Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hvězdu Plzně Jiráčka sleduje Itálie i Německo

Praha - Ještě minulý rok nepatřil do základní sestavy plzeňské Viktorky, teď je jedním z jejich nejdůležitějších hráčů. V lize je suverénní a protlačil se i do reprezentace, kde se ukázal stabilními výkony a například v zápase proti Skotsku patřil k nejlepším hráčům na hřišti. Kariéra tohoto plzeňského záložníka raketově vzrostla a evropské týmy o něj začínají projevovat zájem. Pokud by Jiráček v lednovém přestupovém oknu skutečně odešel, Plzeň by na tom nijak netratila. Svého záložníka si totiž cení na celých 125 milionů korun.

Petr Jiráček je jasným objevem roku. Plzni pomohl k titulu v Gambrinus lize, skvělými výkony se podílel na ladné jízdě kvalifikací do Ligy mistrů a v úterním zápase proti Barceloně byl nejlepším plzeňským hráčem na hřišti. Není divu, že jestli je někdo z českých fotbalistů žhavým kandidátem na přestup do zahraničí, je to právě on. A zájem už projevily týmy z evropských fotbalových velmocí. "Jsou tam konkrétní jména, ale nechci nikoho uvádět. Jen řeknu, že jsou z bundesligy, Ruska, Nizozemska a Itálie," tajemně prohlašuje hráčův agent Dalibor Lacina.

Nikdo z klubu zatím nechce přestupové fámy otevřeně potvrdit. Všechno tomu však nasvědčuje. Jiráčkovi je už 25 let, což je věk, který z pohledu hodnoty hráče na trhu patří k horní hranici. Navíc rozhodně není jisté, zda Plzeň nastoupí do evropských pohárů i příští rok. Právě účast v Lize mistrů je ovšem zásadní pro hodnotu hráče. "Přestože jeho výkonnost byla dobrá už na jaře, Evropa ho začala vnímat až ve chvíli, kdy začal hrát evropské poháry. Výkony v české lize nemají žádnou výpovědní hodnotu," tvrdí hráčův agent.

V souvislosti s možným Jiráčkovým angažmá v Evropě se dokonce spekuluje o italském velkoklubu Juventus Turín, ve kterém hrával a nyní pracuje Pavel Nedvěd. Ten v průběhu jara chválil Jiráčkovu hru a podle lidí z jeho okolí se mu zamlouvá jeho charakter a pracovitost. Zájem "staré dámy" ale v Plzni popírají. "Momentálně od Juventusu zájem o Jiráčka neregistrujeme," prohlásil generální ředitel Plzně Adolf Šádek. Do jednání o případném transferu prý zatím nikdo oficiálně nevstoupil.

Není se čemu divit, do otevření lednového přestupového okna je ještě daleko a na oficiální vyjednávání je čas. Jasné ale je, že kdo bude mít o pracovitého záložníka zájem, bude si muset pořádně sáhnout do kapsy. "Plzeň nastavila částku mezi čtyřmi a pěti miliony eur," řekl dobře informovaný zdroj deníku Sport. Může se to jevit jako přemrštěná částka, nicméně ceny za hráče v evropských ligách za poslední dobu razantně vzrostly a například do anglické Premier League odcházely fotbalové hvězdy i za miliardy.

 

Plzeň však po postupu do Champions League nemusí jeden ze svých klenotů prodávat za každou cenu. "Pro Petra je zatím zásadní, aby zůstal ve formě, koncentrovaný a ve stejné kondici, což není jednoduché, protože zatím hrál vlastně všechny zápasy," přemýšlí Lacina.

Samotný Jiráček se otázkou budoucnosti příliš nezabývá. "Konkrétně nic nevím, jen z doslechu nebo když otevřu noviny. Nedávám tomu takovou váhu, jako kdyby mi někdo zavolal a řekl něco konkrétního. Nechci to nyní řešit, beru to tak, že co přijde, to přijde," říká hráč.

Zdroj
Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články