Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Italský ministr označil stávkychtivé fotbalisty za rozmazlené

Řím – Italský ministr Roberto Calderoli se pustil do kritiky fotbalistů z tamní nejvyšší soutěže. Hráče ze Serie A, kteří hrozí stávkou mimo jiné i kvůli vyššímu zdanění výdělků přesahujících 90 tisíc eur ročně, označil za rozmazlené. "Nevím, jestli je ta daň spravedlivá, nebo ne, ale pokud by ji měl někdo platit, jsou to právě fotbalisté," citovala Calderoliho agentura Reuters.

Italský ministr Roberto Calderoli
zdroj: Isifa/Rex Features

"Jestli tahle rozmazlená skupina hrozí stávkou, tak navrhuji, aby stejně jako politici platili daň dvojnásobnou," dodal pravicový politik, který v minulosti navrhoval zavedení platového stropu v Serii A a před loňským mistrovstvím světa vyzval italské reprezentanty, aby se vzdali bonusů za šampionát.

Calderoliho slova odsoudil viceprezident hráčské asociace Leonardo Grosso. "Tvrdit, že fotbalisté jsou rozmazlení, je nesmysl. Platí daně jako všichni ostatní. Musíme si také uvědomit, že zatímco někteří hráči vydělávají hodně peněz, další mají malé platy a navíc nedostávají výplaty pravidelně," prohlásil. Nejlépe placeným hráčem v Serii A je útočník AC Milán Zlatan Ibrahimovic s údajným ročním platem devět milionů eur.

Stávka fotbalistů hrozila italskému fotbalu již několikrát, protože na konci sezony 2009/2010 skončila kolektivní smlouva a stále není podepsána nová. Majitelé klubů si totiž chtějí vynutit změny v regulích, nelíbí se jim zejména pravidlo, podle něhož musejí nechat hráče v posledním roce jejich kontraktu trénovat s prvním mužstvem, i když už o jejich služby nemají zájem. Tento bod si vynutila hráčská asociace, protože se jí nelíbila diskriminace fotbalistů v závěrečném roce smlouvy. Nový ročník nejvyšší italské soutěže má odstartovat příští víkend.

Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články