Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

I mistr tesař občas zamíří do vlastní brány. Bože, díky za penaltu, oddechla si po kuriózním gólu Renardová

V ženském fotbale je hvězdou. Lepší obránkyni těžko hledat. Navíc díky výšce pravidelně dává spoustu gólů. Ale i takovou hráčku, jako je Francouzka Wendie Renardová, může potkat zkrat. Vzorovým příkladem byl vlastní gól, který si dala v utkání mistrovství světa proti Norsku. Kuriózní vlastenec ale nakonec ztrátu vítězství pro pořádající zemi neznamenal a opora defenzivy po utkání vysvětlovala, co že to před svojí brankou dělala.

Francouzka Wendie Renardová po vlastním gólu
zdroj: REUTERS autor: Jean-Paul Pelissier

Někteří ji díky bujaré hřívě přirovnávají k hvězdě obrany Liverpoolu Virgilu van Dijkovi. A přirovnání to není zase tak mylné. Ne však kvůli vlasům, ale především hrou samotnou. Wendie Renardová je vysoká a přesto rychlá, skvěle čte hru a má i dobrou rozehrávku. Vše, čím se pyšní také hvězdný Nizozemec.

Lepší obránkyni v ženském fotbale proto těžko pohledat. Navíc díky 187 centimetrům výšky je velkou zbraní i v ofenzivě. Při vítězném vstupu Francie do šampionátu sama dala dvě branky a v dresu Lyonu má bilanci 177 zápasů, 63 gólů. K tomu všemu je potřeba přičíst ještě nespočet zkušeností. S Olympiquem třináctkrát vyhrála domácí ligový titul a šestkrát Ligu mistryň.

Řeklo by se, že takovou hráčku nemůže potkat výraznější zkrat. Druhý zápas šampionátu ale ukázal, že i mistr tesař, nebo chcete-li mistryně tesařka, se mohou utnout. "Připomnělo nám to, že každý den, každou minutu musíte zůstat nohama na zemi," konstatovala Renardová po střetnutí.

Je nám líto, video expirovalo.
Renardová si dala kuriózní vlastenec, Francie přesto Norsko porazila

Co že se to tedy hvězdě domácích stalo? V 54. minutě šel do vápna přízemní centr, který prošel až na zadní tyč, kde byla právě osmadvacetiletá obránkyně. Nic nebezpečného, nic neobvyklého. Renardovou navíc nikdo neatakoval. Přesto se rozhodla zahrát míč pro jistotu na roh. Jenže. Místo vedle branky putoval míč přímo do sítě. Ještě než překročil čáru, Renardová se tak okamžitě chytala za hlavu, jelikož si uvědomovala, co se jí právě povedlo.

"Byla to obří chyba. Slyšela jsem za sebou Amel Majriovou, že na mě něco křičí, ale v tom hluku jsem netušila co. Až pak jsem zjistila, že mi říkala, že jsem sama. Já ale chtěla odehrát míč na roh, ale místo toho to skončilo v bráně. Byla to pro nás rána," vysvětlovala situaci Renardová.

Gól přišel jen chvíli poté, co Francie konečně přetavila převahu ve vedoucí branku. Najednou ale Norsko, které za celý zápas vystřelilo na branku pouze jednou, vyrovnalo z ničeho nic na 1:1.

Francouzka Wendie Renardová se raduje z výhry se spoluhráčkou Eugénií Le Sommerovou
zdroj: REUTERS autor: Jean-Paul Pelissier

Domácí výběr tento moment ale nezlomil. Opět Seveřanky přitlačil a přece jenom vítězství ještě urval, když po konzultaci s videem byla nařízena penalta, kterou proměnila Eugenie Le Sommerová. Na Renardové v ten moment bylo znát, že si hodně oddychla, a při slavení spoluhráček si na polovině hřiště spokojeně zapumpovala pěstmi.

"Když to dala, pomyslela jsem si: Moc děkuji, Bože. Po tom vlastenci ale od nás celkově přišla super reakce. Pokračovaly jsme v naší hře a musím poděkovat spoluhráčkám, speciálně právě Eugenii Le Sommerové, že to dala," popisovala Renardová.

Že by ale po velké chybě měla mít nyní nějaký větší respekt či obavy, to v žádném případě. Obránkyně Lyonu naopak kuriózní gól hází za hlavu a už vyhlíží pokračování šampionátu, v němž má Francie jasný cíl, zisk titulu.

"Hlavní je, že jsme vyhráli. Vlastenec je mi jedno. Máme už téměř jistý postup a pokračujeme v naší cestě," dodala.

Zdroj
ČT sport, equipe.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články