Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Jankulovski vzpomíná: Kemp je pohoda, nervozita přijde těsně před turnajem

Bad Waltersdorf (Rakousko)- Vyvrcholení reprezentačního kempu v podobě přípravného utkání s Izraelem si nenechal ujít ani Marek Jankulovski. Bývalý dlouholetý levý obránce národního týmu absolvoval hned čtyři podobná soustředění před velkými turnaji, do Štýrska ale přicestoval nikoliv jako hráč, ale fotbalový expert České televize, který bude během mistrovství Evropy hodnotit výkony českých fotbalistů. V prostředí týmu chce pobýt do neděle, poté už se začne naplno připravovat na novou úlohu televizního odborníka. 

Marek Jankulovski
zdroj: ČT24

Možnost vypomáhat redakci ČT4 a obohacovat vysílání o zajímavý, autentický pohled bývalého účastníka nejen mistrovství Evropy bere Jankulovski jako výzvu. "Je to pro mě něco nového ale na druhou stranu se na to moc těším, protože jedna kariéra – ta fotbalová – byla krásná, ale skončila a těším se na něco nového. Uvidíme, jak mi to půjde," přiznal s úsměvem.

Jeden ze stabilních hráčů uznávaného týmu, který pod trenérem Karlem Brücknerem před osmi lety získal na Euru obdiv celé Evropy, vzpomíná na přípravná soustředění v Rakousku především jako na psychický oddych před velkým turnajem. "Vždy při kempu byla pohoda, všichni jsme se a to těšily a ty vzpomínky jsou krásné. Samozřejmě, že ta nervozita je tam taky, ale ta si myslím, že přijde až těsně před šampionátem," řekl Jankulovski.

Při krátké pracovní návštěvě u reprezentace se bývalý obránce stihl pozdravit i s čerstvým vítězem Ligy Mistrů Petrem Čechem. Ten získal prestižní klubovou trofej před týdnem s londýnskou Chelsea, podobnou zkušenost má Jankulovski z roku 2007 jako tehdejší hráč AC Milán.

"Všichni víme, že už jednou k tomu byl blízko a určitě napodruhé se na to připravil ještě o něco líp. Pogratuloval jsem mu, že je mezi námi, a jenom doufám, že v budoucnu přibyde nějaký další Čech," dodal Jankulovski. Z vítězství v Lize mistrů se v roce 2005 radoval také útočník Milan Baroš, působící dosud v národním týdnu, a také nynější reprezentační funkcionář Vladimír Šmicer. Oba získali pohár s Liverpoolem. 

Post reprezentačního levého beka byl více než deset let spojován právě s Jankulovským. Proto i jeho zajímalo, kdo během Eura dostane na starost chránit prostor podél levé postranní čáry a zároveň podporovat zezadu útok, čímž byl Jankulovski pověstný. "Každý člověk uzná, že krajní beci musí být dneska hodně moderní, musí umět jak útočit, tak bránit, ale máme štěstí, že český tým má ty obránce kvalitní," zhodnotil.

Dostát jeho chvály se na levé straně obrany budou snažit Daniel Pudil a David Limberský. Druhý jmenovaný štábu ČT řekl, že důležitější než konkurenční boj o sestavu je pro něj úspěch celku. "Je tam několik variant. Pro kterou se rozhodne trenér, je na něm, hlavně aby to bylo nejlepší pro tým. Já jsem týmový hráč, kdybych tu důvěru nedostal, tak se z toho nesložím. Budu pracovat dál a třeba ji dostanu v dalším zápase," poznamenal plzeňský hráč.  S Michalem Kadlecem, který odehrál na postu levého obránce většinu kvalifikačních zápasů, počítá trenér Bílek na místě stopera.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články