Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jak nemohl Kompany dostat červenou, divil se Klopp. Guardiola duel přirovnal k finále

Obrovské tempo, fotbal nejvyšší kvality a tři vstřelené branky. Střetnutí anglické ligy mezi obhájci titulu z Manchesteru City a vedoucím Liverpoolem nabídlo skvělou podívanou, z níž jako vítězové po výsledku 2:1 vyšli domácí a zdramatizovali boj o první místo. "Pro Premier League je to výborný výkon," řekl po triumfu kouč Citizens Pep Guardiola. Jeho protějšek Jürgen Klopp nebyl naopak spokojený s rozhodnutím sudího.

Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp (vlevo) a trenér Manchesteru City Pep Guardiola
zdroj: ČTK/AP/ autor: Dave Thompson

Tajenka "Kdo vyhraje v této sezoně Premier League" se místo vyjasnění zase o něco zahalila. Ano, Liverpool měl šanci udělat výrazný krok k vytouženému titulu, jelikož by v případě výhry na svého soka získal už desítibodový náskok a od druhého Tottenhamu by ho dělilo bodů devět. Obhájci titulu však ukázali, že hra gigantů o lesklou trofej ještě není ani zdaleka vyřešena. 

V extrémně sledovaném a extrémně vypjatém utkání, v němž hráči hráli na hranici možností, totiž Citizens dokázali hlavního konkurenta zlomit a přiblížili se mu na rozdíl čtyř bodů. Se 17 koly k dobru tak stále zbývá spoustu času na velké zvraty.

"Bylo to pro nás jako finále. Věděli jsme, že pokud vyhrajeme, budeme ve hře o titul. Kdybychom prohráli, je téměř konec. Jsme rádi za vítězství, protože jsme stáhli ztrátu a všechno je otevřené," pochvaloval si po utkání domácí trenér Pep Guardiola.

Španělský taktik svým svěřencům naordinoval náročné úkoly. Ti je ale dokázali plnit téměř na jedničku. V první půlce sice City zachránila tyč a následně je dělil jen centimetr od inkasování, pak se však prosadil Sergio Agüero, jenž opět ukázal, jak je pro Citizens důležitý. "V takových zápasech Sergia potřebujeme, svou kvalitou je rozdílovým hráčem. Pomáhá nám vyhrávat těžké bitvy, daří se mu to celou kariéru a jeho zakončení bylo neuvěřitelné," chválil Guardiola útočníka, který zaznamenal 250. ligovou trefu.

Je nám líto, video expirovalo.
Manchester City zvládl bitvu s Liverpoolem

Hosté se nevzdali. V druhé půli zvýšili tlak a Roberto Firmino srovnal na 1:1, což by více vyhovovalo právě Liverpoolu. Konečné slovo však měl Leroy Sané, který trefil vítězství po trefě od tyče. "Byl to opravdový spektákl, obě strany chtěly vyhrát. Všichni ukázali, co umí. Hráli proti fantastickému týmu a porazili ho. Jsem na své hráče hrdý, od první minuty byli vynikající," prohlásil Guardiola.

"I tak je Liverpool nadále lídrem, ale my stáhli manko na rozdíl čtyř bodů. Nepamatuji si ligu tak náročnou. Je tolik velkých týmů bojujících o titul. Jürgen Klopp asi nebude souhlasit, ale pro Premier League je to výborný výsledek," přiznal bývalý trenér Barcelony či Bayernu Mnichov. 

Pro jeho systém založený na neustálém pohybu a vysokém napadání se ukázal jako klíčový zejména Bernardo Silva, který naběhal neuvěřitelných 13,7 kilometru. Nikdo v letošní sezoně Premier League neměl doposud lepší číslo.

"Dělal vše a hrál neuvěřitelně. Takový výkon už jsem dlouho neviděl. Je sice nejmenší, ale ukázal, že pro fotbal výška ani síla nejsou potřeba," chválil Guardiola.

Klopp: Kompany měl být vyloučen. Mohl Salaha zranit

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp byl po první porážce v ligové sezoně, která Reds připravila o možnost vyrovnat rekord Arsenalu z roku 2004, kdy neprohrál ani jednou, samozřejmě zklamaný, zároveň je ale spokojen, jaký náskok jeho tým nadále má.

"Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že po obou zápasech se City budeme mít náskok čtyř bodů, tak to beru všemi deseti. Chceme zakončit sezonu, jak nejlépe to půjde, a jsme pořád ve výborné pozici. Už jsem klukům řekl, že to je OK. Prohráli jsme, ale to se stává. Teď to není příjemné, ale není to velký problém," zůstává v klidu.

Německý kouč si po zápase postěžoval na sudího, jelikož se mu nelíbil zákrok Vincenta Kompanyho z prvního poločasu. Zkušený belgický stoper tvrdým skluzem zastavil unikajícího Mohameda Salaha, který mohl jít sám na brankáře.

Vincent Kompany z Manchesteru City po faulu na Mohameda Salaha z Livrpoolu
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

"Kompanyho mám skutečně rád, ale absolutně nechápu, jak nemohl dostat červenou kartu. Byl poslední muž a zajel do Salaha. Kdyby ho trefil naplno, vyřadil ho na celou sezonu," postěžoval si.

Sám Kompany, který za zákrok dostal žlutou kartu, to viděl trochu jinak. "Myslím, že to byl výborný skluz. Trefil jsem míč, trochu i hráče, ale nebylo to nic záludného. Nechtěl jsem ho zranit. Bylo to buď toto, nebo by šel sám na brankáře," podal svůj úhel pohledu.

Klopp rovněž cítil, že jeho svěřenci nepodali tak dominantní výkon, na jaké jsou fanoušci od Liverpoolu v probíhajícím ročníku zvyklí. Zároveň litoval smůly. Zejména u tyče v podání Maného a následném odkopnutí míče z čáry.

"Máme vysoká očekávání a vím, že umíme hrát lépe. Musíte přijmout zápas, jaký je. Pokaždé nejde dominovat. V rozhodujících momentech jsme měli holt více smůly než City," dodal.

Válka gigantů o anglický titul tak pokračuje. A je zase o něco dramatičtější.

Zdroj
ČT sport, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články