Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Island se poprvé v historii kvalifikoval na Euro, Nizozemci vyhořeli v Turecku

Praha – Islandští fotbalisté to dokázali. Reprezentace státu s populací menší než Brno se poprvé v historii probojovala na mistrovství Evropy a ve skupině je první stále před Českem, Tureckem či Nizozemskem. Islanďany do Francie dostala domácí remíza 0:0 s Kazachstánem. Naopak Nizozemci se od postupu stále více vzdalují, když pod novým trenérem Dannym Blindem prohráli i druhý klíčový zápas v kvalifikaci. Tentokrát jeho svěřenci nestačili na Turecko, a po prohře 0:3 se Nizozemcům vzdálila i baráž.

Zklamaný Nizozemec Wesley Sneijder v utkání s Tureckem
zdroj: REUTERS autor: Umit Bektas

Island se dostal v prvním poločase do několika příležitostí, velmi aktivní v zakončení byl záložník Swansea Gylfi Sigurdsson, za gólmana Pokatilova však míč nedostal. Ve druhém dějství mohl domácí do vedení dvakrát dostat Bödvarsson, ani on však neotevřel skóre. V závěru byl po druhé žluté kartě vyloučen Gunnarsson, Kazachstán ale krátkou přesilovku nevyužil a fanoušci v Reykjavíku mohli slavit historický úspěch islandských reprezentantů.

Nizozemští fotbalisté hrubě nezvládli druhý klíčový zápas o postup na Euro pod novým trenérem Dannym Blindem a v Turecku prohráli 0:3. "Stále máme nějakou šanci, v podstatě i větší než Turecko. Dnešní zápas se nám ale nepovedl, udělali jsme velké chyby. Nic však není ztraceno. Turecko musí z posledních dvou zápasů získat šest bodů," uvedl po nepovedeném utkání nizozemský kouč Danny Blind.

Oba trenéři udělali v základních sestavách oproti čtvrtečním zápasům několik změn. Kouč Nizozemců Blind poslal na trávník čtyři nové hráče: za vyloučeného Martinse Indiho v obraně nastoupil Bruma a příležitost dostal také osmnáctiletý Riedewald, zraněného Robbena v záloze nahradil Narsingh a na hrotu dostal přednost Van Persie před Huntelaarem. Za domácí nově nastoupili v obraně Özbayrakli a ve středu pole Özyakup, na lavičce zůstali Töre a Sen.

A právě Özyakup už v osmé minutě otevřel skóre, když po Turanově přihrávce přeloboval gólmana Cillessena a vstřelil první gól za seniorskou reprezentaci. Záložník Besiktase se přitom narodil právě v Nizozemsku, v jehož reprezentačním dresu nastupoval v mládežnických výběrech do 17 a 19 let. Ve 26. minutě využil zaváhání obrany i brankáře hostů Turan a zvýšil na 2:0. Turkům ke dvěma brankám stačily dvě střely na bránu.

Závěr zápasu patřil znovu domácím, svůj čtvrtý gól v kvalifikaci vstřelil útočník Galatasaraye Istanbul Yilmaz. Turecko porazilo tým Oranje poprvé od roku 1997, Nizozemci po 40 letech vyrovnali svou nejtěžší prohru v kvalifikaci ME.

"Celá kvalifikace je pro nás nesmírně obtížná. Nyní už nemáme situaci ve svých rukou. Cítím se hrozně, opravdu hrozně. Zvláště, když v prvním poločase jsme až na ty dvě inkasované branky nehráli špatně. Byly jsme dobří na míči. Jde ale o výsledek, a my jsme žádného nedosáhli. Druhý poločas nám opravdu nevyšel," neskrýval zklamání útočník Nizozemců Van Persie.

Fotbalisté Walesu nevyužili šanci zajistit si s předstihem účast na francouzském šampionátu. K jistotě přímého postupu potřebovali dnes doma porazit Izrael, i přes střeleckou převahu (14:2) ale zápas skupiny B skončil bezbrankovou remízou. Až v závěru utkání na Kypru rozhodl o výhře Belgie 1:0 Hazard. Bosna a Hercegovina splnila roli favorita a Andorru porazila 3:0, na čtvrtém místě skupiny B má nyní dvoubodovou ztrátu na třetí Izrael.

Itálie se dostala do vedení s Bulharskem už v šesté minutě. Po faulu Veselina Mineva na Candrevu byla nařízena penalta, kterou proměnil De Rossi, rozhodčí Karasjov ji však nechal opakovat. Ani to však záložníkovi AS Řím nezamezilo ve skórování a i podruhé De Rossi překonal gólmana Mitreva. Posledních 35 minut odehrály oba týmy v deseti, vyloučeni byli právě De Rossi a na druhé straně útočník Micanski. Bulharsko ale na vyrovnání nedosáhlo, a italský gólman Buffon tak oslavil 150. reprezentační start vychytanou nulou.

Chorvatsko si značně zkomplikovalo boj o postup, po čtvrteční remíze 0:0 v Ázerbájdžánu dnes prohrálo v Norsku 0:2. O obě branky se postaral Berget a posunul severský celek na druhé místo skupiny H o bod právě před dnešního soupeře a o dva body za vedoucí Itálii. 

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:

Skupina A:

Konya: Turecko - Nizozemsko 3:0 (2:0) Branky: 8. Özyakup, 26. Turan, 86. Yilmaz. Rozhodčí: Mateu Lahoz (Šp.).
Reykjavík: Island - Kazachstán 0:0 Rozhodčí: Aranovskij (Ukr.). ČK: 89. Gunnarsson (Island).  

Skupina B:

Cardiff: Wales - Izrael 0:0 Rozhodčí: Bebek (Chorv.).
Zenica: Bosna a Hercegovina - Andorra 3:0 (3:0) Branky: 14. Bičakčič, 30. Džeko, 45. Lulič. Rozhodčí: Hunter (Sev. Ir.). ČK: 63. Bešič - 64. Rodríguez.
Nikósie: Kypr - Belgie 0:1 (0:0) Branka: 86. Hazard. Rozhodčí: Bezborodov (Rus.).

Skupina H:

Ta'Qali: Malta - Ázerbájdžán 2:2 (0:1) Branky: 55. Mifsud, 71. Effiong - 36. a 80. Amirgulijev. Rozhodčí: Lechner (Rak.).
Oslo: Norsko - Chorvatsko 2:0 (0:0) Branky: 51. a 69. Berget. Rozhodčí: Kassai (Maď.).
Palermo: Itálie - Bulharsko 1:0 (1:0) Branka: 6. De Rossi z pen. Rozhodčí: Karasjov (Rus.). ČK: 55. De Rossi - 56. Micanski.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články