Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

I legendárního Busbyho už vyrovnal. Solskjaer po famózním startu: Chci u United zůstat

Stačilo mu pár dní a z umírajícího týmu, který se pod vedením José Mourinha trápil výsledkově i herně, udělal celek, jež pomalu a jistě opět začíná budit obavy. Manažer Ole Gunnar Solskjaer s Manchesterem United vyhrál i čtvrtý zápas na lavičce, což se doposud povedlo jen legendárnímu Siru Mattu Busbymu, a doufá, že si říká o stabilní angažmá.

Kouč Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer
zdroj: REUTERS autor: Scott Heppell

Jeho socha stojí před Old Trafford. Sir Matt Busby je v Manchesteru United legendou, která klub posunula mezi anglickou i evropskou elitu. A byl to právě on, kdo až doposud jako jediný při vstupu na lavičku "rudých ďáblů" v roce 1945 vyhrál všechny čtyři úvodní střetnutí.

O tento zápis se ale o nynějška musí dělit. Po bok slavného trenéra, jehož další rekordy u United překonal pouze Sir Alex Ferguson, se zařadil v současnosti stále dočasný kouč klubu Ole Gunnar Solskjaer.

Od nástupu pětačtyřicetiletého Nora se z United stal úplně jiný tým. Zatímco pod vedením José Mourinha celek plný hvězd ani zdaleka nepřipomínal obávaného soupeře a strádal po všech stránkách, nyní začíná Manchester opět budit hrůzu.

United to potvrdili také na půdě Newcastlu, kde se opět prezentovali pohledným útočným fotbalem a dominantním výkonem, po kterém slavili zasloužený triumf 2:0. A Solskjaer se mohl zařadit po bok legendy.

Je nám líto, video expirovalo.
United dál pod Solskjaerem válí, porazili Newcastle

Sám z toho velkou událost nedělá. "Bude to v knihách, ale to není, o co mi jde," prohlásil bývalý dlouholetý útočník United, který začívá fantastický start. Kromě čtyř ligových výher jeho tým nasázel také 14 branek, tedy skoro přesně třetinu toho, co nastříleli "ďáblové" za 21 kol. Navíc na hřišti "strak", kde Manchester předtím nevyhrál od roku 2015, konečně udrželi také čisté konto.

Stadionem se tak už pravidelně nese fanouškovský oslavný chorál na adresu nového kouče "Ole, Ole, Ole...". Někteří ale výkony United pod Solskjaerem nechtějí přeceňovat, jelikož zatím narazili na týmy ze spodní části tabulky.

"Ano, ale i tyto zápasy jsme potřebovali vyhrát. Nemůžete porazit nikoho jiného než tým, s nímž hrajete. A náš výkon na půdě Newcastlu byl velmi profesionální," popsal.

Dobrým představením k výhře pomohly i klíčové postavy, které jsou na hřišti nyní jak vyměněné. Paul Pogba, jenž uvažoval o odchodu, září a tým táhne. Ve skvělém světle se jeví také jednadvacetiletý útočník Marcus Rashford, který byl u obou gólů. Nejprve po jeho standardce dorazil míč Romelu Lukaku, druhý zásah pak dal anglický reprezentant sám.

"Jeho trestný kop to odstartoval už proti Cardiffu a tentokrát to udělal zase. Má skvělou kopací techniku. Musel sledovat Cristiana Ronalda, když to piloval. Je okopávaný, faulovaný, jde do hlaviček, bojuje, běhá. Bude z něj fantastický hrotový útočník. Máme ale také Roma, takže někdy bude hrát zprava, někdy zleva. Dostane dost zápasů," chválil svého svěřence kouč.

Solskjaer je každopádně v současnosti pouze trenérem na záskok, který má United vést jen do konce sezony a poté se dle plánu vrátit do norského Molde, kde strávil poslední tři roky a má zde smlouvy do roku 2021. On sám však doufá, že by se tento scénář mohl ještě změnit.

"Nechci odcházet. Je tady výborná parta kluků a atmosféra. Ale teď je to další zápas, další zápas a další zápas a já se budu snažit dělat svoji práci, jak dlouho to jen půjde," prohlásil.

Možnost vylepšit rekord bude mít už 5. ledna, kdy United v rámci FA Cupu narazí na druholigový Reading. Týden na to už ale přijde zatím největší výzva. Manchester, který po čtyřech výhrách v řadě ztrácí v tabulce Premier League na pátý Arsenal už jenom tři body, na svém stadionu přivítá druhý Tottenham.

"Přemýšlím už nad dalším zápasem, jelikož pokud vyhrateje čtyři zápasy, můžete vyhrát i další čtyři. Je to výzva, ale také standard, na který jsme v Manchesteru zvyklí," dodal Solskjaer.

O setrvání na lavičce delší než půlsezony si Solskjaer na startu životního angažmá začíná říkat dosti nahlas. A o překonání Busbyho také.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články