Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

"Ivánek" Horník může požádat o prominutí zbytku trestu

Praha - "Vám se, pane Horník, ten fotbal jako líbil?" Některé věty z přepisů telefonních hovorů Ivana Horníka, které odstartovaly jednu z největších korupčních kauz českého fotbalu, se staly legendárními. Jejich čtenáři se rozdělili na čistě konsternované a smutně pobavené. Že je ve fotbale něco špatně, fanoušci tušili, tuhá konfrontace s tím, jak to chodí doopravdy, byla ale přece jen silnou kávou. A 4. října 2011 uplynulo pět let od vynesení rozsudku, podle kterého nesměl Horník deset let vykonávat žádné funkce ve fotbalu. Může tedy požádat o odpuštění zbytku trestu.

Ivan Horník
zdroj: isifa/LN autor: Tomáš Krist

Označit přepisy za legendární jistě nebylo troufalé. Zvláště poté, co se jich chopili Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus. Vytvořili z nich naprosto neuvěřitelnou divadelní hru, během které interpretovali větu po větě. Horník a jeho svébytné úplatkářské názvosloví se tím dostalo i mezi diváky, kteří o fotbale mnoho nevěděli.

Z některých pasáží se staly hojně citované "hlášky," které ze sebe znalci představení bez rozmyslu sypali, kdykoliv chtěli pobavit společnost. Slavným "Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit" se mnozí k pobavení sebe i druhých zdravili v telefonu. Horník bez přehánění přešel z reálného člověka do pozice kultovní divadelní postavy. Dost tomu napomohlo i to, že se nuceně musel držet v povzdálí. Z něj by však, vyjde-li mu žádost o prominutí zbytku trestu, mohl rychle vystoupit.

Šedesátiletý Horník však nebyl v ústraní úplně. Přes všechny problémy a kauzy na fotbal nikdy nezanevřel, během trestu poctivě chodil na všemožné zápasy od lig nejvyšších po divizi. "Raději se dívám z ústraní. Nechodím ani do VIP. Stačí, aby mě někdo s někým viděl a hned se v novinách objeví fotka a nesmysly, komu pomáhám. Pro nikoho nepracuju, ani nemůžu," řekl před časem deníku Sport.

Někdejší funkcionář Žižkova v případě odpuštění zbytku trestu, které vůbec není nereálné, těžko vydrží mimo fotbalové pozice. Návrat by mu přál i Jiří Kotrba, generální manažer Českých Budějovic. "Přál bych mu, aby se vrátil. V mých očích vždy do fotbalu stoprocentně patřil a patří," je přesvědčen.

Je tedy možné Horníkův návrat očekávat v nejbližší době? Nejspíš ne, jak Kotrba dodává. "Je chytrý, ví, že všechno má svůj vývoj. Má na takové věci zvláštní instinkt. Ale jeho teritorium je Praha, kde se řeší jiné problémy než u nás venkovských, jak já říkám, kam nevede dálnice," řekl Sportu. Co si tedy myslet o návratu Horníka? Názory budou zřejmě oboustranně vyhraněné, pravdou však je, že se okolo českého fotbalu stále točí více lidí, kteří zřejmě nemají úplně čisté svědomí. A na rozdíl od nich už byl Horník potrestán.

Zdroj
deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články