Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Infantino podporuje zkrácení intervalu mezi MS: Bylo by třeba pozměnit systém kvalifikací

Přes odpor Evropy i Jižní Ameriky světová fotbalová organizace FIFA stále chce zavést dvouletý interval mezi světovými šampionáty. Velkým zastáncem této myšlenky, s níž přišel francouzský trenér Arséne Wenger, jenž dlouho vedl Arsenal a nyní pracuje pro FIFA, je šéf světové asociace Gianni Infantino.

Gianni Infantino
zdroj: Reuters

Funkcionář tvrdí, že by změna (nyní se hrají MS po čtyřech letech) pomohla hlavně jihoamerickým fotbalistům působícím v Evropě, protože ti při každém reprezentačním srazu nalétají desetitisíce kilometrů.

"Musíme zároveň zrevidovat kalendář mezinárodních zápasů a pozměnit i systém kvalifikací," vysvětluje svůj pohled na zásadní změnu Infantino. "Třeba Lionel Messi ročně nalétá až sto tisíc kilometrů, zatímco Evropan hrající na stejné úrovni téměř desetkrát méně," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf FIFA Infantino hledá výhody MS po dvou letech

Fotbal také vidí Infantino jako mírové řešení konfliktu na Blízkém východě. Myslí si, že by pomohlo, kdyby Izrael usiloval o pořádání jednoho z příštích světových šampionátů společně s některou z arabských zemí.

"Fotbal přispěl mimo jiné k dohodě mezi Izraelem a SAE. Takže co bylo před rokem nemyslitelné, je nyní realitou, takže věřím, že bychom to zvládli a pomohli rozvoji míru i v tomto regionu," říká šéf FIFA.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články