Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Irové dodatečné zařazení na MS nežádají

Kapské Město - Irští fotbalisté nebudou 33. účastníkem mistrovství světa v Jihoafrické republice. Irská fotbalová federace (FAI) dnes oznámila, že o dodatečné zařazení ani oficiálně nežádala, a obvinila předsedu FIFA Seppa Blattera z nediplomatického jednání. Disciplinární komise Mezinárodní fotbalové federace se přestupkem Thierryho Henryho bude zabývat. Neregulérní gól, díky němuž bylo vyřazeno v evropské baráži Irsko, však nepřiměl výkonný výbor FIFA k tomu, aby povolil využití brankových rozhodčích na finálovém turnaji v Jižní Africe.

Možnost, že by FIFA zařadila Irsko dodatečně mezi účastníky světového šampionátu, aby odčinila chybu rozhodčího v barážovém utkání s Francií, prý byla jen součástí jednání. Blatter ji však na tiskové konferenci v Johannesburgu prezentoval jako irský návrh a slíbil, že se jím výkonný výbor FIFA bude zabývat. To rozpoutalo po celém světě diskuse o oprávněnosti irského požadavku. Irská federace však požádala, aby tento bod byl stažen z programu výkonného výboru FIFA.

Irové Blatterovi vyčetli, že obsah jednání zveřejnil, přestože je ujistil o tom, že schůzka byla důvěrná. Dotklo se jich i prohlášení šéfa FIFA, že dokáže pochopit jednání Francouze Thierryho Henryho, který si při rozhodující gólové akci pomohl rukou. "Vžít se do role někoho, kdo dal gól podvodem, je pro člověka v Blatterově postavení nepatřičné," píše se v prohlášení Irské fotbalové federace.

Místo podobných prohlášení Irové předsedovi FIFA doporučili, aby se ze své pozice zasadil o neopakování podobných excesů v budoucnu. Za vhodnou prevenci označují zavedení brankových rozhodčích, využití videa při zápasech nejvyšší důležitosti a přísné tresty pro provinilce.

Brankoví rozhodčí na MS nebudou

Henry se před klíčovým okamžikem prodloužení odvetného zápasu Francie s Irskem evidentně dotkl rukou míče, k přestupku se ale při zápase nepřiznal a neviděl ho ani žádný z rozhodčích. Chování kanonýra Barcelony nyní bude šetřit disciplinární komise. Na výsledku zápasu se však nic nemění, Irové neuspěli se snahou o opakování utkání. "Byl to nehorázný projev nefér hry, který viděl celý svět. Neříkám, že bude Henry potrestán, jen to, že bude vyšetřován disciplinární komisí," prohlásil šéf FIFA Sepp Blatter.

I přes klíčovou chybu arbitrů nepovolil výkonný výbor zavedení brankových rozhodčích na MS. Šéf FIFA Sepp Blatter nicméně oznámil, že se do budoucna plánuje vyzkoušení moderních technologií i využití více rozhodčích. Nový model se dvěma brankovými sudími už je uplatňován v zápasech letošního ročníku Evropské ligy, kterou řídí UEFA.

Výkonný výbor FIFA oznámil, že také zahájil spolupráci s Interpolem, který by měl v budoucnu přispět k odhalování korupčního jednání ve fotbale. V minulých týdnech se rozhořela rozsáhlá sázkařská aféra, při níž mělo být zmanipulováno přes 200 zápasů v mnoha evropských zemích. Na podobné případy by v budoucnu měly fotbalové funkcionáře upozorňovat tři rozdílné systémy zachycující neobvyklé sázky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články