Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Hřebík: Proč by Sparta nemohla hrát fotbal jako Barcelona?

Praha – Jaroslav Hřebík se vrátil do Sparty, jak sám zdůrazňuje, největšího českého klubu. Tentokrát není v pozici trenéra, ale generálního sportovního manažera. Je odhodlaný pracovat pro letenský klub s maximálním nasazením a neohlíží se na případné okolní vlivy. Kvůli novému postu omezí své aktivity ve stavební firmě, jejímž je spolumajitelem. V pořadu České televize Na slovíčko prozradil, že chce pracovat na charakteru týmu a přiblížit hru stylu, jakým hraje jeho oblíbená Barcelona.

Jaroslav Hřebík
zdroj: ČT24

Jaroslav Hřebík je dlouholetým spolumajitelem stavební firmy, ve které měl na starost ekonomiku a obchod. Nyní však musí jít podnikání stranou, nové funkci se chce Hřebík věnovat naplno. "Role je náročná časově i na vědomosti. Ve firmě nebudu moci pracovat takovým způsobem jako doposud. Odstupuji z firmy jako jednatel a do firmy vstupuje ještě další společník," prozradil Hřebík.

Hřebík nechtěl hodnotit svého předchůdce ve Spartě Jozefa Chovance. "Nemyslím si, že by Chovanec něco pokazil. Když u toho nejste, nemůžete to hodnotit," uvedl. Novým výzvám čelí bez obav z vnějšího tlaku. "Někteří trenéři mají větší pud sebezáchovy. Já asi patřím mezi ty s menším pudem sebezáchovy. Nemusím se ohlížet na to, jestli v klubu skončím," pronesl. "Představuji si to, jako kdybych byl majitel, jak bych chtěl, aby pro mě pracoval trenér. Takovým způsobem se snažím pracovat pro majitele," vysvětlil Hřebík.

Na Letnou se Jaroslav Hřebík vrací s vírou, že někteří fanoušci, kteří proti němu ostře vystupovali při jeho posledním sparťanském angažmá, změnili svůj pohled. "Myslím, že jsem vždycky dělal pro fanoušky maximum, protože si uvědomuji, že fotbal se dělá pro spotřebitele a tím spotřebitelem je fanoušek," prohlásil Hřebík.

Vzorem je Barcelona – její charakter a pracovitost

Hřebík se netají tím, že jeho vzorem je Barcelona. "Proč bychom neměli hrát fotbal, jako se hraje v Barceloně?" položil řečnickou otázku zkušený trenér. "Je to fotbal jednoduchý a přitom dostatečně náročný. Vidíme, když dají gól: je tam dobrý charakter týmu. Hráči se uznávají, mají se rádi," zdůraznil Hřebík věc, na které by rád zapracoval i ve Spartě. "Představoval bych si, když dá Sparta gól, měli by oslavovat všichni," podtrhl. "Když dá Sparta gól, tak to musí být tak emocionální, musíte na všem vidět kladnou emoci," představuje si generální sportovní manažer.

Podle něj dal katalánský velkoklub na první místo charakter týmu a poté pracovitost založenou na základních herních dovednostech, například držení míče. "Abyste udrželi míč, musíte mít dobrý první dotek s míčem. Z osmdesáti procent Barcelona hraje většinou na jeden dva doteky. Když ztratí míč, chce ho okamžitě dostat zpátky," vyzdvihl. Tyto prvky se prý dají hráčům vštípit. "Záleží na tom, jak se zformují, jak cítí prostor. Prostor je důležitý," přidal Hřebík další důležitý aspekt hry, kterému by se chtěl přiblížit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články