Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Jarolím proti Číně zamíchá sestavou, šanci dá křídlům a prostřídá brankáře

Návrat k rozestavení se čtyřmi obránci plánuje pro pondělní zápas proti Číně trenér fotbalové reprezentace Karel Jarolím. Zkušený kouč chce také mimo jiné zapojit křídelní hráče Jana Kopice s Lukášem Masopustem a v poločase prostřídá gólmany. Přímý přenos utkání o třetí místo na turnaji China Cup v Nan-ningu sledujte od 9:25 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Karel Jarolím (vlevo) a Miroslav Koubek na tréninku reprezentace
zdroj: PR autor: FAČR/Štěpán Černý

Češi nastoupili v pátek proti Uruguayi (0:2) s třemi stopery. "Budeme hrát na čtyři obránce. Máme tu v podstatě dva klasické křídelní hráče, takže oba dostanou prostor. Doufám, že to bude fungovat. Nějaká změna bude i v poli včetně gólmanů," řekl Jarolím.

Proti jihoamerickým favoritům odchytal celý zápas Jiří Pavlenka, tentokrát by měli nastoupit Tomášové Koubek a Vaclík. "Jestli se nestane nic mimořádného, tak by se v poločase měli prostřídat," pokračoval zkušený stratég.

Národní tým čeká vůbec první vzájemný souboj s Čínou. "Asi to bude podobný soupeř jako v listopadu Katar, nebo případně možná Ázerbájdžán. Jsou to živí hráči. Na prosincovém turnaji remizovali s Koreou, kopat umějí. Navíc dostali facku v duelu s Walesem, takže to určitě budou chtít napravit," připomněl Jarolím úvodní porážku na turnaji 0:6.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarolím: Lippi hraje s Čínou na tři i čtyři obránce, musíme být připraveni

"Velšané nám dali určitý návod, i když oni byli hodně efektivní. Hlavně z prvních šancí, ze kterých dali góly. V podstatě měli utkání jasně ve své režii. Ukázalo se, že na Čínu platí dobrý presink ve středu hřiště a ve správný moment přihrávka za obranu. Hlavním úkolem je vyhrát. Věřím, že budeme schopni se prosadit," doplnil trenér.

Poznatky čerpal i od asistenta Miroslava Koubka, jenž v Číně v roce 2008 trénoval v klubu Tchien-ťin. "Už je to nějakou chvíli, co tady byl. Samozřejmě, trošku zmapované je má. Nejhorší je, že si hráči mění čísla a zapamatovat si jejich jména je složité. Šikovný je hráč s číslem 20 (Jü Chan-čchao, pozn. autora), ale i další útoční hráči," uvedl Jarolím.

Čínský tým vede italský trenér Marcello Lippi. "Já ho pamatuji, když jsem byl v Saúdské Arábii. Byl s jedním čínským klubem ve městě, kde hrála naše konkurence. Měl to mužstvo srovnané. Hodně praktikuje systém 4-3-3, ale v některých zápasech Čína nastoupila pouze na tři obránce. Je to kvalitní trenér, jinak by ho tu jen tak nedrželi," dodal Jarolím.

Domácí výběr potřebuje k úspěchu mimo jiné zastavit sérii šesti utkání bez vítězství. "Po vysoké prohře jsme byli psychicky trochu dole, ale zvedneme hlavu," prohlásil záložník Fan Siao-tung. "Viděl jsem jejich zápas a konečný výsledek 0:6 neodpovídá. Měli tam dvě velké šance," zakončil český středopolař Vladimír Darida.

Předpokládané sestavy:

Čína: Ceng Čcheng - Li Süe-pcheng, Teng Chan-wen, Liou I-ming, Čeng Čeng - Chao Ťün-min, Che Čchao - Wu Lej, Wej Š'-chao, Jü Chan-čchao - Kao Lin.

Česko: Vaclík - Gebre Selassie, Jugas, Suchý, Novák - Souček - Kopic, Darida, Barák, Frýdek - Schick.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články