Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Italský sen o obhajobě v kvalifikaci neskončil. Na ME postupují také Slovinci

Příští evropský šampionát nebude bez obhájců titulu. Italskému týmu stačila k postupu bezbranková remíza s Ukrajinou. V Německu nebudou na turnaji scházet ani Slovinci, kteří v přímém souboji zdolali Kazachstán 2:1.

Nicolo Barella z Itálie
zdroj: Reuters

Závěrečný turnaj v Německu zná 20 z 24 účastníků. Kromě Italů a Slovinců se dnes z postupu radovali i čeští fotbalisté po výhře 3:0 nad Moldavskem. Zbylí čtyři účastníci mistrovství vzejdou z březnového play-off. Losování skupin se uskuteční 2. prosince.

Zápas Ukrajinců s Italy se kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině odehrál v Leverkusenu. Utkání nabídlo minimum šancí. Tým z Apeninského poloostrova se stejně jako Česko od roku 1996 představí na Euru poosmé za sebou. Na velkém turnaji si Italové zahrají po třech letech, na loňské mistrovství světa se překvapivě nedostali. Ukrajina se pokusí probojovat do Německa přes play-off.

Vítěz skupiny C – Anglie – remizoval v Severní Makedonii 1:1 a teprve podruhé v kvalifikaci nezvítězil. Na úvodní trefu Bardhiho odpověděl ve druhé půli po minutě na hřišti anglický kapitán Kane.

Slovince proti Kazachstánu poslal do vedení v závěru úvodního dějství z penalty Šeško. Krátce po změně stran vyrovnal Orazov. Hosté potřebovali k postupu na Euro zvítězit, druhou branku ale v 86. minutě vstřelili díky Verbičovi domácí.

Rovněž Kazachstán čeká na jaře play-off stejně jako dalšího účastníka skupiny H Finy. Seveřané zvítězili v San Marinu 2:1 díky dvěma brankám Soiriho. Vítěz "háčka", Dánsko, prohrál v Severním Irsku 0:2.

Albánie doma v kvalifikaci neprohrála ani čtvrtý duel a opět v něm neinkasovala, premiérově však na svém hřišti nezvítězila ani neskórovala. Skupinu E vyhrála při bodové rovnosti s Českem díky lepší vzájemné bilanci. Faeřané uhráli druhý bod v kvalifikaci.

Výsledky kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy:

Ukrajina – Itálie 0:0

Severní Makedonie  Anglie 1:1 (1:0)
Branky: 41. Bardhi - 59. Kane.

Albánie  Faerské ostrovy 0:0

San Marino  Finsko 1:2 (0:0)
Branky: 90.+2 Berardi z pen. - 50. a 58. Soiri.

Slovinsko  Kazachstán 2:1 (1:0)
Branky: 41. Šeško z pen., 86. Verbič - 48. Orazov.

Severní Irsko  Dánsko 2:0 (0:0)
Branky: 60. Price, 81. D. Charles.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články