Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jásat rozhodně nemůžu, říká Jarolím. Končí doba stabilizační?

Jeden kvalifikační cyklus nevyšel. Bylo to období velkých zkoušek, v sestavě se protočilo 35 hráčů. Kde hledat lídry? Na kom spočívá osa týmu pro další kvalifikaci na mistrovství Evropy? Trenér národního týmu chtěl mužstvo především stabilizovat. O reprezentační přestavbě mluvil Karel Jarolím v pořadu Dohráno plus.

Sport
zdroj: ČT4

"Jásat rozhodně nemůžu, ale věděl jsem, že cesta nebude jednoduchá. Po mistrovství Evropy, které nebylo nejpovedenější, skončila řada hráčů a nastala doba, kdy bylo třeba vytvořit nové mužstvo," prohlásil Jarolím.

Začátek kvalifikace kritický. Už v prvním zápase se projevil jeden z největších problémů současnosti – neproměňování šancí. Se Severním Irskem jen bezbranková remíza. Rozdíl mezi národním týmem a světovou špičkou byl patrný v Německu, kde prohrál jasně 0:3. Poté další ztracené body s outsiderem z Ázerbájdžánu. Podle některých hlasů klíčové okamžiky.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus s Karlem Jarolímem

Národní tým nastřílel 17 gólů, což je jen o jeden více než Robert Lewandowski v polském dresu. "Chceme hrát ofenzivní fotbal," zdůraznil ovšem Jarolím. Problém vidí především v koncovce. "Po ztrátě míče na útočné polovině to znamená represink. Po zisku balonu aby byla první myšlenka na postup dopředu. Když hrajete do zhuštěné obrany, je to o nápadu, pohybu, variabilitě a dostatečném počtu hráčů do koncovky," popsal reprezentační kouč.

Proměňování šancí je nadstavba, která se dá podle Jarolíma těžko natrénovat. "Pro trenéra je strašně důležité šance si vytvořit. Jak s tím pak hráč naloží, je pak na něm. Každá situace je jiná," vysvětlil.

Češi potvrdili, že se jim v kvalifikacích na světový šampionát nedaří. Zatímco v evropských kvalifikacích brali v samostatné historii z 58 zápasů 137 bodů, v těch světových ze 62 duelů jen 109 bodů.

Hledání osy i lídra

Celkem se v reprezentaci protočilo 35 hráčů. "Nebylo, kde ty hráče vyzkoušet. Co se týče stabilizace, tak se to posunulo. V závěru se nám to alespoň zčásti podařilo stabilizovat," shrnul Jarolím.

Gólman Tomáš Vaclík, Ladislav Krejčí si zahráli osmkrát. Vladimír Darida, Bořek Dočkal, Michael Krmenčík, Filip Novák si připsali sedm startů. Kde hledat vůdčí osobnosti a osu týmu?

"Nebylo to takové, jako za dob, kdy byl Nedvěd nebo Poborský," podtrhl Jarolím, podle kterého měli tým vést zprvu Sivok s Dočkalem a Daridou. Jenže nejen u těchto hráčů přišly výpadky kvůli zdraví, formě nebo kvůli nasazování v klubech.

"Nemůžeme to čekat od mladých hráčů. Ti by se měli učit od zkušenějších. Věřím, že to bude Suchý, Darida, možná Hušbauer, který podobnou roli hraje ve Slavii, možná Dočkal… Mohlo by jich být víc, ale lídrem se musí člověk narodit. Když je to umělé, je to složité. Musí to jít z hráče," uvedl kouč.

Být reprezentačním trenérem? To není otázka života a smrti

Před národním týmem jsou maximálně tři termíny pro přípravné zápasy a na podzim startuje nejen kvalifikace, ale také nová Liga národů. Cílem je zkusit se poprat o vítězství ve druhé skupině a tím se i přímo kvalifikovat na Euro.

O to větší motivaci pokračovat u týmu Jarolím po neúspěšných výsledcích měl. O možném konci nepřemýšlel. "Nebyla to otázka života a smrti. Život by nekončil, ale mrzelo by mě to. Teď by to mělo směřovat do finální stabilizace," zdůraznil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články