Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Hrozí českému fotbalu exodus hlavních sponzorů?

Praha – Až čeští fotbalisté vyběhnou na hřiště v italském Turíně, budou bojovat nejenom o uhájení šancí na postup na mistrovství světa v Brazílii v roce 2014, ale také o to, aby si udrželi přízeň hlavních sponzorů. Ti totiž kvůli špatným výsledkům reprezentace a korupčním kauzám v lize zvažují, zda i nadále finančně podporovat český fotbal, do kterého ročně přispějí zhruba 180 miliony korun.

Nespokojenost z průběhu kvalifikace panuje zejména u generálního sponzora reprezentace, T-Mobilu, který do kasy Fotbalové asociace ročně přispívá částkou okolo 30 miliónů korun. "Průběžné výsledky jsou nesmírně důležité, protože pro nás je zásadní podporovat sport, který se profiluje pozitivně, který má výsledky a za který se nemusíme stydět," řekla před klíčovým duelem proti Itálii tisková mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Situaci nepřidávají ani problémy ve vedení Fotbalové asociace, a to zejména zvolení kontroverzního Romana Berbra místopředsedou svazu, což mezi fanoušky vyvolalo velkou vlnu negativních reakcí. Berbr je totiž spojován s celou řadou korupčních kauz a dříve působil v Stb. "Diskuze o personálním obsazení hlavních postů nepřispívají pověsti fotbalu. Vývoj nás vede k úvahám o perspektivě budoucí spolupráce," sdělil T-mobile, který reprezentaci podporuje již od roku 1998.

Avšak T-Mobile není jediný, kdo zvažuje budoucnost ve spojitosti s českým fotbalem. Otazník visí i nad klíčovým partnerem, pivovarem Gambrinus, který finačně podporuje jak reprezentaci, tak je i generálním sponzorem ligy. Jeho smlouva s FAČR končí v půlce příštího roku a zaručuje příspěvek 85 milionů. Pivovaru nevadí ani tak slabé výsledky národního týmu, ale kamenem úrazu jsou korupční kauzy v českém fotbale.

"Pokud nebudeme spokojeni s návrhy fotbalové asociace ke zlepšení obrazu české kopané, jsme připraveni hledat jiné formy, jak můžeme podporovat fotbal v České republice. Naše smlouva končí v červnu roku 2014 a na prodloužení jsme se dosud nedohodli," řekl Vladimír Jurina, tiskový mluvčí plzeňského Prazdroje. Je tedy možné, že od příští sezóny fotbalová liga bude měnit název.

T-Mobile s Gambrinusem by tak mohly následovat Českou spořitelnu, jež ukončila dlouholetou spolupráci se svazem na konci roku. Jako oficiální důvod sice uvedla změnu strategie, ale spekuluje se, že za odchod sponzora, který ročně přispěl částkou okolo 30 milionů, může i špatné prostředí českého fotbalu.

Ukončení smlouvy má však nyní dohru. FAČR totiž po největší tuzemské bance vymáhá pohledávky, které se mají údajně pohybovat kolem 15 milionů, a uvažuje dokonce i nad žalobou. "My teď čekáme na znalecký posudek, který nám dlužnou sumu přesně vyčíslí, zatím je celá záležitost v klidu. Já myslím, že z naší strany to není až tak agresivní. Ani těch 15 milionů to myslím není," řekl předseda svazu Miroslav Pelta. Česká spořitelna však se zmíněnou částkou nesouhlasí a je přesvědčena, že je dlužna maximálně milion.

Vedení svazu se zatím ke krizové situaci ohledně sponzoringu nevyjádřilo, ale Pelta se již dříve nechal slyšet, že je potřeba zlepšit obraz v očích veřejnosti. "Po těch turbulentních období je zapotřebí image a renomé fotbalu vrátit. Když se to nepodaří, tak nám nepomůže ani svěcená voda. Důvěra s sebou nese i peníze." 

Je nám líto, video expirovalo.
Český fotbal může přijít o hlavní sponzory
Zdroj
ČT sport, Insider, LN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články