Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Italové či Portugalci, ale i Skotové či Velšané. Češi se dozvědí soupeře pro semifinále baráže

Jméno soupeře pro play-off o mistrovství světa 2022 v Kataru se v podvečer dozvědí čeští fotbalisté. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého budou v osudí mezi nenasazenými a dostanou jednoho z šestice Itálie, Portugalsko, Švédsko, Skotsko, Rusko a Wales, s nímž hráli už v kvalifikaci. Rozhodne se také o dvojici případných soupeřů pro finále play-off. Přímý přenos losování sledujte od 17:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Patrik Schick se raduje z gólu v chorvatské síti
zdroj: AP autor: Paul Ellis

Český tým skončil ve své kvalifikační skupině na třetím místě a do play-off prošel jako jeden ze dvou vítězů skupiny Ligy národů spolu s Rakouskem. Před losem proto figuruje mezi šesticí nenasazených celků, což znamená, že v semifinále bude hrát venku.

Reprezentanti si mohou zopakovat letošní kvalifikační souboje s Walesem, s nímž prohráli 0:1 venku a remizovali 2:2 doma. Se Skotskem se v nedávné době utkali dokonce třikrát - v červnu na jeho půdě na úvod mistrovství Evropy zvítězili 2:0, naopak loni na podzim utrpěli dvě porážky v Lize národů.

Papírově nejtěžším soupeřem by byli letošní evropští šampioni Italové, s nimiž národní tým prohrál v červnu v přípravě v Boloni před ME vysoko 0:4. Velkým outsiderem by byl český výběr i proti vítězům předchozího Eura Portugalcům, kteří mají ve svém středu hvězdného kanonýra Cristiana Ronalda.

"Osobně bych preferoval, kdybychom dostali znovu Wales, nebo Skotsko. Máme s nimi zkušenost, i tu pozitivní, že bychom to mohli zvládnout. Navíc o nich máme informace, takže příprava by byla snazší. Kluci si na to sáhli a v těch zápasech se přesvědčili, že na to mají. Mohlo by to hrát psychologickou roli a pomoci," řekl asistent českého trenéra Jiří Chytrý, který v listopadu vedl mužstvo místo Šilhavého, jenž měl pozitivní test na koronavirus.

Venkovní utkání nepovažuje za nepřekonatelnou nevýhodu. "Třeba na Euru jsme hráli s domácím Skotskem a zvládli jsme to. Spíš než o venkovním nebo domácím prostředí to bude o soupeři, kterého dostaneme. To bude z hlediska šancí důležitější," podotkl Chytrý.

Cesta do Kataru

Dvanáctka mužstev v play-off bude při losu rozdělena do tří "pavouků" po čtyřech týmech, které se vyřazovacím systémem na jeden zápas utkají v semifinále a finále. Celkem tak vzejdou zbylí tři evropští účastníci světového šampionátu, kteří se připojí k deseti vítězům kvalifikačních skupin.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Zatímco v semifinále budou mít výhodu domácího prostředí nasazení, pořadatele finále určí los. Z politických důvodů na sebe nemohou narazit nasazené Rusko a nenasazená Ukrajina.

Play-off se odehraje na konci března. Semifinále bude na programu 24. března, finále o pět dnů později. Šampionát se poprvé v historii neuskuteční v létě, turnaj proběhne v Kataru od 21. listopadu do 18. prosince příštího roku.

Český tým si v samostatné historii zahraje baráž o mistrovství světa potřetí a poprvé od roku 2005. Tenkrát po dvou vítězstvích 1:0 vyřadil Norsko a vybojoval dosud jedinou účast na světovém šampionátu od rozdělení federace. Současný kouč Šilhavý tehdy dělal asistenta legendárnímu trenérovi Karlu Brücknerovi.

Přehled účastníků play-off:

Nasazené týmy:
Portugalsko, Skotsko, Itálie, Rusko, Švédsko, Wales.

Nenasazené týmy:
Turecko, Polsko, Severní Makedonie, Ukrajina, Rakousko, Česko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články