Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jablonec i Plzeň čekají loňští účastníci Ligy mistrů

Nyon (Švýcarsko) - Fotbalisté Jablonce a Plzně při svém návratu do pohárové Evropy narazí na mnohem ostřílenější týmy. Besiktas Istanbul, který bude pravděpodobně hrát s Plzní, i jablonecký soupeř APOEL Nikósie loni hrály v Lize mistrů a dosáhly několika pozoruhodných výsledků. Baník Ostrava, který byl při dnešním losování 3. předkola Evropské ligy ve švýcarském Nyonu nasazen, narazí na vítěze duelu mezi norským Stabaekem a běloruským Dněprem Mogilev.

První zápasy jsou na programu 29. července, odvety o týden později. Ostrava s Jabloncem by měly začínat venku, Plzeň na domácí půdě. Baník ještě musí svůj postup potvrdit v domácí odvetě druhého předkola proti WIT Tbilisi. Ve třetím předkole ještě nejsou ani Besiktas a APOEL, ale mají do něj výrazně blíž než jejich soupeři.

Kyperský klub byl loni velkým překvapením Ligy mistrů, do níž postoupil přes FC Kodaň a v základní skupině uhrál dvě remízy s Atlétikem Madrid a bod ukořistil i na hřišti Chelsea. Besiktas zase přivezl výhru 1:0 z manchesterského stánku Old Trafford, což musí být pro české kluby velké varování.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce na los EL a LM

O účasti Baníku v dalším kole už téměř není pochyb, ale ještě zdaleka není jisté, na koho narazí, protože Stabaek v prvním utkání doma s Mogilevem remizoval 2:2 a před odvetou tak má o něco horší výchozí pozici.

Besiktas zřejmě ve druhém utkání na Faerských ostrovech těžko ztratí náskok 3:0 z prvního klání na domácí půdě, a tak Plzni bude zřejmě stát v cestě i reprezentační obránce ve službách Tomáš Sivok. A po čase si tak zřejmě znovu zahraje na pražské Letné, kde Plzeň plánuje odehrát své domácí pohárové zápasy, protože její domácích stadion ve Štruncových sadech nesplňuje kritéria pro mezinárodní klání.

Také Jablonec už může plánovat cestu na Kypr, protože Apoel Nikósie v úvodním duelu na hřišti litevského Taurasu vyhrál vysoko 3:0. Jablonečtí však na Kypr nemají zrovna příjemné vzpomínky, v roce 1998 vypadli s tehdy podceňovaným Apollonem Limassol na penalty.

Jablonecký kouč Komňacký: soupeř je přijatelný

Trenér jabloneckých fotbalistů František Komňacký považuje kyperský celek Apoel Nikósie za vcelku přijatelného protivníka, přes něhož určitě lze přejít. "Myslím, že soupeř je pro nás přijatelný. Není to tak, že bychom byli jasnými favority, ale ani outsidery. Řekl bych, že u nás panuje celkem spokojenost, mohlo to dopadnout i hůř," řekl Komňacký.

"Kyperský fotbal šel v posledních letech nahoru, v těch mužstvech hraje řada Brazilců, Argentinců, Řeků, kteří do týmů vnášejí kvalitu. Na druhou stranu by nebylo dobře jít do toho s přílišným respektem. Já jsem přesvědčen, že česká liga je na stejné, nebo i možná vyšší úrovni než kyperská. Proto si myslím, že naše šance jsou docela vysoké," podotkl Komňacký.

Plzeňští si Besiktas nepřáli, Sivok se těší

Žádné nadšení nezavládlo v kabině plzeňských fotbalistů. Západočeši si před losem přáli z koše jiného soupeře, nejvíc pak rakouský Sturm Štýrský Hradec, a Besiktas naopak ze všeho nejméně. Reprezentační obránce ve službách Besiktase Tomáš Sivok, který v klubu působí s dalším krajánkem Tomášem Zápotočným, se naopak těší na svoji první pohárovou konfrontaci s českým týmem. "Lidi se tady už určitě vidí v dalším kole, ale já bych byl opatrný. Dobře vím, co Plzeň hlavně v ofenzivně umí předvést. Navíc my máme do optimální formy ještě daleko," řekl Sivok.

Kapitán Plzně Pavel Horváth by prý se raději duelu s Besiktasem vyhnul. "Není to pro nás nic extra, je to asi nejtěžší možný soupeř, jakého jsme mohli dostat. Sám jsem chtěl hrát proti Grazu, což by asi bylo o dost schůdnější než Turci," řekl Horváth.

Ostravský kouč Koubek: Mohlo to dopadnout i hůře

Fotbalová Ostrava je po losu opatrná. Norský Stabaek ani běloruský Mogilev, z nichž vzejde soupeř Baníku, nepatří na starém kontinentu k nejznámějším klubům, ale tím se trenér Miroslav Koubek nemíní uklidnit. "Na druhou stranu to mohlo dopadnout i hůře," řekl Koubek. Mezi potenciálními rivaly Baníku je po remíze 2:2 v Norsku všechno otevřené. "Zatím je těžké cokoliv odhadovat. Norové jsou zarputilí, nikde není psáno, že v Bělorusku nemůžou uspět. O herní síle obou týmů mám minimální představu," připustil Koubek.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články