Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jakou mají reprezentanti formu? Bílkovi odpoví test v Maďarsku

Budapešť - Než se fotbalová reprezentace v září pustí do závěrečné části kvalifikace o postup na mistrovství světa, bude mít poslední šanci si ověřit formu v přípravném utkání s Maďarskem. Kouč Michal Bílek je sám zvědavý, jak si tým v nepříliš oblíbeném srpnovém termínu povede na začátku nové sezony, kdy někteří hráči teprve čekají na úvod zahraničních soutěží. Podrobný textový on-line přenos přinese od 20:15 náš web.

Utkání Česko - Maďarsko
zdroj: ČTK autor: René Fluger

Bek Michal Kadlec má nevydařené utkání ještě v živé paměti a podruhé za sebou s tímto soupeřem prohrát nechce. "Chceme jim to vrátit, ale především se dobře připravit na závěr kvalifikace a pozitivně se naladit," řekl Kadlec. Poslední srpnové přípravy Čechům příliš nevyšly: loni na Ukrajině uhráli bezbrankovou remízu a před dvěma lety se na ně snesla drtivá kritika po debaklu 0:3 v Norsku.

Současná forma fotbalových reprezentantů je velkou neznámou. Právě Kadlec s dalším stoperem Tomášem Sivokem a útočníky Matějem Vydrou a Liborem Kozákem teprve vyhlížejí úvod ligových soutěží, žádnou herní vytíženost zatím nemají ani stoper Marek Suchý se záložníkem Petrem Jiráčkem a brankářem Jaroslavem Drobným. "Věřím, že za tři týdny před pokračováním kvalifikace bude rozpoložení a forma hráčů úplně jinde," uvedl Bílek.

Opačným "extrémem" jsou nominovaní hráči Plzně: obránci Václav Procházka, který čeká na reprezentační debut, s Davidem Limberským a záložníci Tomáš Hořava s Vladimírem Daridou už za sebou mají čtyři ligová kola a stejnou porci zápasů v předkolech Ligy mistrů. Stejně startů nastřádal i liberecký útočník Michael Rabušic, další čekatel na první utkání v národním týmu.

Právě velká vytíženost Plzeňanů je žhavé téma. Zvlášť když Západočechy čeká v sobotu ligový šlágr proti Spartě a příští úterý vstup do 4. předkola LM proti Mariboru. "Samozřejmě bych si rád odpočinul, protože zápasů je opravdu hodně, zátěž je extrémní a navíc hrajeme s Plzní teď o všechno. Jsem ale v reprezentaci malým pánem na to, abych si diktoval, kdy dostanu volno," uvedl levý bek Limberský. 

"Jsem rád za každou nominaci, ale v Plzni se s námi loučili s tím, že máme myslet na to, abychom se vrátili zdraví, když teď budeme mít důležité zápasy," řekl Limberský. Trenér Bílek dopředu oznámil, že ani jeden ze čtyř fotbalistů Plzně neodehraje celý zápas.

První reprezentační starty by si měli připsat Rabušic, Procházka a také jablonecký středopolař Ondřej Vaněk. Poprvé od loňského května dostane šanci v základní sestavě brankář Jaroslav Drobný. Na hrotu útoku se vedle sebe vůbec poprvé představí Libor Kozák s Matějem Vydrou.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportér Vlastimil Vlášek monitoroval fotbalovou reprezentaci před večerním utkání v Budapešti

Zato kouč Sándor Egervári má k dispozici všechny opory, premiéru si mohou odbýt Attila Fiola a Roland Varga. Maďaři mají slušně rozehranou kvalifikační skupinu, v "déčku" jsou druzí se sedmibodovou ztrátou na suverénní Nizozemsko, které v šesti zápasech neztratilo ani bod.

Češi jsou ve skupině B třetí, po šesti zápasech zaostávají o bod za druhým Bulharskem a o pět za vedoucí Itálií. Na šampionát do Brazílie postoupí přímo vítězové skupin, osm týmů z druhých míst kromě toho s nejmenším počtem získaných bodů půjde do baráže.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články