Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Je 3700 rozhodčích málo nebo hodně? FAČR říká, že to první

Praha - Fotbalová asociace ČR registruje 3700 rozhodčích, slovy svého generálního ředitele Rudolfa Řepky ale říká, že ideální počet by byl dvojnásobný. Stávající sudí musí během víkendu odřídit na 5500 zápasů. K navýšení počtu rozhodčích má přispět i nová kampaň v přestávkových programech přenosů ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Český fotbal poptává více rozhodčích

"Je to hodně vysoká meta. Přeci jen z 3700 udělat hned osm tisíc by bylo hodně ambiciózní," řekl Řepka, který představil náborovou akci pro nové rozhodčí. "Bohužel jsme v situaci, kdy ne všechna utkání jsou obsazena a stává se, že je řídí diváci nebo rodiče. Vracíme se tak do dob, kdy fotbal vznikl a hrálo se bez rozhodčích. To nechceme," dodal.

Podle Miroslava Tulingera z úseku top soutěží FAČR jde sice o postupný úbytek, ale v některých okresech je už teď situace alarmující. "V těch malých jsou třeba jen tři rozhodčí na několik desítek zápasů. Proto se potřebujeme dostat na vyšší čísla," uvedl.

Za úbytkem rozhodčích jsou prý stejné důvody jako za poklesem hráčů. "Představy zájemců jsou asi trochu jiné než realita. Trávíte víkendy na fotbale a to ne každému vyhovuje. Navíc přichází k profesi hodně mladí a teprve si třídí životní priority. Pak se ožení, začnou pracovat a mají jiné zájmy a koníčky..." řekl Tulinger.

Jednou z možností, jak navýšit počet sudích, může být i povinnost klubů zajistit vlastní rozhodčí. "Už to tak děláme, když nedokážeme obsadit utkání. Ale každý kraj a okres to řeší jinak. Je to však jedna z variant, co by mohla fungovat," prohlásil Řepka. "V některých státech to tak mají, že kluby, které chtějí hrát, tak musí mít svoje rozhodčí," přidala členka komise sudích FIFA a UEFA Dagmar Damková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články