Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

I prohra může přinést další předkolo. Plzeň bude proti Maccabi hájit postup i rekord

Plzeň – Výhra=postup, remíza=postup, dokonce i porážka 0:1=postup. Plzeňští fotbalisté jdou po úvodní výhře 2:1 do domácí odvety 3. předkola Ligy mistrů proti Maccabi Tel Aviv ve výborné pozici, a pokud zopakují po taktické i herní stránce výkon z Izraele, další fáze milionářské soutěže by jim neměla uniknout. Případný postup by také znamenal jistotu podzimu stráveného v evropských pohárech. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 20:40.

"Chceme vyhrát, pobavit fanoušky a samozřejmě hlavně postoupit. Je to velice důležitý zápas a oni jsou hodně nepříjemní hlavně v útoku," řekl zkušený obránce Roman Hubník. "Bude důležité, abychom nehráli jenom zezadu, ale pokusili se vstřelit nějaké branky a co nejdřív rozhodli," dodal.

Izraelský šampion těží hlavně z bouřlivého domácího prostředí. Tuto překážku má už ale Viktoria za sebou, když v Tel Avivu vyhrála jako teprve druhý tým z posledních 58 zápasů. Postarali se o to góly Aidin Mahmutovič a Milan Petržela.

Ovšem Maccabi v další fázi duelu ukázalo, že umí být nebezpečné v ofenzivě, a gól Baraka Itzhakiho udržel pro Izraelce naději. I tak ale potřebují v odvetě vstřelit dvě branky. "Škoda toho gólu, ale nesmíme být nenažranci. Výsledek 2:1 je dobrý do odvety. Jsme teprve v poločase, ale doma si to musíme pohlídat," řekl záložník Ondřej Vaněk.

"V odvetě budeme hrát pořád to své, asi zase na brejky, což nám vyhovovalo. Budeme chtít dát gól, abychom se uklidnili, a dotáhnout to do postupového konce," dodal záložník Milan Petržela.

Klíčové bude znovu ubránit hvězdu soupeře Erana Zahaviho, který dává gól v téměř každém zápase, ovšem proti Plzni se doma skoro vůbec neprosadil. "Naše taktika byla nedovolit soupeři vnikání na kolmé přihrávky. Na to jsme se hodně připravovali. Ať už po zemi, nebo nákopy za obranu. Musím pochválit hráče, protože velmi dobře naplnili strategii. Za to jim patří kompliment," řekl po zápase trenér Miroslav Koubek.

Klíčový je postup, který přinese jistotu minimálně účasti v základní skupině Evropské ligy, ale také 3 miliony eur (asi 81 milionů korun) a pootevře vrátka k vysněné Lize mistrů a dalším 380 milionům korun. Plzeň se však zároveň bude snažit o to, aby prodloužila svou vítěznou sérii v předkolech Ligy mistrů. Vyhrála dosud všech 13 utkání, což je rekord soutěže. "Série výher v předkolech je úžasná a doufám, že to neskončí. Všichni doufáme, že to naskočí na 16 výher," řekl Vaněk.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk, Hořava - Petržela, Kolář, Kovařík - Mahmutovič.

Maccabi: Pablo - Spungin, Ben Haim I., García, Ben Haruš - Alberman, Igiebor - Micha, Rikan, Ben Haim II. - Zehavi.

Absence: Řezník, Pilař (oba zranění), Limberský (nejistý start) - Prica (nejistý start).

Zajímavosti:

- Plzeň potřebuje k postupu výhru, remízu či prohru 0:1, při prohře 1:2 by se prodlužovalo

- Plzeň vyhrála všech dosavadních 13 duelů v předkolech LM

- Plzeň dosud v 6 předkolech LM vždy postoupila

- Maccabi bylo v roce 2004 v základní skupině LM

- Maccabi v posledních třech sezonách vypadlo ve 3. předkole LM

- Zahavi byl s 22 góly nejlepším střelcem izraelské ligy, v posledních dvou sezonách dal dohromady 57 branek

- Maccabi ve 2. předkole vyřadilo Hibernians po výsledcích 1:2 a 5:1

- útočník Tal Ben Haim hrál proti Plzni v dresu Hapoelu v roce 2012

- Plzeň doma z posledních 18 soutěžních utkání prohrála jediné s M. Boleslaví

- Plzeň má doma v předkolech LM bilanci 6 výher se skóre 23:10

- postupující bude mít jistou minimálně účast v základní skupině Evropské ligy a získá finanční bonus tři miliony eur (asi 81 milionů korun)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články