Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jablonec porazil Slavii, Olomouc veze z Plzně nadějnou remízu

Jablonec nad Nisou - Proměněná penalta v poslední minutě rozhodla o vítězství domácího Jablonce 1:0 v prvním semifinálovém utkání Ondrášovka Cupu proti pražské Slavii. Ze standardní situace překonal Martina Vaniaka Marek Jarolím, i když slávistický brankář si na míč sáhl. Olomoučtí fotbalisté uhráli v Plzni remízu 2:2 a vezou nadějný výsledek pro odvetu, která se bude hrát na Hané za týden. Domácí dvakrát vedli, ale vedení nedokázali nikdy dlouho udržet, navíc přišli o vyloučeného obránce Bystroně. Odvety se hrají za týden. Informace najdete také na serveru fotbalživě.cz.

Jarolím přitom zahájil zápas překvapivě jen v roli náhradníka a na hřiště přišel až osm minut před rozhodující akcí. Při ní Michálek poslal prudký centr z pravé strany a ve vápně po souboji Lafaty s Krajčíkem skončil domácí hráč na zemi. Slávistický obránce byl vyloučen a rozhodčí Drábek nařídil penaltu, kterou Jarolím proměnil.

Začátek zápasu poznamenala nepřízeň počasí v podobě deště, sněhu a krup. Domácí na to nedbali a po šesti minutách měli na kontě dvě nebezpečné hlavičky Pekharta a střelu Zábojníka vysoko nad. Postupně se hosté vymanili z defenzivy a hrálo se většinou ve středu hřiště. Kombinace ale oboustranně vázla a dlouhé nakopávané míče šance na úspěch nedávaly. Vzruch přinesl až závěr poločasu. Ve 41. minutě Kovařík pustil míč na Loučku, ale Vaniak skvělým zákrokem udržel čisté konto, na druhé straně poslal Janda v jasné šanci střelu vedle. Minutu před přestávkou se Lafata ve vápně obtočil kolem Lafranceho, který jej držel za dres, a vystřelil vedle.

Po přestávce vysvitlo sluníčko, ale hra se příliš k lepšímu nezměnila. I v závěru byli aktivnější hráči Jablonce, ale často přerušované hře chyběl spád. Slavia byla viditelně spokojená s remízou, která by jí před odvetou dávala slušné naděje na postup do finále. Její akcie ale poklesly v úplném závěru, když z hranice autu poslal Michálek míč do vápna, kde rozhodčí posoudil Krajčíkův zákrok na nabíhajícího Lafatu jako nedovolený.

Olomouci vyhovovala otevřená partie

Plzeňští slibovali, že si budou chtít vybudovat v domácím duelu dostatečně velký náskok pro odvetu, a tak začali odvážně. Domácí hru režíroval především špílmachr Horváth - pokoušel se střílet, centry vybízel spoluhráče k zakončení, ale uspěl až po půlhodině hry. Nejdříve Lovásik dokázal nadvakrát zkrotit jeho standardku, ale ve 29. minutě se už olomoucký gólman natahoval marně: Horváth si narazil míč s Rezkem a přesně zakončil. Západočeši se však nechali slibným vedením ukolébat a takřka vzápětí inkasovali. Ve 31. minutě se dostal k odraženému míči uvnitř šestnáctky Ordoš a prokázal střelecké vlohy důležitým gólem, který může mít v pohárové matematice dvojnásobný význam.

Nezměnilo na tom nic, že Plzeňští v přestřelce ze závěru poločasu znovu strhli vedení na svou stranu, protože po dalších sedmi minutách se Kolář ocitl první u míče, který vyrazil brankář Lovásik, a skóroval. Hostům však vyhovoval otevřený způsob zápasu a nedlouho po přestávce se jim znovu podařilo vyrovnat z Janotkovy penalty, které předcházel v 65. minutě Bystroňův faul na pronikajícího Hubníka.

Výsledky semifinále Ondrášovka Cupu

Baumit Jablonec - Slavia Praha 1:0 (0:0)

Branka: 90. Jarolím z pen. Rozhodčí: Drábek - Chytil, Jiřík. ŽK: Krejčí - Trapp, Ivanovski, M. Černý. ČK: 89. Krajčík (Slavia). Diváci: 2 485.

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 2:2 (2:1)

Branky: 29. Horváth, 38. Kolář - 31. Ordoš, 66. Janotka z pen. Rozhodčí: R. Hrubeš - Večeřa, Ubias. ŽK: Onofrej, Hořava, Lovásik, Škerle (všichni Olomouc). ČK: 65. Bystroň (Plzeň). Diváci: 2 063.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články