Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jablonec prohrál ve výborném zápase s Boleslaví

Praha - Jablonec mohl jít do čela Gambrinus ligy, kdyby vyhrál nad Boleslaví. Utkání však nezvládl - již od 25. minuty prohrával a hrál v deseti po vyloučení brankáře Špita a gólu Magery z penalty. Jablonečtí i tak nepřestali bojovat, Boleslav však dokázala využít okének v obraně Severočechů a nakonec vyhrála 3:2. V dalších zápasech sobotního ligového programu si Slovácko poradilo s Jihlavou, Příbram zase nedokázala porazit Hradec.

Boleslavští slaví
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Pro Jablonec se utkání od začátku vyvíjelo nešťastně. Po čtvrthodině musel kvůli zraněný střídat pravý bek Eliáš, horší okamžiky ale teprve měly přijít. Druhý tým tabulky sice v úvodu držel míč, k zakončení, natož šancím to ale nevedlo. Pak zničehonic přišla situace ve 22. minutě, která zcela změnila ráz zápasu.

Domácí brankář Špit dostal těžkou malou domů, uklouzl a podrazil Nešpora, který mu vypíchl míč. Sudí Královec nařídil pokutový kop a navrch jabloneckého gólmana vyloučil. Trvalo tři minuty, že mezi tyče přišel náhradník z lavičky Valeš, hostujícího Mageru ale prostoje před penaltou nijak nerozhodily a chladnokrevně zavěsil.

Oslabený Jablonec vypadl z tempa a ve 35. minutě inkasoval podruhé. Štohanzl se šikovně otočil ve vápně a prostřelil Valeše. Gólem tak stylově oslavil 150. ligový zápas. Baumit se ovšem rychle vrátil do utkání. Kanonýr Lafata se ve 41. minutě změnil v nahrávače a jeho centr uklidil hlavou do sítě Piták. Jablonec ožil a i v oslabení přitlačil soupeře.

Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav 2:3 (1:2)

Branky: 41. Piták, 76. Lafata - 25. Magera z pen., 35. Štohanzl, 74. Nešpor. Rozhodčí: Královec - Filípek, Marek. ŽK: Loučka, Piták - Johana, Magera, Nešpor, Bořil, Sivrič, Brunclík, Miller. ČK: 22. Špit (Jablonec). Diváci: 1 612.

Jablonec: Špit - Eliáš (16. Vaněk), M. Kysela, Beneš, Novák - Kopic (24. Valeš), Loučka, Čížek (82. Třešňák), Piták, Kovařík - Lafata. Trenér: Kotal.
M. Boleslav: Miller - J. Kysela, Johana, Dosoudil, Bořil (88. Ščuk) - Janíček, Brunclík - Mareš (46. Sivrič), Magera (59. Kúdela), Štohanzl - Nešpor. Trenér: Minář.

Hned po přestávce mohl srovnat Piták, který poslal míč kolenem těsně vedle poté, co při rohu promáchl brankář Miller. Na druhé straně podržel domácí Valeš po hlavičce střídajícího Sivriče, jinak ale pokračovali v tlaku oslabení Severočeši. V 61. minutě se znovu chytal za hlavu Piták, jeho hlavičku vyškrábl zpod břevna Miller. Baumit měl i smůlu, když Pitákův přízemní centr do vápna tečoval Johana a za hostujícím gólmanem zazvonila tyč.

Boleslav využívala přesilovku k rychlým brejkům do otevřené obrany a když v 74. minutě po centru ve skluzu zvýšil Nešpor, zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže Jablonec nic nevzdal a vzápětí snížil z dorážky jubilejním desátým gólem v sezoně Lafata. Heroicky hrající domácí nakonec sahali po bodu, zoufale bránící hosty zachránil po Kyselově hlavičce Miller.

Příbram nepřetlačila Hradec

Po bodu si již rozdělily týmy Příbrami a Hradce, když na stadionu U Litávky remizovaly 0:0. Domácí sice měli po většinu utkání tlak a vytvořili si i větší počet šancí, ale na třetí vítězství na svém stadionu v řadě to nestačilo. Příbramští díky bodovému zisku opustili sestupové pozice, kam klesla Ostrava. Hradec zůstal třináctý.

Hosté nastoupili bez distancovaných opor Šislera a Harby a na hře to bylo znát. Jejich kombinace byly nepřesné a v první půli se dostali do nebezpečnějšího zakončení jen jednou, když z úhlu protáhl gólmana Hrušku Holeš.

Příbram byla nebezpečnější. Po závaru ve vápně po přímém kopu se dostal ke střele Krbeček, jeho pokus k tyči však skvěle zneškodnil brankář Koubek, který si poradil i s následnou dorážkou Trappa. Těsně před pauzou Krbeček výbornou uličkou našel za obranou Šlapáka, ten už překonal Koubka, ale za gólmana reprezentační jednadvacítky zaskočil stoper Fukal, který odkopl míč do bezpečí.

Zatímco první půle byla spíše vyrovnaná, ve druhé si Příbram vytvořila převahu. Blízko gólu byl pravý bek Jugas, jehož dalekonosný pokus neodhadl dobře Koubek, míč však skončil na břevně. Velkou šanci měl i Wágner, ale z otočky minul branku. A když se neujaly ani rychlé brejky Hradce a Uškovičova střela z voleje, skončil zápas dělbou bodů. Hradec v Příbrami neskóroval už posedmé v řadě. Podruhé za sebou z toho byl výsledek 0:0.

1. FK Příbram - FC Hradec Králové 0:0

Rozhodčí: M. Paták - Košec, Hrabovský. ŽK: Mareš, Danoski - Halilovič, Strnad, Uškovič, Pávek. Diváci: 1260.

Příbram: Hruška - Jugas, Dejmek, Mišůn, Divíšek (46. Pleško) - Krbeček, Mareš, Kalivoda (30. Danoski), Trapp, Šlapák (71. Střihavka) - Wágner. Trenér: Marko.
Hradec: Koubek - Holeš, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Halilovič (63. Zelený), Strnad, Hochmeister (39. Pávek), Štěpán - Schwarz (74. Zec) - Uškovič. Trenér: Plíšek.

Slovácko rozdrtilo Jihlavu

Fotbalisté Slovácka zásluhou přesnější koncovky porazili ve 14. kole první ligy Vysočinu Jihlava vysoko 3:0. První dva góly zaznamenal Došek, třetí přidal hlavou Daníček. Jihlava už druhý zápas po sobě neskórovala, propadla v defenzívě a od vyšší porážky ji zachránil brankář Blažek. Slovácko ukončilo nevydařenou sérii tří zápasů bez vítězství.

Poprvé vážněji zahrozilo Slovácko, když v 15. minutě po Doškově přihrávce Kovářova střela těsně minula branku. Vzápětí se ocitl ve slibné příležitosti Valenta, jehož pokus o dloubák však skončil pouze slabou střelou přímo do náruče brankáře Blažka.

Jihlava po necelé půlhodince ztratila svého jediného útočníka Mešanoviče, který po souboji s domácím zadákem Trousilem opustil hřiště na nosítkách. Chvíli nato se Slovácku podařilo otevřít skóre. Po pravé straně pronikl až k brankového čáře aktivní středopolař Hlúpik a z jeho zpětné přihrávky Došek tvrdou střelou k opačné tyči překonal brankáře Blažka.

"Věděli jsme, že má Jihlava slabší obranu. Hlavně při standardních situacích. Což se nám podařilo využít," analyzoval Došek cestu k úspěchu. V příštím kole v Ostravě se musí kouč Habanec ale obejít bez jeho služeb, neboť obdržel čtvrtou žlutou kartu. "Byla to moje hloupost, v soubojích s jihlavským Radou jsme byli zbytečně vyhecovaní. Měl jsem ovládnout nervy," litoval Došek svou absenci v příštím kole.

Hned po změně stran se Jihlava pokusila ofenzivní hrou o zvrat. Zahrozila však pouze trestným kopem Vaculíka, který hodně protáhl brankáře Melichárka. Ovšem v 50. minutě po Volešákově centru změnil směr míče levou nohou Došek a brankář Blažek už nestačil reagovat. Po tomto gólu se Slovácko zatáhlo do obrany. Fotbalisté Vysočiny se sice usadili na dlouhé minuty na polovině soupeře, územní převaha ale do šancí nevedla.

V 70. minutě další jihlavskou defenzivní chybu potrestal třetím gólem Daníček, který zůstal po trestném kopu zcela osamocen a hlavou poslal pohodlně míč do sítě. V závěrečných dvaceti minutách už mělo Slovácko utkání zcela ve své režii.

1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava 3:0 (1:0)

Branky: 30. a 50. Došek, 70. Daníček. Rozhodčí: Drábek - Vysloužil, Hock. ŽK: Došek, Kerbr - Karlík, Rada, Jungr. Diváci: 4 358.

Sestavy:
Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Košút, Mezlík - Hlúpik, Daníček, Valenta, Volešák (68. Kerbr) - Došek (86. Trávník), Kovář (78. Lukáš). Trenér: Habanec.

Jihlava: Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Josl - Karlík, Rada - Masopust (83. Kosak), Jungr (74. Kučera), Vaculík - Mešanovič (29. Sedláček). Trenér: Komňacký.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články