Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jablonec začal už bez Loučky, přípravu zahájily i Hradec a Budějovice

Jablonec nad Nisou/Hradec Králové - Jablonečtí fotbalisté započali s přípravou na jarní část sezony. Tým trenéra Jaroslava Šilhavého přivítal nové posily Lukáše Masopusta a Jána Greguše, naopak už se musí obejít bez záložníka Luboše Loučky. Do tréninkového procesu se zapojili i fotbalisté Hradce Králové, jimž na jaře pomůže David Petrus, jenž přišel na hostování z Baníku Ostrava a Českých Budějovic.

Defenzivní záložník Loučka působil v Jablonci dlouhá léta, ale na podzim v nabité konkurenci přestal nastupovat. Působit nyní bude v týmu Neugersdorf z páté německé ligy, kde hraje několik Čechů v čele s Janem Nezmarem a Jiřím Štajnerem. Vedle Loučky na jaře nebude oblékat jablonecký dres ani obránce či záložník Vojtěch Kubista, který zamířil na půlroční hostování do Jihlavy.

Do přípravy Jablonce se po dlouhodobém zranění zapojili uzdravení stoper Vít Beneš a útočník Michal Hubník. Naopak brankář Roman Valeš ještě úvod přípravy vynechá.

Severočeši hned v pondělí odcestují na kondiční soustředění na Tenerife. S týmem odjedou i hráči juniorky brankář Lukáš Repáň a obránce Filip Drozd, naopak vedle Valeše zůstane doma také zraněný Antonín Fantiš. Po návratu z Tenerife se Jablonec bude připravovat v domácích podmínkách a na přelomu ledna a února odjede na druhé zahraniční soustředění do portugalského Fara, kde ho čeká turnaj Atlantic Cup.

Je nám líto, video expirovalo.
Jablonec vstoupil do přípravy i s novými posilami, ale bez Loučky a Juna

Hradec začal přípravu s posilou Petrusem a navrátilci z hostování

"Votroci" si kromě příchodu Davida Petruse stáhli z hostování Jaroslava Zeleného a Jiřího Janouška, kteří budou bojovat o místo v týmu. Kádr naopak opustil Matěj Kotiš, který se vrátil do Varnsdorfu. Z podzimní sestavy už v Hradci nejsou Hynek Prokeš, Pavel Čermák, Pavel Šultes a také Marek Kulič, který ukončil kariéru. Po dlouhodobém zranění se do přípravy zapojí brankář Jiří Lindr, Petr Schwarz, Ondřej Kraják a Matěj Ptáček.

"V létě jsme tým hodně změnili, proto teď chceme kádr především stabilizovat. Kromě Petruse bychom ale ještě chtěli někoho přivést. Jednáme o hráči na stoperský post a uvidíme, jak to bude vypadat se Zeleným a zraněným Shejbalem. Jinak bychom museli ještě někoho udělat na levou stranu zálohy," řekl generální ředitel Richard Jukl.

Hradci se na podzim nedařilo. V 16 zápasech získal jen 11 bodů a vstřelil 12 branek. V závěru podzimu však zabral a v posledních třech kolech vždy bodoval. To dává trenérovi Pilnému naději, že má tým na jaře na to, aby se dostal z posledního místa a zabojoval o setrvání v lize.

"S jedenácti body nemůžeme být spokojení a nezbývá nám než věřit, že se přes zimu připravíme tak, abychom na jaře byli schopní bojovat o záchranu," řekl Jukl. "Naděje na záchranu stále je. A pokud nějaká naděje je, tak by se všichni měli rvát o to, aby jiskra naděje nezhasla příliš brzy. Pokud mužstvo v naději vydrží až do konce, tak jaro bude zajímavé. Hradec již totiž ledaskdo odepsal. Musíme ale do každého utkání jít s odhodláním vyhrát jako do posledního duelu s Brnem," prohlásil Pilný.

David Vaněček (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Důležité bude zapracovat na ofenzivě, v níž má pomoci i nová posila Petrus. "David je jiný typ útočníka než Pavel Dvořák s Davidem Vaněčkem. Jeho předností by měla být rychlost, kterou bychom chtěli využít v brejkových situacích," naznačil Pilný.

Doufá také, že se do formy dostane Vaněček, který zatím po zranění nepodává takové výkony, jako když týmu vystřílel postup z druhé ligy. "Do top formy má ještě hodně daleko. Nějaké zápasy od začátku již odehrál, ale stále to není ten David Vaněček, jakého známe z minulé sezony. Věřím, že přes zimu udělá velký kus práce a na jaře se prosadí," dodal kouč.

Tým se bude připravovat především v domácím prostředí, kde využije umělý povrch v areálu Slavie Hradec Králové. Rovněž se zúčastní Tipsport ligy, kde se utká ve skupině v Mladé Boleslavi s domácím celkem, Varnsdorfem a Pardubicemi. Kondiční soustředění absolvuje v Ústí nad Orlicí. Během přípravy se Hradec utká také s Brnem, Znojmem, Táborskem, Vlašimí a generálkou na jaro bude zápas proti Jirnám.

Budějovice testují Slováka Jarabicu

České Budějovice odpoledne zahájily zimní přípravu na jarní část sezony. Kouči Luboši Urbanovi se hlásilo 21 hráčů včetně slovenské posily Martina Chriena a jeho krajana Mariána Jarabici, který je na jihu Čech na zkoušce.

Pětadvacetiletý Jarabica už v Dynamu působil v letech 2009 až 2010. Slovenský obránce nastoupil v české lize k sedmnácti zápasů, ve kterých dal jeden gól. Vedle něj a Chriena, který přišel na hostování z Plzně, začali přípravu s A-týmem i čtyři hráči z dorostu. Naopak chyběl zraněný obránce Jaroslav Machovec.

Jihočeši hned v pondělí ráno odjedou na kondiční soustředění do Třeboně. "Soustředění bude pro hráče výživné, ale potřebné. Jeden trénink bude běžecký, jeden fotbalový a večer posilovna. K tomu máme zajištěnou i regeneraci, na které vždycky lpím," uvedl pro klubové internetové stránky Urban.

Po návratu ze soustředění bude dvanáctý tým ligové tabulky hrát zápasy Tipsport ligy. "Ještě jednáme o přípravném zápase v Rakousku, jelikož to máme blízko. Ale na to je ještě dost času," dodal Urban.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články