Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

I bez Balea jsou silní, varuje Šilhavý před bojem o druhé místo s Walesem

Jde do tuhého. Fotbalová reprezentace musí dnes v pražském Edenu porazit Wales aby udržela druhé místo ve skupině, které znamená účast v play-off o účast na mistrovství světa v Kataru. To zatím tým kouče Jaroslava Šilhavého drží jen díky lepšímu skóre právě před ostrovním celkem, s nímž v březnu v Cardiffu prohrál 0:1. Soupeř k tomu ještě odehrál o zápas méně. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu od 20:15 na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: AP autor: Attila Kisbenedek

V dalším kvalifikačním zápase pak český výběr v pondělí nastoupí na neutrální půdě v Kazani proti Bělorusku a kvalifikaci zakončí 16. listopadu doma s Estonskem. Přímo na světový šampionát projde pouze vítěz skupiny, což s pravděpodobností hraničící s jistotou bude Belgie.

Týmy na druhých místech ve skupinách čeká play-off, kde se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají téměř jisté, že by případně obsadili jedno z těchto dvou míst. Druhá příčka v kvalifikační skupině je ale výhodnější, neboť šestice nejlepších celků bude v play-off nasazena a nastoupí doma. Český tým se v samostatné historii představil na světovém šampionátu jen jednou v roce 2006.

Česká nebo československá reprezentace hrála s Walesem na vlastní půdě sedmkrát a nikdy neprohrála. "Chceme druhé místo ve skupině. Ta největší výhoda je, že pak můžeme být v baráži nasazení a tím pádem hrát doma. Kromě toho chceme doma předvést dobrý fotbal a vyhrát před plným stadionem. Vzpomínáme na domácí zápasy s Belgií nebo Anglií, kdy byli diváci nadšeni. Takhle se budeme chtít prezentovat," řekl Šilhavý, jehož tým v září v posledním utkání kvalifikace prohrál v Belgii 0:3.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Wales - Česko

Velšané přijeli bez své největší hvězdy zraněného kapitána Garetha Balea, který nastřílel v září Bělorusku hattrickem a v Cardiffu nahrával na gól, kterým jeho tým porazil Česko.

"Hráči vědí, že Wales není jen Bale. I když je to pro ně důležitý hráč a pořád je skvělý. Myslím, že třeba fanoušci by byli rádi, pokud by ho tady viděli. Ale není to tak, že Bale nebude a úroveň půjde dolů. Budou možná hrát trochu jiným způsobem, ten kádr je ale prošpikovaný hráči z Premier League, má velkou kvalitu," upozornil Šilhavý.

Českému celku kvůli zranění vypadli krajní obránci Vladimír Coufal s Janem Bořilem či křídelník Jakub Jankto. Naopak se vrací nejlepší útočník Patrik Schick, který si odpykal trest za vyloučení v březnovém utkání ve Walesu.

Statistické údaje před utkáním Česko - Wales

Výkop: pátek 8. října, 20:45 (Praha-Eden).
Rozhodčí: Aytekin - Dietz, Schaal - Zwayer (video, všichni Něm.).
Umístění v žebříčku FIFA: 31. - 19.

Předpokládané sestavy:

Česko: Vaclík - Matějů, Čelůstka, Kalas, Novák - Souček, Král - Pešek, Barák, Hložek - Schick.
Wales: Ward - Mepham, Rodon, Ampadu - Gunter, Morrell, Allen, N. Williams - Ramsey - James, Moore.
Absence: Bořil, Coufal, Černý, Hovorka, Jankto, Kolář, Kúdela, Masopust, Provod, Ševčík (všichni zranění), Holeš (nejistý start) - Bale, Lockyer, Norrington-Davies (všichni zranění), Brooks, B. Davies (oba nemoc), C. Roberts (nejistý start).

"Ta červená karta byla hodně zvláštní. Ale zase ve mně není žádná zášť, už je to nějaká doba. Spíš mě mrzelo, že jsem nemohl pomoci minule. Každopádně jim to budu chtít vrátit a dát jim nějaký gól, to rozhodně," řekl útočník Leverkusenu, který dal v létě na mistrovství Evropy pět gólů a český tým došel do čtvrtfinále. Velšané vypadli o kolo dříve.

Ostrovní celek v posledním utkání kvalifikace doma jen remizoval 0:0 s Estonskem a zkomplikoval si boj o druhé místo. Velšané ale stejně jako Češi mají přinejhorším téměř jisté místo v play-off díky Lize národů. Na světovém šampionátu si zatím zahráli jen v roce 1958, jejich největším úspěchem je účast v semifinále Eura 2016.

Trenér Rob Page věří, že uspějí i bez Balea. "Jeho absence je rána. Ale nebudeme brečet. Dává to možnost ukázat se dalším, a jsem přesvědčený, že máme šanci," uvedl Page, který vede tým místo suspendovaného Ryana Giggse.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články