Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Izolace, testování a speciální hráčská karta. Reprezentaci čeká přísnější režim než v září

Scénář ze září představuje memento. Fotbalová reprezentace bude při říjnovém programu dodržovat ještě přísnější opatření proti šíření koronaviru. Hráči budou v pondělí na srazu v Praze před zápasy na Kypru, v Izraeli a ve Skotsku izolováni až do výsledků úvodních testů na covid-19, realizační tým absolvuje ještě jedno kolo odběrů navíc už v pátek. Pro legionáře připravila Fotbalová asociace ČR v souvislosti s pandemií speciální hráčskou kartu.

Čeští reprezentanti
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Velmi intenzivně jsme se už od minulého srazu zabývali tím, jak opatření, která jsme měli nastavená, dále zintenzivnit a vyšperkovat. Jsou tam dvě zásadní novinky. Hráči při příjezdu na sraz společně s realizačním týmem podstoupí první kolo testů a následně budou izolováni na hotelových pokojích, a to až do výsledků těchto testů. Výsledky dostaneme v odpoledních hodinách. Začátek srazu jsme posunuli na ráno," řekl předseda FAČR Martin Malík.

"Pro hráče, kteří přicestují v průběhu dne, protože ještě v neděli hrají utkání v zahraničí, máme ve spolupráci s testovací laboratoří připraven stejný test jako pro ostatní. Díky využití speciálního přístroje jsou schopni vyhodnotit test rychleji, aby trenéři měli hráče k dispozici ještě v pozdním odpoledni na trénink," dodal.

Druhou novinkou je vlastní manuál, jejž FAČR připravila. "Jsou v něm popsána veškerá opatření. O tom, jak jsou opatření nastavena, budou informováni i zástupci všech klubů, kteří nám hráče poskytují," podotkl Malík.

"V případě zahraničních hráčů jsme šli tak daleko, že jsme pro každého připravili speciální kartu, která mapuje to, jakým způsobem se bude v rámci srazu pohybovat. Všichni hráči a jejich kluby od nás mají precizní kuchařku o tom, co případně hrozí hráčům za cestovní komplikace," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko - Skotsko

Hráči podstoupí během nadcházejícího srazu tři testy. Jeden v pondělí, další mezi přípravným zápasem na Kypru a duelem Ligy národů v Izraeli a následující před utkáním ve Skotsku.

"Někteří hráči budou vyžadovat pro návrat do svých klubů ještě test ne starší 48 hodin. Pro ně budeme zajišťovat ve Skotsku ještě test osobního charakteru," vysvětlil manažer reprezentace Libor Sionko. "Pro celý realizační tým je ještě navíc předřazen test, který je v pátek před srazem," dodal Malík.

Zářijové varování a komplikace v Izraeli

Kvůli dvěma pozitivním testům na koronavirus u členů realizačního týmu museli reprezentanti po zářijové výhře 3:1 na Slovensku do izolace a druhý duel se Skotskem hrál narychlo složený tým plný nováčků, který prohrál 1:2. FAČR zatím v záloze pro říjnový sraz náhradní mužstvo nemá.

"Nedomníváme se, že by to mělo skončit tak, že budeme potřebovat náhradní tým. Jsem pevně přesvědčen o tom, že nic takového se nám znovu nepřihodí, i ze statistického hlediska. Na druhou stranu - pokud by k tomu došlo, jsme asociace, která s tím má poměrně rozsáhlé čerstvé zkušenosti. Odvážím se proto s nadsázkou tvrdit, že i tohle bychom zvládli," uvedl Malík.

"Hráči, kteří jsou mezi náhradníky, jsou neustále připraveni, kdyby cokoliv nastalo. Nicméně i já jsem přesvědčen, že to zvládneme, že už nikde nezůstane viset celý tým," dodal český trenér Jaroslav Šilhavý.

Mimořádně komplikovaný bude hlavně výjezd do Izraele, kde panuje celonárodní karanténa. "Cestujeme tam v rámci sportovní výjimky. Nikdo z nás neměl možnost se do Izraele odletět podívat. Neměli jsme možnost vybrat si hotel. Byl nám přidělen, speciálně pro český národní tým bude otevřen, jinak jsou tam hotely uzavřené. Navíc nevaří, takže to znamená veškeré stravování formou dovozu," přiblížil Malík.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články