Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Jankulovski: Baník má kvalitu na střed tabulky

Ostrava - Po dlouhých jedenácti letech se Marek Jankulovski vrátil z italského angažmá zpět do Česka. A končit s fotbalem ještě rozhodně nehodlá. Jak sám poznamenal v pořadu Téma pro hosty, vždycky chtěl fotbalovou kariéru ukončit v ostravském Baníku, kde se cítí doma. Přichází však do posledního týmu Gambrinus ligy, který se krčí se dvěma body za dvě remízy za Českými Budějovicemi. Dres Ostravy, se kterou se v pondělí domluvil na smlouvě do konce sezony, oblékne v sobotním utkání proti Hradci Králové.

Marek Jankulovski v dresu AC Milán
zdroj: isifa/EPA autor: Mike Palazzotto

Jankulovski je jedním ze tří českých fotbalistů, kterým se podařilo triumfovat v Lize mistrů, prožil jedenáct úspěšných let v zahraničí, přesto jeho návrat není takový, jaký si představoval. Od březnového zranění, které utrpěl v utkání Milána proti Palermu, nehrál. "Věřím, že jsem z těžkého zranění vyšel dobře a koleno drží. Proto jsem se rozhodl si kariéru prodloužit v Ostravě. Všichni víme, v jaké situaci klub je, na moje konečné rozhodnutí to ale nemělo vliv. Chtěl jsem se vrátit domů a věřím, že se to zvedne."

Velkým vykřičníkem by měl být pro Ostravany osud dalšího tradičního klubu českého fotbalu, Brna, které vloni neslavně spadlo do druhé nejvyšší soutěže a i v té je na alarmujícím předposledním místě. "Něco podobného si vůbec nepřipouštím. Jdu do toho s tím, že mohu Baníku pomoct zkušenostmi na hřišti, na druhou stranu vím, že to není o jednom hráči. Věřím, že tým je natolik kvalitní, aby o sestup nehrál a co nejdříve se zabydlel ve středu tabulky. Přestože vím, že to bude hodně těžké," sumíroval nelehkou pozici svého týmu Jankulovski.

Návrat ze slunné Itálie na Ostravsko nemusí být pro každého úplně pochopitelný, Jankulovski si ale stojí za svým. Vrací se domů. "V Itálii bylo krásně, ale takové počasí v Miláně také není ideální. Rozhodlo to, že jsem se chtěl vrátit domů a to je pro mne v Ostravě. Mám tady rodiče, známé, kamarády, narodil jsem se tu a vyrůstal zde do svých dvaadvaceti let. Pak jsem si užil jedenáct krásných let venku, ale doma, jak jsem říkal, je tady," dal jasně najevo.

Jedním z vrcholů Jankulovského kariéry byl bezesporu rok 2000. Stihl Euro za jednadvacítku i áčko, olympiádu a přestoupil do kvalitní italské ligy. "Ten rok zůstane nezapomenutelným. Začalo to Eurem s jednadvacítkou, se kterou jsme došli až do finále s Italy, Euro s áčkem jsem nečekal, do toho přišel přestup do Neapole, pak jsem jel ještě na olympiádu. Byly to čtyři fotbalové události, od kterých se odvíjela celá má další kariéra."

Fotbal však přináší i smutnější okamžiky jak pro fanoušky, tak pro fotbalisty. Jestli může Čechy v poslední dekádě nějaké utkání opravdu mrzet, bude to bezesporu Euro 2004 a nešťastný zápas s Řeckem. "To tam zůstane navždy. Nepovede se často, abychom měli možnost vyhrát Euro. Hráli jsme tam výborný fotbal. Ale zklamání bylo velké i po vypadnutí na posledním Euru s Tureckem. Fotbal není jen o vítězství a slávě," je si vědom.

Jankulovski skončil v reprezentaci po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa, k rozhodnutí ale nepřispělo jen zklamání z vyřazení. "Už jsem tušil, že je potřeba nějaká změna, kádr se obměňoval. Konec jednou přijde, věděl jsem, že kvalifikace na Euro bude trvat další dva roky, i atmosféra nebyla ideální. Kolikrát se psalo, že si jedeme jen zahrát, což není pravda… Spousta věcí se mi v té době nelíbila, tak jsem se prostě rozhodl. Přicházejí mladí hráči, konkrétně vlevo je to třeba Michal Kadlec, který je jedním z nejlepších hráčů reprezentace a přišel jeho čas. A může tam hrát dalších deset let."

Čtyřiatřicetiletý bývalý obránce AC Milán poprvé dres Ostravy oblékne v sobotním utkání proti Hradci Králové. Po sedmiměsíční vynucené zdravotní přestávce se v podstatě už řeší jen to, kolik minut na trávníku stráví. Jankulovski s Baníkem dva týdny naplno trénuje, ale na Bazalech na něj netlačí. Kouč Pavel Malura se zařídí podle pocitu hráče. "To, že naskočí do zápasu, je velmi pravděpodobné. Je možnost, že by hrál i od začátku, ale domluvíme se s Markem podle toho, jak se bude cítit fyzicky. Chceme ho uchránit před tím, že by se hned na začátku přetížil a nedej bože třeba zase zranil," řekl ostravský trenér.

"Rozhodnutí je čistě na něm. Když bude cítit sílu, aby hrál v základní sestavě, tak do ní samozřejmě patří, ale pokud bude mít pocit, že mužstvu nemůže devadesát minut ještě kvalitně pomoct, tak asi bude připravený na střídačce," řekl Malura. "Velké očekávání fanoušků bych chtěl trochu krotit. Marek po půl roce bez fotbalu potřebuje nějaký čas, aby se do toho dostal. Nemůžeme čekat, že po sedmi měsících obuje kopačky a okamžitě bude na hřišti dominantní. Chce to čas," dodal Malura.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články