Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

I druhá liga se rozjíždí, těsné vedení bude hájit Hradec

Praha - Dva týdny po první fotbalové lize zahájí svou jarní část také druhá nejvyšší soutěž. Těsné podzimní vedení bude hájit Hradec Králové. Mezi elitu se po roce chtějí vrátit i páté České Budějovice, které se změnami na lavičce i v kádru odstartují druhou polovinu Fotbalové národní ligy v pátek proti Varnsdorfu.

Tabulku vede Hradec o bod před Táborskem, na jehož hřišti se představí hned v sobotu. O další čtyři body zpět jsou třetí Varnsdorf a čtvrté Ústí nad Labem. Páté Budějovice ztrácejí na čelo šest bodů. Ani obsazení dvou postupových pozic však podobně jako v minulosti nemusí automaticky zaručovat první ligu. Její podmínky totiž nesplňuje řada stadionů ve FNL.

Hradec Králové v přestávce posílili například Jan Hable z Ostravy, Juraj Križko s Pavlem Čermákem ze Senice či David Hovorka z B-týmu Sparty Praha. "Trenéři zvolili specifickou přípravu, vše probíhalo na hřišti s míčem. Věřím, že příprava povede k vytyčenému cíli vrátit do Hradce Králové Gambrinus ligu," řekl sportovní manažer "Votroků" Róbert Barborík. "Byl by alibismus se za něco schovávat. My postoupit chceme. Jaro bude každopádně zajímavé, jdeme do něho s jasným cílem. Fanoušci i celý region si nejvyšší fotbalovou soutěž zaslouží," doplnil zkušený útočník Marek Kulič.

Na českobudějovické lavičce v zimě Luboš Urban nahradil Pavla Hoftycha, hlavní zodpovědnost za výsledky bude mít sportovní ředitel Dynama Martin Vozábal. "Na cíli se nic nemění - chceme se vrátit do ligy. Už před začátkem sezony byly vypsány prémie za postup a na nich se také nic nemění," potvrdil generální manažer klubu Karel Poborský. Jihočeši získali na hostování Martina Hurku ze Slavie Praha, Davida Brunclíka z Mladé Boleslavi nebo brankáře Olomouce Michala Bártu, jenž naposled chytal za Ostravu. Po ukončení angažmá ve třetí italské lize přišel zadarmo zkušený Ondřej Herzán.

Kouče měnili také v Táborsku, kde Romana Nádvorníka kvůli osobním problémům dočasně nahradil asistent Petr Frňka. "Neděláme si přehnané cíle, ale pokud bychom v průběhu jara byli na postup, sedli bychom si a řekli si, co to obnáší. Rok se dá hrát někde jinde. Fotbal se má dělat, aby se posouval dál. Nechceme však ekonomicky hazardovat," uvedl většinový vlastník klubu Jiří Smrž. Jeho hlavním cílem je zahájit stavbu nového stadionu v Táboře.

Bojovat se bude také o záchranu. Nejhorší výchozí pozici má poslední Vltavín, který po podzimu ztrácí na nesestupové pozice pět bodů. Mezi patnáctými Bohemians Praha a dvanáctým Třincem je už ale pouze bodový rozdíl. Poslední 30. kolo je na programu 7. června.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články