalu a jeho rozvoji na výkonnostní úrovni. Ale viděl jsem reakci vnějšího prostředí, zejména těch, kdo do fotbalu dávají majoritní část peněz - a jejich přízeň je podle mě silný důvod, který mluví pro mě," upozorňuje šéf STES.

Je nám líto, video expirovalo.
Malík: Fotbal by měl mít lepší finance a renomé

"Rád bych připomněl, že fotbal je jedním z největších svazů v této zemi, sdružuje přes 300 tisíc lidí, jako jediný má založenou databázi svých členů. Ta se každý rok počítá znovu od nuly, nejsou to fiktivní čísla. Z českých sportovních svazů jsme nejtransparentnější," myslí si Malík. Pokud ale potřebné prostředky nesežene, bude fotbalová asociace muset fungovat v krizovém režimu. "Budeme muset přistoupit na úspornou variantu. To může mít za následek třeba i propouštění," je si vědom Malík.

Šestačtyřicetiletý Malík má za sebou rozmanitou kariéru – předtím, než se začal věnovat fotbalu, krátce po revoluci vyšetřoval vraždy na pražském Prvním oddělení a poté ve filmové společnosti Warner Bros. podle svých slov pomáhal uvádět na trh třeba Matrix či trilogii Pán prstenů.

Právě ne zcela fotbalové zázemí je podle Malíka důležité i pro sponzory a další partnery české kopané. "To, po čem svorně volají partneři fotbalu, je určitá transparentnost té osoby, která bude představitelem fotbalové asociace. I v tom smyslu, že nepůjde o bývalého rozhodčího, majitele fotbalového klubu nebo někoho, kdo je s tím prostředím dlouhodobě a nějakými úzkými vazbami svázán," říká v rozhovoru pro deník Sport Malík.

PROFILY OSTATNÍCH KANDIDÁTŮ NA PŘEDSEDU FAČR

Petr Fousek - Libor Duba

Malík ale přitom má vazby na Slavii, v níž začal působit s příchodem Aleše Řebíčka v létě roku 2011. Tehdejší obchodní a marketingový ředitel byl zároveň po několika měsících jmenován i do představenstva klubu. "Strávil jsem necelé dva roky ve Slavii v jejích nejtěžších dobách, kdy bojovala o samotné přežití," říká nyní o svém působení v Edenu Malík.

Na rozdíl od Řebíčkova vlivu v klubu ale slávističtí fanoušci Malíkovo působení nekritizovali. "Malíka nikdo neznal, přišel z prostředí mimo fotbal a měl to být řekněme profesionální manažer, který zřejmě klubu dokáže přinést nějaké nové obchodní partnery a zároveň se pokusí jej marketingově oživit směrem k fanouškům. V zásadě asi jako každý funkcionář tou dobou přicházel s ambiciózním plánem, co udělat, například projekt slávistických restaurací po Praze, ale postupem času dojel na to, že na nic nebyly peníze," vzpomíná redaktor Slávistických novin Ondřej Kreml.

Na rozdíl od jeho pomyslného nástupce Tomáše Syrovátky s ním ale fanoušci Slavie moc do styku nepřišli. "Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem s ním osobně nepřišel do styku snad vůbec nebo možná jednou," pokračuje Kreml. "Do nástupu Straky se o nějakou komunikaci s fanoušky staral především tiskový mluvčí Ondra Zlámal. Nejsem si vědom žádných větších kontaktů Malíka s fanoušky, což bych ale na druhou stranu nebral jako něco negativního."

Martin MALÍK (46)

Datum narození: 21. června 1970
Funkcionářská kariéra: generální ředitel STES, obchodní společnosti FAČR (od října 2016)
Vzdělání: Vysoká škola finanční a správní (obor Řízení podniku a podnikové finance se specializací marketing a marketingová komunikace)
Ostatní: v minulosti pracoval jako obchodní a marketingový ředitel společnosti Warner Bros. Entertainment, výkonný ředitel nizozemské agentury Boomerang digital či marketingový ředitel ve fotbalové Slavii, poté odešel do STES; studoval fotbalový management ve švýcarském Lausanne

Zdroj
ČT sport, aktualne.cz, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články