Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Jak se žije "slovenskému" Argentinci na českých trávnících?

Jihoameričané to ve střední Evropě nemají lehké a v české lize už vůbec. V letošním ročníku fotbalové Synot ligy je však jeden, který problémy s aklimatizací neřeší. Argentinec Aldo Baéz, jenž se podílí na vítězném tažení pražské Slavie, přišel do pražského celku v létě z Trenčína, a tak mluví plynule slovensky. Rozhovor se slovenským Argentincem přinesl pořad Studio fotbal extra.

Slavii se – i díky Baézovi – letos zatím nadmíru daří. Zatímco loni se Pražané do posledního kola strachovali, zda je nepotká sestup do druhé ligy, v novém ročníku sbírají jedno vítězství za druhým a po třech kolech jsou v čele ligové tabulky.

"Prahu jsem znal, kdysi jsem v ní byl na výletě. Je to krásné město, mám ho rád. Vždycky jsem sledoval Slavii. Minulý rok jsem viděl, že se jim nedařilo, ale to se může stát. To bylo loni a já se budu snažit, aby to tento rok bylo lepší," vzkazuje rodák z Buenos Aires slávistickým fanouškům.

Mnoho Jihoameričanů po českých trávnících neběhá a málokterý zanechal v Česku výraznější stopu. Baézovi svědčí, že na rozdíl od většiny cizinců mu nedělá problémy čeština. Během angažmá v Trenčíně se totiž naučil plynně slovensky, snadné to však nebylo. "Měl jsem učitelku, ale to mě nebavilo, takže jsem se radši něco naučil sám. Bylo to těžké, ale v Trenčíně už Argentinec působil," uvedl Baéz.

"Slovenština je velice tvrdý jazyk. To není jako španělština, kterou se člověk naučí snadno, slovenština je opravdu těžká. A čeština je ještě složitější než slovenština," směje se novopečený slávista.

Ten přitom tehdy ani netušil, že existuje samostatné Slovensko. "Myslel jsem, že je to stále Československo. Takže když mi manažer řekl, že mohu jít hrát na Slovensko, já si stále myslel, že je to Československo. Pak jsem hledal na internetu, a když jsem přijel do Trenčína, připadal jsem si jako v pohádce. Protože Argentina je něco úplně jiného."

Problémy s komunikací nemá, i proto ve Slavii rychle zapadl. "Snad to půjde dobře. Vyhráli jsme tři zápasy, ale to nestačí. Fanoušci byli neskuteční. Pomalu se dáváme všichni do kupy, poznáváme se." Svou budoucnost vidí spíše v Evropě. "První rok to bylo trochu těžší, ale to, co dělám se mi líbí, a problémy s rodinou, která chtěla, abych se vrátil, už pominuly," dodal Baéz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články