Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jablonec udolal Žižkov a už je druhý

Jablonec - Fotbalisté Jablonce udolali v utkání osmého ligového kola Žižkov 3:1. Nováček na severu Čech vedl po Böhmově trefě, jenže ještě do poločasu srovnal z penalty Lafata. Hosté od té chvíli hráli bez vyloučeného Bodečka a tlaku domácích nakonec neodolali. Liberec přišel o druhé místo v tabulce první ligy, když uhrál jen remízu 1:1 na půdě Bohemians 1905. Domácí vedli po gólu Borka, za hosty srovnával Rabušic. "Klokani" tak doma neprohráli už deset zápasů po sobě a jsou pátí, Liberec je třetí o bod za Jabloncem. A Mladá Boleslav remizovala doma s Hradcem Králové 1:1, na výhru tak čeká už čtyři zápasy.

David Lafata
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Domácí sice podle očekávání získali nad nováčkem velkou územní převahu, jenže do gólových šancí se v první půlhodině nemohli skrz zatažený obranný blok hostů dostat. Poprvé Lafata zahrozil v 31. minutě, kdy dorážel Kopicovu střelu, ale Vaclíka nepropálil. Zčistajasna tak udeřili do té doby téměř neškodní Pražané. Zapalač o minutu později zatáhl akci po levé straně, ve vápně se s míčem kolem Jablonského šikovně otočil Böhm a jeho pokus se od tyče odrazil do gólmana Špita a pak zapadl do branky. Jablonec v pátém domácím utkání sezony poprvé inkasoval.

Radost z premiérové ligové trefy ale vydržela žižkovskému útočníkovi jen čtyři minuty. Hostující stoper Bodeček stáhl Lafatu a sám faulovaný z nařízené penalty s přehledem zaznamenal svůj dvanáctý gól v sezoně. Bodeček navíc musel po červené kartě předčasně pod sprchy. Nováček dlouho srdnatě odolával převaze. Severočeši sice házenkářsky obléhali žižkovské vápno, jenže převaha to byla hodně stereotypní.

Když už se začínalo zdát, že Viktoria ubrání svůj první bod ze soupeřova hřiště, zapomněla hostující obrana v 77. minutě v domnění, že jde o ofsajd, na Kovaříka a ten šikovně přehodil Vaclíka. Za pět minut přepadl Lafata přes hostujícího brankáře a Jech podruhé nařídil penaltu. Domácí kanonýr se opět nemýlil a zaokrouhlil počet svých gólů v lize na 90.

Baumit Jablonec - Viktoria Žižkov 3:1 (1:1) Branky: 36. a 83. obě z pen. Lafata, 77. Kovařík - 32. Böhm. Rozhodčí: Jech - Košec, Dobrovolný. ŽK: Zapalač, Vaclík. ČK: 35. Bodeček (všichni Žižkov). Diváci: 4 050.

Nadějně pro tým kouče Miroslava Koubka, který dnes vedl svůj stý ligový zápas, vypadaly v prvním poločasu dvě akce útočníka Chramosty. Brankář Lindr se pak vytáhl i proti střele Procházky z úhlu a nepřišel si na něj ani hlavičkující stoper Rolko, jenž se na konci poločasu musel obávat, aby jím řízená defenziva neinkasovala. Nejprve se nebezpečnou tečí uvedl Dvořák, který však třetí letošní trefu nepřidal. A po chybě boleslavského Buluta rychlý brejk zakončil povedenou střelou Rezek.

Je nám líto, video expirovalo.
Shrnutí Gambrinus ligy

Hradec doplatil na to, že s nevelkým zaujetím vstoupil do druhého poločasu. Boleslav jej za to ztrestala už po čtyřech minutách: Procházka, hrající dnes netradičně na pravém kraji obrany, prošel neatakován až k pokutovému území a jeho jemný centr proměnil přesně hlavičkující Chramosta, který se v lize prosadil po více než měsíčním čekání.

Kouč Východočechů Václav Kotal zkusil svůj tým probrat nasazením Štěpána a Černého z lavičky a rošády mu vyšly dokonale. Průnik Štěpána v 65. minutě Ščuk zastavil jen za cenu faulu a po standardní situaci napálil odražený míč do brány druhý muž z lavičky Černý. Hradci patřil závěr a málem dokonal obrat. Pět minut před koncem domácí Janíček ve vápně stáhl Dvořáka a hradecký Černý mohl z penalty rozhodnout. Brankář Miller mu však radost z druhého gólu v zápase zkazil výborným zákrokem. Boleslav i tak dál čeká na to, až Hradec v lize porazí.

FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 1:1 (0:0) Branky: 49. Chramosta - 65. Černý. Rozhodčí: Paták - Pospíšil, Vysloužil. ŽK: Zahustel, Procházka, Ščuk - Malinský, Chleboun. ČK: 84. Janíček (MB). Diváci: 3158.

Hodně nervózní utkání plné tvrdých faulů začalo oťukávanou z obou stran a ani jeden tým si nevytvářel větší šance. Ovšem hned z té první udeřilo. Domácí zahrávali v 18. minutě rohový kop, Šumský našel nepokrytého Borka, který se hlavou nemýlil. Také Liberec však zužitkoval svou první větší šanci a ta přišla rovněž po standardní situaci. Štajnerův přímý kop prošel celým vápnem až na zadní tyč, kde doklepl míč do sítě Rabušic. Připsal si tak čtvrtý zásah v sezoně.

Utkání Bohemians 1905 - FC Slovan Liberec
zdroj: ČTK

Po změně stran měli ke gólu blíže Bohemians. Škoda jen těsně nedosáhl na prudký Nešporův centr. Bičík si pak poradil i s ranou Nešpora a Škoda trefil z úhlu jen boční síť. A tak mohlo udeřit na druhé straně. Z rohu pokutového území se opřel do míče střídající Rilke, jeho táhlá střela se však jen otřela o vzdálenější tyč.

Konstrukce branky sehrála svou úlohu i na druhé straně. Deset minut před koncem přihrál Moravec Škodovi, který míč tečoval jen na tyč, míč se odrazil před Krajáka, ovšem mladý útočník hostující ze Sparty v jasné šanci trefil jen brankáře Bičíka. Oba celky se tak rozešly remízou. Bohemians doma už přes rok nedostali více než gól, Liberec zase udržel v této sezoně neporazitelnost na hřišti soupeře.

Bohemians 1905 - Slovan Liberec 1:1 (1:1) Branky: 18. Borek - 32. Rabušic. Rozhodčí: Drábek - Nádvorník, Blažej. ŽK: Jindřišek, Nešpor, Škoda, Žižka, Cseh - Kelič, Breznaník, Štajner. Diváci: 2666.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články