Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Jak to bude s koeficientem? České kluby výrazně zvýšily šance na elitní patnáctku

Pondělní los úvodního kola vyřazovací části Evropské ligy hodně napoví. Rozhodne nejen o soupeřích českých týmů Plzně a Slavie, ale také rozdá karty pro boj o koeficient. Zajímaví z tohoto pohledu budou třeba i soupeři FC Curych nebo Dinama Záhřeb. Proč?

Fotbalisté Plzně se radují z gólu proti AS Řím
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Je jisté, že v příští sezoně má český fotbal jistotu pěti pohárových zástupců. Ale co pak?

V průběhu podzimu stále více hrozilo, že Češi budou mít za dva roky jen čtyři místa v pohárech. Závěrečné kolo skupin Ligy mistrů a Evropské ligy situaci zásadně změnilo.

Bude stačit jedna remíza?

Tuzemské kluby po jednom z nejlepších týdnů v historii poskočily v žebříčku podle koeficientu UEFA na 16. pozici a výrazně zvýšily naděje na umístění v elitní patnáctce, které zaručuje pro sezonu 2020/21 i nadále pět týmů v pohárech. Za ideální konstelace by k tomu na jaře mohlo stačit, pokud by Plzeň či Slavia uhrály aspoň jednu remízu.

České kluby ještě vloni na jaře držely 11. místo, které vyneslo v této sezoně přímý postup do Ligy mistrů šampionovi z Plzně. Jenže od té doby se začal tuzemský fotbal propadat. Do tohoto ročníku pohárů vstupovaly české kluby na 14. pozici a v průběhu podzimu klesly o další tři příčky.

Úspěšný týden českých klubů v evropských pohárech rozebral mimo jiné také nový díl Fotbal fokus podcastu:

Uplynulý pohárový týden ale pád zastavil a Česko se dokázalo opět posunout o jednu příčku před Chorvatsko. Všichni tři tuzemští zástupci na evropské scéně totiž v posledním kole skupin zvítězili, zatímco jediný zbylý chorvatský celek ve hře Dinamo Záhřeb doma jen remizovalo.

Skvostný český týden začala ve středu Plzeň, která doma porazila AS Řím 2:1 a díky třetímu místu ve skupině Ligy mistrů si zajistila účast v jarních bojích Evropské ligy. Tam Západočechy doprovodí i Slavia po čtvrteční výhře 2:0 nad Petrohradem, díky níž Pražané udrželi ve skupině Evropské ligy druhé místo a po 11 letech prošli v pohárech do jara.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia Praha - Zenit Petrohrad

Zvítězit dokázal i Jablonec, který sice skončil ve skupině poslední, ale na závěr si připsal velmi cenný úspěch 1:0 na půdě Dynama Kyjev.

Za dva dny úctyhodných 1,2 bodu

České kluby tak za dva dny dokázaly uhrát třikrát dva body za výhru, tedy šest bodů. Do žebříčku si Česko připsalo 1,2 bodu, neboť zisk se dělí počtem účastníků v pohárové sezoně, v tomto případě pěti.

Tuzemské kluby mají po závěrečném podzimním kole náskok 0,5 bodu na sedmnácté Chorvatsko, na patnácté Švýcarsko ztrácejí jen 0,025 bodu a na čtrnácté Dánsko 0,15 bodu. Třinácté Řecko má náskok 0,525 bodu.

Pozor na Curych a Záhřeb

Česko tak najednou nečekaně může pomýšlet i na 14. místo, jelikož bude mít na rozdíl od všech nejbližších konkurentů poprvé od sezony 2013/14 v jarních bojích dva zástupce. Dánsko už dokonce nemá ve hře ani jeden tým a k jeho předstižení stačí Plzni či Slavii uhrát aspoň jednu remízu.

Patnáctí Švýcaři budou mít na jaře v pohárech už jen FC Curych a sedmnáctí Chorvaté pouze Záhřeb. Dinamo má přesně půlbodové manko, což je v případě balkánské země jedna výhra. Česko by tak potřebovalo, aby Záhřeb ve vyřazovací fázi hned vypadl.

Žebříček národních koeficientů UEFA

1. Španělsko 97,569

2. Anglie 75,605

3. Itálie 72,154

4. Německo 69,784

5. Francie 57,165

13. Řecko 27,400

14. Dánsko 27,025

15. Švýcarsko 26,900

16. ČR 26,875

17. Chorvatsko 26,375

18. Kypr 24,925

19. Srbsko 22,250

20. Skotsko 22,125

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články