Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jankto nahrával i střílel, Sampdoria porazila Bergamo. AC Milán poprvé klopýtl

Jakub Jankto v hlavní roli. Český záložník pomohl gólem a asistencí fotbalistům Sampdorie k výhře 3:1 v 5. kole italské Serie A nad Bergamem. Juventus stále bez absentujícího Cristiana Ronalda potřetí v ročníku jen remizoval, tentokrát doma s Veronou 1:1 a je pátý. Vedoucí AC Milán zaváhal až v pátém utkání nové sezony, když i přes dvě branky Zlatana Ibrahimovice hrál s AS Řím 3:3.

Juan Cuadrado z Juventusu
zdroj: ČTK/PA/ IPA autor: Riccardo Giordano

Český reprezentant Jankto odehrál celý zápas a za Sampdorii dal třetí gól v lize, první od lednového duelu s Brescií.

Hosté se ujali vedení ve 13. minutě po nekompromisní ráně Fabia Quagliarelly pod břevno. Sedmatřicetiletý kapitán janovského celku se trefil ve čtvrtém zápase za sebou a se 168 góly se dotáhl na 15. místo historické tabulky střelců Serie A.

Quagliarella mohl přidat druhou branku krátce před pauzou, z pokutového kopu ale na gólmana Marca Sportiella nevyzrál. Navýšit skóre se povedlo až po hodině hry Mortenu Thorsbymu, který hlavou zužitkoval přesný Janktův centr na zadní tyč.

V 80. minutě snížil z penalty Duván Zapata, druhou porážku za sebou už ale čtvrtfinalista uplynulého ročníku Ligy mistrů neodvrátil. V závěru přidal Jankto pojistku po rychlém brejku a technickém zakončení k tyči. Oba týmy tak mají po pěti duelech devět bodů.

AC nepomohly ani branky Ibrahimovice, Juventus remizoval už potřetí

Hvězdný Švéd Ibrahimovic se uvedl v utkání milánského AC proti římskému AS hned ve druhé minutě, kdy sklepnutím přihrávky za obranu z bezprostřední blízkosti překonal brankáře Antonia Miranteho. Na vyrovnání Edina Džeka zareagoval dvě minuty po změně stran Alexis Saelemaekers.

Římané v 71. minutě srovnali krok díky penaltě, ale o osm minut později na druhé straně suverénně proměnil nařízený pokutový kop Ibrahimovic. Ani tento náskok ale milánský AC neudržel, šest minut před koncem po rohu definitivně srovnal Maraš Kumbulla.

Po čtyřech výhrách milánský velkoklub poprvé v aktuálním ročníku nejvyšší italské soutěže zaváhal, ale se třinácti body si upevnil vedení v tabulce před Neapolí. Ve čtvrtek bude velkým favoritem proti Spartě, která do Evropské ligy vstoupila domácí prohrou 1:4 s Lille. Naopak AC Milán vyhrál 3:1 na hřišti Celticu Glasgow.

Juventusu nebyla na konci prvního poločasu uznána branka Álvara Moraty kvůli ofsajdu a do vedení se potom dostali hosté. Rychlý protiútok po hodině hry zakončil Andrea Favilli. "Staré dámě" zajistil alespoň bod střídající Dejan Kulusevski po individuálním průniku dvanáct minut před koncem zápasu. Obrat ale favorit nedokonal.

Po dvou zápasech znovu naplno bodoval Inter Milán, který zdolal FC Janov 2:0. Gólově se o to postarali Danilo D'Ambrosio a Romelu Lukaku, jenž se s pěti zásahy dotáhl na čelo tabulky střelců Serie A.

Sassuolo vydřelo bod, zápas Neapole ozdobili bratři Insigneovi

Sassuolo už v pátek prohrávalo s FC Turín od 33. minuty a teprve v 71. minutě vyrovnal Djuičič. Hosté ale krátce nato dalšími dvěma góly v rozmezí dvou minut odskočili do vedení 3:1, nadějný náskok však v závěrečné desetiminutovce neudrželi.

O snížení se v dresu domácích postaral v 84. minutě Chiriches, o minutu později znovu vyrovnal na konečných 3:3 Caputo.

Souboj Beneventa a Neapole svedl proti sobě bratry Lorenza a Roberta Insigneovy a oba se zapsali mezi střelce. Jako první se prosadil mladší Roberto, který se ve 30. minutě trefil z úhlu. Srovnání měl na noze kapitán Neapole Lorenzo, ve 48. minutě ale jeho přesnou střelu neuznal videorozhodčí kvůli předcházejícímu ofsajdu. Dočkal se až po hodině hry, kdy kličkou před vápnem vyřadil soupeře a obstřelem o břevno vyrovnal. O vítězství Neapole 2:1 rozhodl v 67. minutě Andrea Petagna.

Cagliari v gólové přestřelce zdolalo dalšího nováčka z Crotone 4:2. V prvním poločase padlo pět gólů, domácím pak při vedení 3:2 pomohlo vyloučení záložníka Lucy Cigariniho těsně po přestávce.

Italská fotbalová liga - 5. kolo:

Sassuolo - FC Turín 3:3 (71. Djuričič, 84. Chiriches, 85. Caputo - 33. Linetty, 77. Belotti, 79. Lukič), Bergamo - Sampdoria 1:3 (80. Zapata z pen. - 13. Quagliarella, 59. Thorsby, 90.+1 Jankto). FC Janov - Inter Milán 0:2 (64. Lukaku, 79. D'Ambrosio), Lazio Řím - Boloňa 2:1 (54. Alberto, 76. Immobile - 90.+1 De Silvestri), Cagliari - Crotone 4:2 (25. Lykogiannis, 35. Simeone, 45. Sottil, 85. Joao Pedro - 21. Messias, 43. Molina), Benevento - Neapol 1:2 (30. R. Insigne - 60. L. Insigne, 67. Petagna), Parma - Spezia 2:2 (34. Gagliolo, 90.+1 Kucka z pen. - 28. Chabot, 31. Agudelo), Fiorentina - Udine 3:2 (11. a 52. Castrovilli, 21. Milenkovič - 43. a 86. Okaka), Juventus Turín - Hellas Verona 1:1 (78. Kulusevski - 60. Favilli), AC Milán - AS Řím 3:3 (2. a 79. z pen. Ibrahimovic, 47. Saelemaekers - 14. Džeko, 71. Veretout z pen., 84. Kumbulla).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články