Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jablonec narazí na Kodaň, Liberec čeká Šmona – nedávný soupeř Sparty

Nyon (Švýcarsko) - Jablonečtí fotbalisté nebudou mít ve třetím předkole Evropské ligy vůbec lehkou překážku. Svěřenci Jaroslava Šilhavého jako nenasazený tým narazí na dánského vicemistra FC Kodaň, jejich severočeské rivaly z Liberce pak čeká souboj s izraelským Kyriatem Šmona, s nímž se Sparta potkala v základní skupině Evropské ligy před třemi lety. V případě, že Mladá Boleslav dokáže postoupit navzdory nepříznivě rozehranému druhému předkolu s Strömsgodsetem, čeká ji vítěz duelu NK Koper - Hajduk Split. První zápasy jsou na programu 30. července, odvety se hrají o týden později.

Vítěz Poháru FAČR Liberec mohl dostat loňského přemožitele ve 3. předkole Astru Giurgiu, nepříjemnému rumunskému soupeři se ale vyhnul. Místo toho poletí do Izraele k souboji s týmem Kirjat Šmona, který skončil v uplynulé sezoně na druhém místě ligové tabulky. S mistrovským Maccabi Tel Aviv si pro změnu zahraje Plzeň v Lize mistrů. Se Šmonou má poměrně nedávné zkušenosti Sparta. Ve skupině Evropské ligy v sezoně 2012/13 nejprve doma zvítězila 3:1 a v Izraeli pak remizovala 1:1.

"Soupeř je pro nás velká neznámá. Je třeba nejdříve zjistit informace, což není jednoduché, protože nehrají druhé předkolo a domácí soutěž také ještě nezačali. Šmona byla v dlouhodobé soutěži druhá a to nemůže být náhoda. Los nám mohl přidělit jednodušší i složitější soupeře. Jsem rád, že jsme se vyhnuli Astře, na kterou nemá Slovan nejlepší vzpomínky," řekl nový liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec míří v předkole do Izraele, Jablonec asi čeká Kodaň

Kodaň by pro Jablonec mohla znamenat start nové éry - jako v případě Plzně, věří Šilhavý

Také pravděpodobný soupeř jabloneckých fotbalistů FC Kodaň, který v prvním zápase 2. předkola zvítězil nad Newtownem 2:0, už v minulosti hrál proti českým klubům. Dobré vzpomínky na druhý celek minulé sezony dánské nejvyšší soutěže má Plzeň, která přes něj po výsledcích 3:1 venku a 2:1 doma v sezoně 2011/12 poprvé v historii postoupila do základní skupiny Ligy mistrů. Naopak Sparta s Kodaní v ročníku 2009/10 prohrála v Evropské lize 0:1 a 0:3.

Se stejným týmem hrál v sezoně 1995/96 Hradec Králové a v tehdejším Poháru vítězů pohárů šel dál po výsledcích 5:0 a 2:2. Za Kodaň nastupoval v minulosti bývalý český reprezentant Zdeněk Pospěch.

"Z šesti možných soupeřů je Kodaň jednoznačně nejtěžší varianta, i když pro fanoušky asi nejatraktivnější. Považuji soupeře za jednoznačného favorita. S Kodaní máme čerstvé zkušenosti ze soustředění, kde jsme s nimi odehráli kvalitní zápas. Čeká nás extrémně těžký soupeř," uvedl Šilhavý.

"Přesto věříme ve své síly a do dvojzápasu půjdeme s velkým odhodláním. Plzeň svou úspěšnou éru odstartovala také proti tomuto soupeři, ani tenkrát jí nikdo moc nevěřil. Chtěli bychom se inspirovat a pokusit se Kodaň překvapit," dodal kouč třetího týmu minulé ligové sezony.

Boleslav v případě postupu přes Strömsgodset čeká Koper nebo Hajduk

Mladá Boleslav si zahraje ve 3. předkole v případě, že otočí duel s norským Strömsgodsetem. Středočeši ve čtvrtek doma prohráli 1:2 a k postupu potřebují na severu Evropy zvítězit a vstřelit aspoň dvě branky. Z dvojice potenciálním soupeřů ve 3. předkole má blíž k postupu Koper, který doma zdolal Hajduk Split 3:2.

Koper skončil v minulé sezoně slovinské ligy až osmý a do Evropské ligy prošel díky triumfu v domácím poháru. Slavný Hajduk Split prožívá v posledních letech úpadek a v uplynulém ročníku chorvatské ligy skončil až třetí za Dinamem Záhřeb a Rijekou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články