Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jablonec chce po Alkmaaru zůstat ve hře o postup

Alkmaar (Nizozemsko) - Fotbalisté Jablonce před týdnem proti albánskému týmu Flamurtari úspěšně zvládli vstup do letošního ročníku Evropské ligy, ve třetím předkole už ale proti nim stojí mnohem kvalitnější soupeř. V dnešním úvodním zápase se představí na hřišti předloňského nizozemského mistra Alkmaaru a jako hlavní cíl si vytyčili uhrát na stadionu favorita takový výsledek, který by je nechal do domácí odvety ve hře o postup.

Kouč František Komňacký sledoval víkendovou generálku Alkmaaru s tureckým Kayserisporem a výkon čtvrtého týmu uplynulého ročníku nizozemské ligy ho nadchl. Proto bere duel jakou velkou zkoušku. "Z toho, co jsme měli možnost vidět, jsme pochopili, že nás po všech stránkách čeká velmi silný klub. Ten dvojzápas pro nás bude velikou školou a zkušeností. Chceme si vyzkoušet, jak daleko jsou ještě oni od nás, co vše nám chybí k tomu, abychom mohli hrát fotbal na té vyšší úrovni," řekl novinářům Komňacký.

"Teď musíme udělat vše pro to, abychom nedopustili nějakou blamáž, nějaký výsledek, který by byl ostudou. Samozřejmě můžeme prohrát, ale muselo by to být příznivě tak, aby v odvetě ještě o něco šlo a mělo to nějaký náboj. Po výsledku 4:0, 5:0 by odveta ztrácela smysl," podotkl.

Víkendový zápas, který mohl Alkmaar vyhrát i vyšším rozdílem než 3:0, ho utvrdil v tom, že Jablonec čeká velmi ofenzivní protivník. "Hrají aktivní fotbal se třemi útočníky, třemi středovými hráči a s vynikající rozehrávkou přes střední obránce. Nedají vám balon zadarmo, vše se snaží řešit fotbalově. Nazval bych to španělským fotbalem," mínil Komňacký.

Alkmaar patří v posledních letech do špičky nizozemské ligy. Před dvěma lety získal pod vedením kouče Louise van Gaala svůj druhý domácí titul a v roce 2005 došel až do semifinále tehdejšího Poháru UEFA. Od mistrovské sezony se ale v týmu AZ mnohé změnilo. V kádru zůstalo jen několik hráčů z tehdejší sestavy a od té doby vede klub už třetí trenér. Zvučná jména v sestavě Alkmaaru chybějí, k nejznámějším patří švédský reprezentant Rasmus Elm a nová posila Američan Jozy Altidore.

Komňackého ale při generálce s tureckým soupeřem upoutali hlavně stopeři a defenzivní záložník. "Jsou to hráči, přes které jde skoro každý útok. Všechno jsou to ale kolmé přihrávky, žádné dlouhé nákopy," řekl. Vloni Jablonec ve stejné fázi soutěže vypadl s kyperským Apoelem Nikósie. Pokud letos přes favorita postoupí, čekalo by ho ještě závěrečné čtvrté předkolo.

Předpokládané sestavy:

Alkmaar: Esteban - Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen - Wernbloom, Martens, Elm - Benschop, Boymans, Holman.

Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Jarolím, Piták, Kovařík - Lafata.

Je nám líto, video expirovalo.
Jablonec vyrukuje na Alkmaar
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články