Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jablonec porazil Hradec i díky dvěma brankám Lafaty 3:2 a posunul se do čela první ligy

Jablonec – Ve velkou přestřelku se změnil zápas 16. kola mezi domácím Jabloncem a Hradcem Králové, který nakonec domácí vyhráli 3:2, a to zejména díky dvěma brankám Davida Lafaty, jenž tak obhájí korunu podzimního krále střelců se 13 brankami. Ziskem tří bodů se jablonečtí hráči minimálně na jeden den posunuli do čela první ligy. Dařilo se i Mladé Boleslavi, která dokázala uspět na hřišti Českých Budějovic, když o hubené výhře 0:1 rozhodl již v deváté minutě Johana. Naopak Sigma Olomouc zaváhala, když na hřišti Slovácka pouze remizovala 1:1.

Slavící hráči Jablonce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Jablonec, který z předchozích osmi domácích zápasů v této sezoně vyhrál jen tři, odstartoval náporem a hned po šesti minutách otevřel skóre. Hostující obrana trestuhodně zapomněla při rohovém kopu na Lafatu a nejlepší kanonýr minulé sezony střelou na přední tyči otevřel skóre. Vedoucí branka ale favoritovi spíš uškodila.

Hradec se inkasovaným gólem nenechal zdeptat a v 16. minutě srovnal skóre. Harba se zasekávačkou zbavil Jablonského a se štěstím nepříliš povedenou střelou na zadní tyč srovnal. "Votroci" sebevědomě kombinovali a ve 27. minutě otočili stav. Hochmeister z pravé strany nacentroval do vápna a druhý z Bosňanů v hostující sestavě Halilovič přesnou hlavičkou k tyči překonal Valeše.

Václav Kotal:

Domácí brankář poté zlikvidoval Šislerovu střelu a stejného hráče pak jen špatné zpracování připravilo o gólovou šanci. Domácím se navíc zranil stoper Beneš, kterého musel v 37. minutě vystřídat Štochl. Byl na hřišti jen necelých deset minut, než zařídil vyrovnání. Ve druhé minutě nastavení propálil vše před sebou poté, co se k němu po centru odrazil ve vápně míč.

Rozhodnutí přinesl start druhé půle. Holeš ve vápně fauloval Kovaříka, inkasoval červenou kartu a Lafata z penalty znovu převážil misky vah na stranu Jablonce. Domácí kanonýr dal Hradci osmý gól za posledních pět vzájemných zápasů a posunul se do čela střelecké tabulky.

Jiří Plíšek:

Hradec mohl litovat, že z dobré první půle nevytěžil víc. I v oslabení byl favoritovi důstojným soupeřem a krátce po inkasované brance mohl dokonce opět srovnat. Rozhodčí zastavili samostatný únik na jabloneckého brankáře Valeše, přestože opakovaný záběr ukázal, že míč předtím nejspíš ještě neopustil hřiště. V závěru už ale hostům došly síly na vyrovnání.

Baumit Jablonec - FC Hradec Králové 3:2 (2:2)

Branky: 6. a 47. z pen. Lafata, 45.+2 Štochl - 16. Harba, 27. Halilovič. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Kotík. ŽK: Kopic - Halilovič, Zelený, Poděbradský. ČK: 47. Holeš (Hradec). Diváci: 2028.

Sestavy:
Jablonec: Valeš - Kysela, Beneš (37. Štochl), Novák - Kopic (79. Třešňák), Čížek, Piták (87. Vaněk), Loučka, Jablonský - Lafata, Kovařík. Trenér: Kotal. 

Hradec: Koubek - Holeš, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Harba, Šisler (85. Zec), Hochmeister (87. Pávek), Strnad (71. Zelený), Štěpán - Halilovič. Trenér: Plíšek.

Sigma bez Ordoše pouze remizovala na hřišti Slovácka

Fotbalisté Slovácka remizovali v závěrečném 16. kole podzimní části první ligy se Sigmou Olomouc 1:1. Vedoucí branku Slovácka vstřelil ve 25. minutě Kerbr, o šest minut později srovnal skóre Doležal. Po změně stran měla favorizovaná Olomouc výraznou územní převahu, gólově se ale neprosadila.

Při absenci nejlepšího olomouckého střelce Ordoše nechal trenér Pivarník na hrotu útoku pouze Doležala. Toho pružně doplňovali ze středové čtveřice Schulmeister, Pospíšil, Navrátil i Petr. S útočným přečíslením soupeře měli domácí zadáci často problémy a chyby zachraňoval až brankář Melichárek. Už v 11. minutě zlikvidoval pádem pod nohy gólovou šanci Doležala.   

Střelecky se Slovácko prosadilo z rychlého protiútoku do otevřené obrany soupeře. Ve 25. minutě Došek vyslal kolmým pasem od půlící čáry do brejku Kerbra, který vyhrál sprinterský souboj se zadákem Sigmy Janotkou a ostrou střelou překonal brankáře Zlámala.

Olomouc se po inkasované brance rychle otřepala. Převzala iniciativu a hned dvakrát měl šanci vyrovnat Navrátil. Při první příležitosti zachránil situaci pádem pod nohy Melichárek, podruhé mířil olomoucký hráč těsně vedle tyče. Sigmě se podařilo srovnat skóre ve 31. minutě, kdy si na přesně rozehraný Petrův rohový kop naskočil Doležal a jeho střelu hlavou už nestačil brankář Slovácka vytečovat mimo branku.

Po změně stran převzala Sigma zcela režii hry. Její středová řada přehrávala soupeře přesnější kombinační souhrou i pohyblivostí. Akce hostujícího týmu však většinou končily ještě před hranicí trestného území na zadácích Slovácka, které s přehledem dirigoval stoper Trousil.

Domácí fotbalisté se po většinu druhého poločasu jen bránili a na polovinu protivníka se dostávali jen občas po náhodných protiútocích. S přibývajícími minutami olomoucký tlak narůstal. Hned po vystřídání v 76. minutě trefil olomoucký Hubník břevno. V poslední minutě naopak zachránil bod Olomouci brankář Zlámal, který vytáhl tvrdou Valentovu střelu nad břevno.

1. FC Slovácko - Sigma Olomouc 1:1 (1:1)

Branky: 25. Kerbr - 31. Doležal. Rozhodčí: Matějek - Dobrovolný, Urban. ŽK: Daníček, Kuncl, Došek - Hořava, Škerle, Navrátil. Diváci: 5 043.

Sestavy:
Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk (81. Košút) - Hlúpik, Daníček, Valenta, Kerbr (87. Volešák) - Došek, Kovář (59. Trávník). Trenér: Habanec.

Olomouc: Zlámal - Janotka, Dreksa, Škerle, Rossi - Hořava - Schulmeister, Pospíšil, Navrátil, Petr (76. Hubník) - Doležal. Trenér: Pivarník.

O vítězství Boleslavi znovu rozhodl netradiční střelec Johana

Fotbalisté Mladé Boleslavi zakončili podzimní část sezony výhrou 1:0 v Českých Budějovicích. Duel 16. kola první ligy rozhodl svým gólem stoper Petr Johana, který se trefil potřetí během týdne. Boleslav tak bodovala popáté za sebou, z toho počtvrté vyhrála, a vrátila se na páté místo tabulky, na čtvrtou Olomouc ztrácí tři body.

Oba týmy se dlouho dostávaly do šancí jen po rohových kopech. Jako první zahrozili domácí, když míč po rohu propadl až k Riegelovi, který pohotově zakončoval, ale mířil jen do gólmana Millera a ten balon na brankové čáře chytil. Po deseti minutách se dočkali rohu i hosté, Brunclík posadil míč na hlavu Johany a mladoboleslavský kapitán navázal na své dvě pondělní branky do sítě Dukly.

Budějovice se poté snažily o tlak, ale do zakončení se dostávaly složitě. Hosté čekali na brejky a po jednom z nich měli stoprocentní šanci. Magera poslal do sóla Štohanzla, který zvolil kličku na brankáře, Daněk však situaci skvěle ustál a Štohanzl ani nezakončil.

Domácí o poločase sáhli ke dvěma střídáním, když ze hry šli Otepka a zraněný Sandro. Náhradník Linhart oživil hru Budějovic a už po 13 sekundách hry se dostal k ostré střele z úhlu. Boleslav si však poměrně s přehledem vedení hlídala a sama byla více nebezpečná. K přímé střele se ale dostali jen Opiela a Štohanzl, jejich tvrdé pokusy z dálky však Daněk lapil. Na druhé straně si Miller poradil s pokusem Lengyela. Boleslav se ke konci utkání zatáhla, ale Budějovice si nic nevytvořily, a Boleslav tak výhru ubránila.

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 0:1 (0:1)

Branka: 11. Johana. Rozhodčí: Příhoda - Kordula, Vysloužil. ŽK: Otepka,
Machovec, Linhart - Ščuk, Opiela, Bořil. Diváci: 1 825.

Sestavy:
Č. Budějovice: Daněk - Riegel, Halama, Lengyel, Machovec - Klesa, Javorek, Otepka (46. Linhart), Rakovan, Sandro (46. Hanzlík) - Markovič (87. Němec). Trenér: Soukup.

M. Boleslav: Miller - Kysela, Johana, Kúdela, Bořil - Ščuk, Brunclík (17. Opiela, 90.+3 Zbrožek) - Mareš (89. Fillo), Magera, Štohanzl - Nešpor. Trenér: Minář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články